Για το Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου καλέστε εδώ
Για το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας καλέστε εδώ
Για τις Κινητές Μονάδες ΒΑ και Δ Κυκλάδων καλέστε εδώ
Για το πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων καλέστε εδώ
Previous
Next
EPAPSY_LOGO_GR
ΕΠΑΨΥ_Ταξίδι Ελπίδας για την Άνοια

Ειδικό Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας – ΕΠΑΨΥ: Ταξίδι Ελπίδας για την Άνοια

Στο κατάμεστο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας πάνω από 500 άτομα παρακολούθησαν το 4ο κατά σειρά «Ταξίδι Ελπίδας», που διοργανώθηκε στη Λάρισα την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, μια συνεργασία του Ειδικού Κέντρου Ημέρας Alzheimer Λάρισας – ΕΠΑΨΥ, της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Ο συντονιστής της βραδιάς, δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, έδωσε κατά σειρά τον λόγο στον εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Απόστολο Κομνό, στον δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Απόστολο Καλογιάννη, και στον Αρχιμ. κ. Ραφαήλ Ευαγγέλου, εκπρόσωπο του Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου. Όλοι οι ομιλητές εστίασαν στο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της άνοιας στην Ελλάδα, στην ανάγκη εμπιστοσύνης στις σύγχρονες επιστημονικές θεραπευτικές εξελίξεις γύρω από την αντιμετώπιση της άνοιας, αλλά και στον ρόλο των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων και στην παροχή φροντίδας, όπως αυτή προσφέρεται από τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας για την Άνοια. Ειδικότερα, ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος τόνισε τον ρόλο και τη συνεισφορά του Ειδικού Κέντρου Ημέρας Alzheimer Λάρισας – ΕΠΑΨΥ, σημειώνοντας ότι «έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους, με την επιστημονική καθοδήγηση για τη διαχείριση και την προσαρμογή στις προκλήσεις της άνοιας», προτρέποντας «να εμπιστευτούμε την ιατρική επιστήμη και τους λειτουργούς της».

Εκ μέρους της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ, η δρ. Βασιλική Μαχαιράκη, αντιπρόεδρος της Πρωτοβουλίας, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Γενετικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, χαιρέτισε την εκδήλωση από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Υπογράμμισε ότι «άνω του 10% των Ελλήνων είναι πάσχοντες ή ασχολούνται καθημερινά ως φροντιστές ατόμων που ζουν με άνοια», ενώ συγχρόνως επισήμανε τους βασικούς άξονες δράσης και το όραμα της Πρωτοβουλίας για τη φροντίδα, υποστήριξη, πρόληψη, ενημέρωση και επιστημονική έρευνα για την άνοια.

Τις διά ζώσης παρουσιάσεις άνοιξε ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και υπεύθυνος Εκπαίδευσης του Προσωπικού του Ειδικού Κέντρου Ημέρας Alzheimer Λάρισας – ΕΠΑΨΥ, κ. Ευθύμιος Δαρδιώτης, εισάγοντας τους παρευρισκόμενους στον μαγικό κόσμο του εγκεφάλου, όπου «κάθε νευρώνας κρύβει μια μικρή μας σκέψη, μνήμη, συναίσθημα, το είναι μας… γεγονός που διαταράσσεται στη νόσο Αλτσχάιμερ», ενώ, όπως ανέφερε, επί του παρόντος οι θεραπείες για το Αλτσχάιμερ είναι συμπτωματικές, αναμένοντας τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις στο πεδίο. Κλείνοντας, απαντώντας στο ερώτημα «τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για τους ασθενείς μας;» επισήμανε τον ρόλο των μη φαρμακευτικών ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, καθώς και τη φροντίδα και υποστήριξη που παρέχεται σε ασθενείς και φροντιστές στο Ειδικό Κέντρο Ημέρας Alzheimer Λάρισας – ΕΠΑΨΥ.

Εν συνεχεία, ο καθηγητής Νευρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νικόλαος Σκαρμέας, εστίασε στον ρόλο της επιστημονικής έρευνας γύρω από την άνοια, παρουσιάζοντας τη διαχρονική μελέτη για τη γήρανση και την άνοια που έλαβε και λαμβάνει χώρα στην πόλη της Λάρισας (μελέτη Heliad). Στη μελέτη συμμετείχαν εθελοντικά περίπου 1.500 συμπολίτες μας, προσφέροντας πολύτιμα κλινικά δεδομένα και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της γνώσης γύρω από την άνοια με πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Τέλος, η δρ. Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και Νόσο Αλτσχάιμερ, μετέφερε τη συνολική εικόνα της άνοιας στην Ελλάδα σήμερα, τόσο σε επίπεδο επιδημιολογίας όσο και σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών και μελλοντικών δράσεων, κλείνοντας με το μήνυμα «δεν είστε μόνοι σας – υπάρχει ελπίδα!».

Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε ο δημόσιος διάλογος φροντιστών ατόμων που ζουν με άνοια, οι οποίοι περιέγραψαν την καθημερινότητά τους, τις προκλήσεις που συναντούν στο ταξίδι της φροντίδας, όπως και τα συναισθήματά τους, τονίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης και υποστήριξης σε πολλαπλά επίπεδα. Στη συνέχεια, οι ειδικοί απάντησαν σε απορίες και προβληματισμούς του κοινού, με πολλά ερωτήματα να εστιάζουν στη διαχείριση των συμπεριφορικών συμπτωμάτων της άνοιας. Την εκδήλωση έντυσε μουσικά με την εξαιρετική της παρουσία η μαθητική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ΣΟΛ Junior υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Χρήστου Κτιστάκη.

Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Λυκέτσος, πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ, διευθυντής του Τομέα Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς στο Johns Hopkins, τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins, κάτοχος της ονομαστικής έδρας Elizabeth Plank Althouse, τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, δηλώνοντας συγκινημένος για το 4ο κατά σειρά «Ταξίδι Ελπίδας», που διοργανώθηκε στη Λάρισα. Τόνισε ότι βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι «να τιμήσουμε τους ασθενείς και φροντιστές, με στόχο την ελπίδα για την άνοια», γεγονός που αποτυπώθηκε στην ομιλία του για τον ρόλο και τη συμβολή των βλαστοκυττάρων στην εύρεση αποτελεσματικότερων θεραπειών για τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα της άνοιας, δίνοντας μια προοπτική του μέλλοντος.

Εκφράζοντας για μία ακόμη φορά τις θερμές ευχαριστίες του για τη συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση τόσο διά ζώσης όσο και διαδικτυακά, ο κ. Ευθύμιος Δαρδιώτης έδωσε τη σκυτάλη στον επόμενο σταθμό του ταξιδιού, στη Θεσσαλονίκη, και στη δρ. Μαίρη Κοσμίδου, καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, με το βασικό μήνυμα να παραμένει «η ελπίδα για την άνοια».

Μετάβαση στο περιεχόμενο
This site is registered on wpml.org as a development site.