Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου «Franco Basaglia»

Το Κέντρο Ημέρας Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων στην Κοινότητα «Franco Basaglia» είναι κοινοτική μονάδα ψυχικής υγείας που απευθύνεται σε ενήλικους κατοίκους του 5ου Τομέα Ψυχικής Υγείας (δήμοι Αμαρουσίου, Νέου Ηρακλείου, Διονύσου, Κηφισιάς, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Αχαρνών).

Ο σεβασμός στα βιώματα, στις ανάγκες και στα δικαιώματα των ανθρώπων που εξυπηρετεί βρίσκεται στο επίκεντρο της λειτουργίας του. 

Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας «Franco Basaglia» αποτελείται από έμπειρους, υψηλής κατάρτισης επαγγελματίες, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές και ψυχιατρική νοσηλεύτρια, που συνεργάζονται με στόχο την ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση θεμάτων ψυχικής υγείας, σε ατομικό, οικογενειακό και συλλογικό, κοινωνικό επίπεδο.

Το Κέντρο Ημέρας «Franco Basaglia» λειτουργεί σε δίκτυο με τις δομές ψυχικής υγείας, τις δημοτικές υπηρεσίες, συλλόγους ληπτών και οικογενειών, εθελοντικές ομάδες και άλλους φορείς της κοινότητας. 

Οι υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας δεν απευθύνονται σε άτομα με εξάρτηση από ουσίες ή/και αλκοόλ, νοητική στέρηση, βαρύ αυτισμό και άνοια, τα οποία παραπέμπονται σε κατάλληλες εξειδικευμένες υπηρεσίες. 

Οι στόχοι της μονάδας μας:

  • Η προαγωγή της ψυχικής υγείας της κοινότητας
  • Η παροχή ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας
  • Η προάσπιση των δικαιωμάτων όσων λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας
  • Η εξασφάλιση του συνεχούς της φροντίδας
  • Η πρόληψη και ο περιορισμός των νοσηλειών, ιδιαίτερα των ακούσιων 
  • Η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και η εργασιακή επανένταξη 

Υπηρεσίες, δράσεις & προγράμματα

Ψυχιατρική διάγνωση, αξιολόγηση και παρακολούθηση

Παρέχεται ψυχιατρική παρακολούθηση χωρίς χρονικό περιορισμό. Η συνταγογράφηση ψυχιατρικών φαρμάκων δίνεται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και στις προβλεπόμενες από τον νόμο εξαιρέσεις για ανασφάλιστους πολίτες. 

Υπηρεσία Κατ’ οίκον Παρέμβασης 

Η κατ’ οίκον παρέμβαση είναι μια υπηρεσία υποστήριξης και πλαισίωσης ενηλίκων με ψυχιατρικές διαγνώσεις, καθώς και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Μέλη της θεραπευτικής ομάδας επισκέπτονται τους ωφελούμενους στο σπίτι και διαμορφώνουν από κοινού ένα σχέδιο φροντίδας. Ο σκοπός της ομάδας είναι η πρόληψη υποτροπών, η αποφυγή νοσηλειών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ενδυνάμωση του ωφελούμενου. Έναν από τους τρόπους συνεργασίας με την οικογένεια αποτελεί και η προσέγγιση του Ανοιχτού Διαλόγου, η οποία εφαρμόζεται πιλοτικά. Ο Ανοιχτός Διάλογος είναι μια φιλοσοφική/θεωρητική και θεραπευτική προσέγγιση για την υποστήριξη ανθρώπων που βιώνουν ψυχικές δυσκολίες. Αναπτύχθηκε στη Φινλανδία από την ομάδα του καθηγητή ψυχοθεραπείας Jaakko Seikkula και εφαρμόστηκε σε σοβαρές ψυχικές κρίσεις με μεγάλη επιτυχία, όπως έχουν δείξει μακροχρόνιες έρευνες.

Στις συνεδρίες συμμετέχουν όσα μέλη της οικογένειας επιθυμούν να συμβάλουν στην επίλυση μιας υπάρχουσας δυσκολίας, αλλά και φίλοι, αν το επιθυμούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Υπάρχει σεβασμός και αναγνώριση προς όλους τους συμμετέχοντες, δημιουργείται μια κοινή γλώσσα και δίνεται έμφαση στην ανάδειξη πολλών οπτικών.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση προσφέρει τη δυνατότητα παρέμβασης σε κρίση, που περιλαμβάνει το κοινωνικό δίκτυο και την οικογένεια του ασθενούς, με στόχο την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργία διαλόγου.

