Για το Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου καλέστε εδώ
Για το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας καλέστε εδώ
Για τις Κινητές Μονάδες ΒΑ και Δ Κυκλάδων καλέστε εδώ
Για το πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων καλέστε εδώ
Previous
Next
EPAPSY_LOGO_GR

Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Λήξης του Προγράμματος «Προαγωγή της Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας στην Π.Ε. Κυκλάδων»

Σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου η Ημερίδα Λήξης του Προγράμματος «Προαγωγή της ισότητας των φύλων και καταπολέμηση της έμφυλης βίας» στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.), σε συνεργασία με την CMT Prooptiki.

Η Ημερίδα αποτέλεσε συνάντηση γιορτής, αναπόλησης και αναστοχασμού της μακράς διαδρομής ενός προγράμματος που αναπτύχθηκε συνολικά σε 3 χρόνια, ενώ ευελπιστούμε η επίδραση αυτού να μετουσιωθεί σε στάση ζωής για ουσιαστική ισότητα των φύλων στην συνείδηση όλων των συμμετεχόντων και ωφελούμενων.

Σκοπός του προγράμματος αποτελεί η ανάδειξη και η αντιμετώπιση των πολλαπλών διαστάσεων που λαμβάνουν τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά έμφυλης βίας στη χώρα μας καθώς και η προαγωγή της ισότητας των φύλων.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου ΔΣ της ΕΠΑΨΥ Δημήτρη Γαλάνη και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί της Μαρίας Τσενέ, Βοηθού Διευθύντριας Προγράμματος ACF, του Ιωάννη Ραφαλέτου, Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας και Αθλητισμού Σίφνου και του Χρυσόπουλου Ιωάννη, Συντονιστή των Κοινοτικών Μονάδων Ημερήσιας Φροντίδας της ΕΠΑΨΥ.

Ο Στέλιος Στυλιανίδης, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Ψυχίατρος– Ψυχαναλυτής και Επίτιμος Πρόεδρος ΕΠΑΨΥ, ως κεντρικός εισηγητής διαπραγματεύτηκε το ζήτημα της ισότητας των φύλων από την κοινωνική και πολιτική σκοπιά του φαινομένου της έμφυλης βίας. Τόνισε ότι η ειδοποιός διαφορά του φαινομένου στον Ελληνικό χώρο σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι στην περίπτωση μας οι ίδιοι οι θεσμοί της πολιτείας είναι βαθιά εμποτισμένοι με ακροδεξιές αντιλήψεις. Ως αποτέλεσμα η ανάπτυξη της Ακροδεξιάς σε μία συνθήκη καχεξίας των θεσμών, οδηγεί σε αύξηση των ανισοτήτων και καθρεπτίζεται εν γένει και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η Επιστημονικά Υπεύθυνη του έργου Δρ. Αλεξάνδρα Πάλλη, Κλινική Ψυχολόγος, και ο Τάσος Μαστρογιαννάκης, Οικονομολόγος, Σύμβουλος σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής της Υγείας, διευθυντής της CMT Prooptiki.

Η ομάδα έργου παρουσίασε στην ημερίδα τις εμπειρίες, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ιδέες που προέκυψαν από τις δράσεις του προγράμματος. Με εφαλτήριο τις δράσεις στα νησιά των Κυκλάδων, όπου δραστηριοποιούνται οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας της ΕΠΑΨΥ, ξεκίνησε ένα πανελλαδικό ταξίδι με προορισμό την ενημέρωση του κοινού και τη δημιουργία εκπαιδευμένων επαγγελματιών ψυχικής υγείας και προσώπων επιρροής (εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους, αστυνομικούς κ.ά.). Μέσα από την ενημέρωση και την ουσιαστική διάχυση της γνώσης ευελπιστούμε κοινό και επαγγελματίες να αφουγκραστούν, να ενστερνιστούν και εν τέλει να συμβάλλουν ουσιαστικά στην προαγωγή της ισότητας των φύλων στις κοινότητες τους.

Ακολούθησαν εισηγήσεις από ωφελούμενους του προγράμματος που αξιοποίησαν το e-learning και άλλες δράσεις του έργου, μοιράζοντας με τους παρευρισκόμενους της Ημερίδας την εμπειρία και τα συναισθήματά τους.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε το πρωτοποριακό animation video «Του είπα ότι είμαι 18…» με θέμα την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαδικτυακής έμφυλης βίας στην εφηβική και μετεφηβική ηλικια. Το βίντεο δημιουργήθηκε από εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς της Άνδρου και της Σίφνου κατά τη διάρκεια ειδικών εργαστηρίων, τα οποία υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου με στόχο την διερεύνηση της έκφρασης της έμφυλης ισότητας στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς και την εμφάνιση και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο.

Η Ημερίδα έκλεισε με βράβευση των δημοσιογράφων που συμμετείχαν σε διαγωνισμό αρθρογραφίας ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου με θέμα «Γράφοντας για την Έμφυλη Ισότητα». Για την επιλογή των βραβευμένων άρθρων συνεδρίασε Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Νεκταρία Σταμούλη, Γεώργιο Γαβαλά, Μαρίνα Ρήγου και Κάλια Καστάνη.

Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην κυρία Αθανασοπούλου Δήμητρα για το άρθρο της με τίτλο «Η πρώτη τρανς πρόσφυγας που άλλαξε ταυτότητα στην Ελλάδα αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία της» .

Το 2ο βραβείο απονεμήθηκε στην κυρία Κουγιά Άντα, με το άρθρο της με τίτλο «Franca Viola, Ένα από τα σημαντικά «όχι» της Ιστορίας»

Το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στην κυρία Μπακούλη Νίκη, με το άρθρο της «Όσα δεν μαθαίνουν οι γυναίκες που θέλουν να σωθούν»

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε την περίοδο Μάρτιος 2022 – Απρίλιος 2024, στην οποία πραγματοποιήθηκε πλήθος δράσεων δέσμευσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, (webinars, Ημερίδες, πλατφόρμα e-learning, κ.ά. ), καθώς και καινοτόμες προσεγγίσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για θέματα έμφυλης ισότητας (Θεατρική παράσταση, βιωματικά εργαστήρια, δημιουργία animation video, έκδοση e-book) κ.α.

Το έργο “Προαγωγή της Ισότητας των φύλων και καταπολέμηση της έμφυλης βίας στην Π.Ε. των Κυκλάδων» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και εταίρο την CMTProoptiki. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 –2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.

Μετάβαση στο περιεχόμενο
This site is registered on wpml.org as a development site.