Για το Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου καλέστε εδώ
Για το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας καλέστε εδώ
Για τις Κινητές Μονάδες ΒΑ και Δ Κυκλάδων καλέστε εδώ
Για το πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων καλέστε εδώ
Previous
Next
EPAPSY_LOGO_GR

Πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης: «Ψ-Υποστηρίζω» για τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες της νόσου Covid-19

To πρόγραμμα «Ψ-Υποστηρίζω» εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες της νόσου covid-19, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης με τίτλο «Κανένας Μόνος στην Πανδημία». Το πρόγραμμα απευθύνεται στους νοσούντες με covid-19 και στους οικείους τους, στους εργαζόμενους στις ΜΕΘ covid-19 των νοσοκομείων, καθώς και στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που πλήττονται από τις συνθήκες της πανδημίας. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Κανένας Μόνος στην Πανδημία» το Κέντρο Ημέρας «Franco Basaglia» της ΕΠΑΨΥ, υπό τον συντονισμό της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «Αργώ», ανέλαβε την υλοποίησή του σε τέσσερα (4) νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (ΥΠΕ): Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», Νοσοκομειακή Μονάδα «Αμαλία Φλέμινγκ», Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

Ο στόχος

Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή ατομικής και ομαδικής ψυχολογικής υποστήριξης και ψυχιατρικής παρακολούθησης, καθώς και η διεξαγωγή εξειδικευμένων ιστοδιαλέξεων (webinars), ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του υγειονομικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προκειμένου να διερευνηθούν οι ανάγκες του υγειονομικού προσωπικού και των ασθενών με covid-19, πραγματοποιήθηκαν focus groups κατά την έναρξη του προγράμματος.

Η ομάδα παρέμβασης

Η ομάδα παρέμβασης αποτελείται από ψυχολόγους και ψυχίατρο. Οι ψυχολόγοι παρέχουν ατομικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες και συντονίζουν τις ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης υγειονομικών διά ζώσης στα νοσοκομεία αναφοράς, με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα. Επίσης, έχουν αναλάβει τη διοικητική υποστήριξη της υπηρεσίας, τη διασύνδεση με τα νοσοκομεία αναφοράς και την επιστημονική τεκμηρίωση της παρέμβασης. Ο ψυχίατρος έχει αναλάβει την ψυχιατρική παρακολούθηση και συνταγογράφηση των εξυπηρετούμενων της δράσης. 

Οι εξυπηρετούμενοι του προγράμματος

Στο πρόγραμμα μπορούν να απευθύνονται άτομα από τον 5ο Τομέα Ψυχικής Υγείας Αττικής (δήμοι Αχαρνών, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αμαρουσίου, Νέου Ηρακλείου, Μαραθώνα, Ωρωπού, Διονύσου), καθώς και εργαζόμενοι στα τέσσερα νοσοκομεία αναφοράς, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. 

Συγκεκριμένα, δεχόμαστε αιτήματα από: 

  • Άτομα που νοσούν από covid-19 
  • Άτομα που φροντίζουν νοσούντες ή που έχουν χάσει κάποιον δικό τους άνθρωπο από covid-19
  • Άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν νοσήσει ή έχουν υποκείμενα νοσήματα και η πανδημία επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητά τους 
  • Άτομα με οξεία αντίδραση στρες και άγχους λόγω της πανδημίας 
  • Μέλη του υγειονομικού προσωπικού που παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους, ψυχολογικής επιβάρυνσης, επαγγελματικής εξουθένωσης κ.λπ. 

Η συμβολή στην κοινότητα

Μέχρι σήμερα έχουν απευθυνθεί στο πρόγραμμα 120 άτομα, τα οποία έχουν λάβει ατομικές εξειδικευμένες υπηρεσίες, και πιο συγκεκριμένα Ατομική Ψυχοθεραπεία και Ψυχιατρική Παρακολούθηση.

Καινοτόμα για τα ελληνικά δεδομένα είναι η πραγματοποίηση διά ζώσης ομάδων υποστήριξης των υγειονομικών, οι οποίες φιλοξενούνται από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι και σήμερα στις ΜΕΘ και στις κλινικές των νοσοκομείων αναφοράς (ΚΑΤ, Αμαλία Φλέμινγκ και Σισμανόγλειο). Υπάρχει ένας δυναμικός αριθμός συμμετεχόντων στις ομάδες, που ανέρχεται στα 150 άτομα συνολικά. 

Στους στόχους μας είναι η συνέχιση των ομάδων υποστήριξης των υγειονομικών και μετά το πέρας της πανδημίας, ως μια σταθερή παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών εντός του εργασιακού τους πλαισίου, η αύξηση των ομάδων υποστήριξης και σε άλλα τμήματα των νοσοκομείων, η σταθερή διασύνδεση των νοσοκομείων των βορείων προαστίων της Αττικής με την ΕΠΑΨΥ με αμφότερες παραπομπές, και οι νέες συνέργειες μεταξύ ΝΠΙΔ και ΕΣΥ. 

INFO

Τηλ. επικοινωνίας: 210 8100901 (Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου «Franco Basaglia» – ΕΠΑΨΥ)

Email: covidsupport@epapsy.gr

Facebook: @ypostirizoepapsyInstagram: @ypostirizo_epapsy

Μετάβαση στο περιεχόμενο
This site is registered on wpml.org as a development site.