Υπηρεσία Βραχείας Ψυχοθεραπείας

Η υπηρεσία ψυχοθεραπείας παρέχει ατομικές συνεδρίες (από 15 έως 52 συνεδρίες), η διάρκεια των οποίων αξιολογείται ανάλογα με το αίτημα, τη συμπτωματολογία και τις ανάγκες του θεραπευόμενου, καθώς και ανάλογα με τις δυνατότητες της υπηρεσίας τη δεδομένη χρονική περίοδο. Η υπηρεσία ψυχοθεραπείας στελεχώνεται από ψυχολόγους-ψυχοθεραπευτές διαφόρων θεωρητικών προσεγγίσεων (ψυχοδυναμική, ψυχαναλυτική, γνωσιακή-συμπεριφορική, εικαστική ψυχοθεραπεία κ.ά.), ενώ ανταποκρίνεται σε ένα ευρύ διαγνωστικό φάσμα, που περιλαμβάνει συναισθηματικές διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, ψυχωτικές διαταραχές, νευρωσικές και σωματόμορφες διαταραχές.

Οικογενειακή Θεραπεία – Θεραπεία Ζεύγους

Η οικογενειακή θεραπεία αντιμετωπίζει τα προβλήματα των ανθρώπων στο πλαίσιο των σχέσεών τους με σημαντικά πρόσωπα της ζωής τους και του κοινωνικού δικτύου τους. Πρόκειται για μια καλά αναγνωρισμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, που αντιμετωπίζει το οικογενειακό σύστημα ως μια κοινωνική μονάδα. Παρόντες μπορούν να είναι μόνο το ζευγάρι, οι γονείς ή όλη η οικογένεια.

Βραχεία Ομαδική Θεραπεία

Στο πλαίσιο της ομάδας τα μέλη αλληλεπιδρούν και ενθαρρύνονται να μοιραστούν με αμεσότητα και ειλικρίνεια τα συναισθήματα που γεννιούνται μέσα από τις δυσκολίες τους και γίνονται πιο ενήμερα για το πώς αυτά επηρεάζουν τις σχέσεις τους. Αποκτούν μεγαλύτερη αυτογνωσία για τις εσωτερικές συγκινησιακές διεργασίες τους, εξελίσσουν τη διαπροσωπική τους λειτουργικότητα μέσα και έξω από την ομάδα και έχουν την ευκαιρία να βιώσουν διορθωτικές συναισθηματικές εμπειρίες.

Η ομάδα αποτελείται από 5 έως 10 σταθερά μέλη, οι συναντήσεις είναι δίωρες, εβδομαδιαίες, και ολοκληρώνονται σε 8 μήνες. Η ένταξη στην ομάδα συναποφασίζεται με τον ομαδικό θεραπευτή σε ατομικές συναντήσεις όπου εξηγούνται οι όροι δεοντολογίας, εμπιστευτικότητας και οι βασικές αρχές λειτουργίας, ενώ παράλληλα αποσαφηνίζονται και οι προσωπικοί του στόχοι.

Πολυοικογενειακή Ομαδική Θεραπεία (Multifamily Group Therapy)

Η πολυοικογενειακή ομαδική θεραπεία περιλαμβάνει την εργασία με οικογένειες, με όλα τα μέλη να συμπεριλαμβάνονται, σε ομαδικό πλαίσιο. Συνδυάζει τη δύναμη της ομαδικής διαδικασίας με επίκεντρο τα συστήματα της οικογενειακής θεραπείας και βασίζεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών. Η θεραπεία, δηλαδή, συν-κατασκευάζεται ανάμεσα στα μέλη της ομάδας και σε αυτή συμμετέχουν επαγγελματίες και οικογένειες με διαφορετικές κουλτούρες, ανεξαρτήτως ηλικίας, όλοι σε αλληλεπίδραση.

Εικαστική Θεραπεία – Art Therapy και Μουσικοθεραπεία

Σε συνεργασία με το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας και τη Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας και Έρευνας παρέχονται στους εξυπηρετούμενους οι συγκεκριμένες μορφές ψυχοθεραπείας.

