Για το Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου καλέστε εδώ
Για το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας καλέστε εδώ
Για τις Κινητές Μονάδες ΒΑ και Δ Κυκλάδων καλέστε εδώ
Για το πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων καλέστε εδώ
Previous
Next
EPAPSY_LOGO_GR

Συμμετοχή στο 7ο Biomechanical Festival που διοργανώνει το Θέατρο Χαλκίδας

Οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Ν. Ευβοίας θα συμμετάσχουν απο 19-24 Ιουλίου 2023 στο 7ο Φεστιβάλ στο Κόκκινο Σπίτι:
ΤΙΤΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ : “Το βλέμμα”


Το αφήγημα της ύπαρξης επαναδιατυπώνεται, η εμπειρία και το βίωμα εξερευνά καινούργιες διαδρομές, το βλέμμα ωθεί σε μία νέα οπτική, οπού ο κόσμος ιδώνεται διαφορετικά, καθώς κάθε ένας αναστήνει τον εαυτό του.
Μορφή Πολιτιστικής Εκδήλωσης:
Πρόκειται για εκδήλωση η οποία θα περιλαμβάνει
▪ Θεατρικό Δρώμενο Σκηνοθεσία Ιωάννα Μερκουριάδου
▪ Βιντεοσκοπημένο απόσπασμα αφιερωμένο στη φιλμογραφία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου σε σκηνοθεσία Ιωάννα Μερκουριάδου
Η μοναξιά στη φιλμογραφία. Μολονότι η μοναξιά αποτελεί ένα διαχρονικό ζήτημα ανά τους αιώνες, στις μέρες μας τείνει να καταλαμβάνει διαστάσεις πανδημίας. Η έμφαση δε δίνεται πια στην ποιότητα των σχέσεων και στην αληθινή επαφή και επικοινωνία. Στην εποχή μας ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια και στήριξη ώστε να πάψουν να νιώθουν μόνοι ανάμεσα στο πλήθος. Προσπαθώντας να ορίσουμε την μοναξιά, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν περιορίζεται σε ένα μόνο συναίσθημα. Αντιθέτως, αποτελεί ένα σύνθετο σύμπλεγμα συναισθημάτων που αποτελείται από θλίψη, άγχος, φόβο, θυμό, στενοχώρια αλλά και ντροπή. Επιπλέον μπορεί να λάβει κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις, αλλάζοντας πρόσωπο, ανάλογα με τις επικρατούμενες ιδέες για το άτομο, τον Θεό και τον φυσικό κόσμο. Με αφορμή τα παραπάνω και εμπνεόμενοι από το φιλμικό σύμπαν του Θεόδωρου Αγγελόπουλου θα παρουσιάσουμε μια ταινία μικρού μήκους με τη βοήθεια των ενοίκων του «ΕΠΑΨΥ» καθώς και ένα θεατρικό δρώμενο με το θέατρο «Περί Τεχνών». Η ματιά του Αγγελόπουλου, με τα ομιχλώδη τοπία, με τον λιτό και ποιητικό λόγο, σ’ ένα ρυθμό αργό και με πλάνα μακρινά και στατικά όπου υποβόσκει η αποξένωση και η μελαγχολία, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη μοναξιά που βιώνει ο άνθρωπος στην σύγχρονη ανεπτυγμένη κοινωνία.
▪ Εικαστικό εργαστήρι – Υπό την οργάνωση & καθοδήγηση της Εικαστικής Θεραπεύτριας Εύας Ταυρή
Ηλιοδέστατον το ανθρώπινο μάτι, δίνει τη δυνατότητα να φαινόμαστε και να υπάρχουμε. Το βλέμμα ως διαδικασία vice versa, ανάμεσα στο ὁρᾶν και ὁρᾶσθαι. Να βλέπεις και να βλέπεσαι και ως εκ τούτου να γνωρίζεις. Το ανθρώπινο βλέμμα ως όραση και συνείδηση των όντων. Το βλέμμα του άλλου , ως συνάντηση, έκθεση αλλά και ως αφαίρεση. Το βλέμμα που ταξιδεύει και επιστρέφει στον εαυτό μας μέσα από το βλέμμα των άλλων. Τι θα ήταν ο κόσμος αν απουσίαζε το βλέμμα ?
▪ Έκθεση Φωτογραφίας – Θοδωρής Νικολάου
Οι ένοικοι των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης της ΕΠΑΨΥ στην Εύβοια, τιμούν τον μεγάλο σκηνοθέτη, Θόδωρο Αγγελόπουλο. Αντλώντας έμπνευση από την ταινία του «Το βλέμμα του Οδυσσέα», ξεδιπλώνουν ένα πολύ επίπεδο φωτογραφικό έργο, με σκοπό να ξαναδούν τον κόσμο με έναν νέο τρόπο, το δικό τους.
▪ Έκθεση Ζωγραφικής των δημιουργιών των ωφελούμενων των Στεγαστικών Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της ζωγράφου Μαρία Χρυσού – Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας Δημ.Μυταρά.
Η τέχνη είναι ένα θεραπευτικό εργαλείο για τον άνθρωπο. Μέσα από αυτή μπορούμε να εκφραστούμε εικαστικά και να αναπτύξουμε την δημιουργικότητα και την φαντασία μας. Με αφορμή “το βλέμμα του Οδυσσέα ” του Θ. Αγγελόπουλου και επειδή έχουμε ως ερέθισμα το βλέμμα ως μέσο επικοινωνίας, έκφραση συναισθημάτων, μιας αέναης καταγραφής των βιωμάτων μας και με την βοήθεια των εικαστικών και άλλων υλικών όπως πηλός, χρώμα και ύφασμα θα προσεγγίσουμε το θέμα του βλέμματος.

Watch | Facebook

Μετάβαση στο περιεχόμενο
This site is registered on wpml.org as a development site.