Για το Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου καλέστε εδώ
Για το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας καλέστε εδώ
Για τις Κινητές Μονάδες ΒΑ και Δ Κυκλάδων καλέστε εδώ
Για το πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων καλέστε εδώ
Previous
Next
EPAPSY_LOGO_GR

Ένα πολύχρωμο patchwork για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

“Όλα ξεκίνησαν με ένα μαύρο πανί. Αλλά σιγά-σιγά, όλοι μαζί δημιουργήσαμε κάτι πολύχρωμο και ελπιδοφόρο”. Αυτό είπε ένας ωφελούμενος για την εκδήλωση της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, που υλοποίησε η ομάδα του προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Ομοτίμων στη Σάμο (Samos Peer Support project).

Φέτος, η ομάδα της ΕΠΑΨΥ Σάμου αποφάσισε να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με διαφορετικό τρόπο. Οι ωφελούμενοι συμμετείχαν στη δημιουργία ενός patchwork με θέμα “Για όσους χάθηκαν αναζητώντας την ελευθερία” ως συλλογική έκφραση θλίψης και πένθους. Όλοι οι συμμετέχοντες ζωγράφισαν σε χρωματιστά υφάσματα, έγραψαν ονόματα ή αποφθέγματα για τους αγαπημένους τους (συγγενείς ή/και φίλους) που χάθηκαν αναζητώντας την ελευθερία. Όλα τα κομμάτια ράφτηκαν πάνω σε ένα μαύρο ύφασμα, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο, ελπιδοφόρο σχέδιο. Οι χώροι μας ήταν ανοιχτοί από τις 11:00 έως τις 15:00 για όποιον ήθελε να συμμετάσχει στο έργο patchwork. Προσκαλέσαμε τα μέλη των ομάδων αυτοβοήθειας, αλλά συμμετείχαν και πολλοί άλλοι κάτοικοι της ΚΕΔ Σάμου. Συνολικά συμμετείχαν 25 άτομα. Ήταν μια πολύ συγκινητική μέρα τόσο για την ομάδα της ΕΠΑΨΥ όσο και για τους ωφελούμενους. Η ομάδα της ΕΠΑΨΥ Σάμου συμφώνησε ότι ήταν η καλύτερη εκδήλωση που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα.

Το patchwork θα αναρτηθεί στο μπαλκόνι της ΕΠΑΨΥ Σάμου (Γυμνασιάρχου Κατεβαίνη 2, Βαθύ) καθ’ όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Προσφύγων προς τιμήν όσων χάθηκαν για μια καλύτερη ζωή. 

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Community Based Intervention for Mental Health Care of Asylum-seekers and Refugees in Greece» που υλοποιείται από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Μετάβαση στο περιεχόμενο
This site is registered on wpml.org as a development site.