Για το Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου καλέστε εδώ
Για το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας καλέστε εδώ
Για τις Κινητές Μονάδες ΒΑ και Δ Κυκλάδων καλέστε εδώ
Για το πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων καλέστε εδώ
Previous
Next
EPAPSY_LOGO_GR

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση «ΠΝΟΕΣ SKG»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023, η τελετή εγκαινίων της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση “ΠΝΟΕΣ SKG”, στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας 93, στη Θεσσαλονίκη. Η δομή δημιουργήθηκε από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και περιλαμβάνεται στις 106 νέες Δομές Ψυχικής Υγείας που υλοποιούνται στην επικράτεια, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.

Η λειτουργία της Μονάδας εγκαινιάστηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, μαζί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα. O Υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων Δημήτρης Βαρτζόπουλος, λόγω της παρουσίας του στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας, εκπροσωπήθηκε από τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρη Τσαλικάκη. Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, κ. Θόδωρος Δαρδαβέσης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Νίκος Νίτσας, ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Νίκος Παπαϊωάννου και ο Διευθυντής του 424 ΓΣΝΕ Ταξίαρχος Υγειονομικού Γεώργιος Γκούβας. Παρόντες ήταν επίσης καθηγητές της Ιατρικής, εκπρόσωποι φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και πλήθος κόσμου.

Αφού πραγματοποιήθηκε αγιασμός, ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας και η περιήγηση εντός των χώρων του κτηρίου που στεγάζεται ήδη από τον Μάιο η Μονάδα. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες- χαιρετισμοί των επισήμων προσκεκλημένων.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα, ο πρόεδρος της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. κ. Δημήτρης Γαλάνης, ο οποίος ανέφερε, «είναι οξύμωρο να κάνουμε εορταστική τελετή όταν κλιμάκια μας βρίσκονται στη Θεσσαλία. Με σεβασμό, όμως, στους συναδέλφους μας, αποφασίσαμε να την πραγματοποιήσουμε. Στέκομαι ενώπιον σας σήμερα με τεράστια ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια. Εδώ ξεκινάμε ένα ταξίδι που κρύβει την υπόσχεση και την επιθυμία ως μία κοινότητα για αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση. Κάθε άνθρωπος αξίζει να ανακάμψει ψυχοσωματικά». Στη συνέχεια, επισήμανε, πως, «εδώ δεν είναι απλά γραφεία. Είναι ένα καταφύγιο, στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν να ζητήσουν καθοδήγηση και να φροντίσουν την υγεία τους. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε την ιστορία των ανθρώπων που θα εξυπηρετήσουμε. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να χτίσουμε έναν κόσμο όπου η ψυχική υγεία θα γιορτάζεται».

Έπειτα ακολούθησε, η κ. Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, η οποία τόνισε, ότι, «καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι να δίνεις “Πνοές” ανάτασης. Εύχομαι ειλικρινά, στο κτήριο εδώ να μπαίνουν ζορισμένες ψυχές και να βγαίνουν, έπειτα, ενδυναμωμένες». Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε από το βήμα, ότι, «όλων μας η σκέψη βρίσκεται στους συμπατριώτες μας που δοκιμάζονται λίγες δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από μας. Παραφράζοντας τον αγαπημένο όλων “Μικρό Πρίγκηπα”: “οι άνθρωποι χρειάζονται ένα χέρι να κρατηθούν, ένα αυτί να τους ακούσει και μια καρδιά να τους καταλάβει.” Δεν έχουμε μόνο ψυχή, αλλά είμαστε και εμείς οι ίδιοι ψυχή. Οι ψυχικές ασθένειες, πλέον, δεν είναι στίγμα. Αφορά τα παιδιά μας που κάποτε μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με κάποια ψυχοσωματική ασθένεια».

«Η Μονάδα που ονομάζεται «ΠΝΟΕS SKG» έχει ξεκινήσει ουσιαστικά τη λειτουργία της από τον Μάιο και σήμερα κάνουμε και τα επίσημα εγκαίνιά της. Απευθυνόμαστε στην ουσία σε όλους τους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, άρα μιλάμε για 1,8 – 2 εκ. ανθρώπους και ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, αυτό που ονομάζουμε ψύχωση, όχι όμως στην φάση που έχει εκδηλωθεί μόνο, αλλά και στη φάση που μπορεί να έχουμε κάποια άτυπη συμπτωματολογία, έτσι ώστε να προλάβουμε την εκδήλωση και την εξέλιξη σε πιο χρόνιες καταστάσεις. Να θυμηθούμε αυτό που έλεγε ο Ιπποκράτης ότι το προνοείν και το προλαμβάνειν είναι κρείττον του θεραπεύειν. Αυτή η Μονάδα αυτόν ακριβώς τον σκοπό έχει, να αντιμετωπίσει τέτοιους είδους προβλήματα σε άτομα από 15 έως 35 ετών που ξέρουμε ότι και βιβλιογραφικά ότι είναι συνήθως η ηλικία που εκδηλώνει η πλειοψηφία των ασθενών τέτοιου είδους προβλήματα», ανέφερε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Βασίλειος – Παντελεήμων Μποζίκας, ο οποίος έχει την επιστημονική εποπτεία της μονάδας.

Στη συνέχεια την πολυκλαδική ομάδα παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος κ. Ντούρος Ευάγγελος αναφερόμενος στα ιδιαίτερα προσόντα του κάθε μέλους της που σχετίζονται με το αντικείμενο της έγκαιρης παρέμβασης.

Με το τέλος των χαιρετισμών ακολούθησε δεξίωση και ξενάγηση των καλεσμένων, των δημοσιογράφων και του κόσμου στους χώρους της Μονάδας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο
This site is registered on wpml.org as a development site.