Για το Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου καλέστε εδώ
Για το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας καλέστε εδώ
Για τις Κινητές Μονάδες ΒΑ και Δ Κυκλάδων καλέστε εδώ
Για το πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων καλέστε εδώ
Previous
Next
EPAPSY_LOGO_GR
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022

Με το Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας και Τέχνης «συν-art-ήσεις» τιμήθηκε από την ΕΠΑΨΥ η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022

Εννέα ημέρες, από τις 8 έως τις 16 Οκτωβρίου 2022, διήρκεσε το Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας και Τέχνης «συν-art-ήσεις» που συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και η εθελοντική πρωτοβουλία «Talks & Crafts» της καλλιτέχνιδος Μαρίνας Τσιρώνη, σε συνεργασία με το Tag Project Space, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022.

Στο φεστιβάλ περιλαμβάνονταν:

• Έκθεση έργων νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών σε «συνομιλία» με εικαστικές δημιουργίες ωφελουμένων της ΕΠΑΨΥ, σε συνεπιμέλεια Μαρίνας Τσιρώνη, Sotiris Fen και Μαρίνας Ζιάβρα

• Workshops ανοιχτά στο κοινό

• Ομιλίες και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για ζητήματα σχετικά με την ψυχική υγεία

Τις «συνartήσεις», ανάμεσα σε άλλους, τίμησαν με την παρουσία τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καλλιτέχνες, επαγγελματίες της ψυχικής υγείας και εκπρόσωποι της πολιτείας.

Στα εγκαίνια, στις 8/10/2022, ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Ηλίας Βλάχος μίλησε για τη σχέση τέχνης και ψυχικής υγείας και τη θεραπευτική δύναμη της πρώτης. «Η τέχνη είναι ο συνδετικός κρίκος που μπορεί να μας απελευθερώσει και να μας θεραπεύσει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιώτης Τσίγγανος, διευθυντής του Γραφείου της Υφυπουργού Υγείας, κ. Ζωής Ράπτη, αφού χαιρέτισε την προσπάθεια της ΕΠΑΨΥ, αναφέρθηκε στο καινοτόμο πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης. «Με την πολιτιστική συνταγογράφηση οι τέχνες και ο πολιτισμός καθίστανται επισήμως εργαλεία για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των πολιτών» σημείωσε.

Οι ομιλίες των εγκαινίων ολοκληρώθηκαν από τη Μαρίνα Τσιρώνη, «ψυχή» του φεστιβάλ, η οποία μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια «Talks & Crafts» που εθελοντικά πραγματοποιεί –με τη βοήθεια αναγνωρισμένων συναδέλφων της– για τους ωφελούμενους του Κέντρου Ημέρας «Franco Basaglia» της ΕΠΑΨΥ. «Στα εργαστήρια αυτά δημιουργούμε, εκφραζόμαστε ελεύθερα, εμπιστευόμαστε, μοιραζόμαστε. Να πώς η διαδικασία καλλιτεχνικής δημιουργίας ενισχύει την ψυχική υγεία και συμβάλλει στη μείωση του στίγματος απέναντι στις ψυχικές νόσους» είπε η καλλιτέχνις.

Με ομιλίες και δράσεις ενημέρωσης στη διάρκεια του φεστιβάλ το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο της ΕΠΑΨΥ στον τομέα της Κοινοτικής Ψυχιατρικής και της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, αλλά και τα σημαντικά προγράμματα που υλοποιεί, σε συνεργασία με σημαντικούς εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς:

• για την καταπολέμηση της κατάθλιψης και της αυτοκτονικής συμπεριφοράς (EAAD-Best)

• για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στα νησιά των Κυκλάδων (GBV)

• για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη προσφύγων από εκπαιδευμένους ομοεθνείς τους (CPW)

Την έκθεση «Talks & Crafts – 1st Annual», με έργα ωφελουμένων της ΕΠΑΨΥ και των καλλιτεχνών που βοήθησαν στη δημιουργία τους κατά το έτος 2021-2022, επισκέφθηκαν πάνω από 400 άτομα, ενώ πάνω από 100 άνθρωποι, όλων των ηλικιών, έλαβαν μέρος στα workshops που την πλαισίωναν.

Με τις «συν-art-ήσεις» η ΕΠΑΨΥ θέλησε να συμβάλει στη μάχη κατά του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, να κινητοποιήσει σε εθελοντική δράση, αλλά και να προβάλει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα της ψυχικής υγείας και όλα όσα μπορούν ακόμη να επιτευχθούν αν συνεχιστεί η προσπάθεια.

Ελπίζουμε να τα καταφέραμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο
This site is registered on wpml.org as a development site.