Ημερήσιο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για ενήλικες που έχουν διαγνωστεί με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές

Το πρωινό ομαδικό πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00-15:00, και απευθύνεται σε ενήλικες με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, οι οποίοι έχουν ανάγκη βελτίωσης τόσο των προσωπικών όσο και των κοινωνικών τους δεξιοτήτων. Αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που έχουν χαρακτήρα θεραπευτικό και αποκαταστασιακό. Λειτουργεί βάσει δομημένου εβδομαδιαίου προγράμματος και περιλαμβάνει διαφορετικές ομάδες ανά ημέρα. Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει τους ωφελούμενους στην πορεία τους προς την ανάρρωση (recovery).

Ειδικότεροι στόχοι-δραστηριότητες του ημερήσιου προγράμματος, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Η εκτίμηση αναγκών, ανίχνευση ενδιαφερόντων, αναγνώριση δυνατοτήτων και αναζήτηση τρόπων ανάδειξης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων
  • Η πρόληψη των υποτροπών
  • Η αποφυγή και μείωση των εισαγωγών και επανεισαγωγών σε νοσηλευτικές μονάδες ψυχικής υγείας
  • Η ενημέρωση, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της τοπικής και ευρύτερης κοινότητας, ώστε να μειωθούν το κοινωνικό στίγμα και οι προκαταλήψεις
  • Η ενημέρωση και στήριξη των οικογενειών
  • Η προετοιμασία για εργασιακή επανένταξη
  • Η δυνατότητα επικοινωνίας, έκφρασης και αλληλοϋποστήριξης των μελών
  • Η ενδυνάμωση με σκοπό την ενεργή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τη φροντίδα
  • Η ενδυνάμωση με σκοπό τη διεκδίκηση και προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών, ως ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας

Κοινωνική Λέσχη

Η Κοινωνική Λέσχη είναι ένας πολυχώρος ομάδων ψυχαγωγικού και θεραπευτικού χαρακτήρα. Απευθύνεται σε άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που διαμένουν στην κοινότητα ή σε κάποια μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (οικοτροφείο, ξενώνα, προστατευόμενο διαμέρισμα) με σκοπό να αναπτύξουν ένα κοινωνικό δίκτυο, να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους και να καλλιεργήσουν τα ενδιαφέροντά τους. Η Κοινωνική Λέσχη λειτουργεί απογευματινές ώρες σε εβδομαδιαία βάση.

Υπηρεσία επαγγελματικής συμβουλευτικής

Παρέχονται υποστήριξη για θέματα εργασίας και πληροφορίες για προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης του ΟΑΕΔ και άλλων φορέων σε συνεργασία με τον ΚΟΙΣΠΕ «Ηλιοτρόπιο».

DEPOT CLINIC – Κλινική ενέσιμων μακράς διαρκείας δράσης

Η κλινική DEPOT απευθύνεται σε άτομα που η φαρμακευτική αγωγή τους περιλαμβάνει ενέσιμα αντιψυχωτικά μακράς διαρκείας δράσης. Η διευκόλυνση του ατόμου, η συστηματική παρακολούθηση, η σταθερότερη δέσμευση με τη φαρμακευτική αγωγή και ο έγκαιρος εντοπισμός πιθανών ανεπιθύμητων ενέργειων συμβάλλουν στην πρόληψη των υποτροπών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του εξυπηρετούμενου.

Κοινωνική Υπηρεσία

Παρέχονται πληροφορίες για κοινωνικο-προνοιακές παροχές, δικαιώματα, διασύνδεση και συμβουλευτική.

Κοινοτικές δράσεις, προαγωγής ψυχικής υγείας στην κοινότητα

Από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας πραγματοποιούνται δράσεις, ημερίδες, σεμινάρια, αλλά και παρεμβάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.  Ειδικότερα, οργανώνονται προγράμματα συνεργασίας, ενημέρωσης και κινητοποίησης φορέων της κοινότητας για θέματα ψυχικής υγείας και τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης αυτών, όπως: 

  • Εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης μέσα από YouTube, social media, podcasts
  • Καλλιέργεια κουλτούρας «ενεργού πολίτη» με τη συμμετοχή σε δράσεις της κοινωνίας των πολιτών
  • Δράσεις προαγωγής κοινωνικής αλληλεγγύης, άρσης κοινωνικού αποκλεισμού και συμπερίληψης

Εθελοντισμός

Αναγνωρίζοντας ότι ο εθελοντισμός προσφέρει σημαντικά οφέλη για τον εθελοντή, αλλά και για τον άνθρωπο ο οποίος δέχεται την εθελοντική προσφορά, το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί Δίκτυο Εθελοντών, μέσω του οποίου παρέχει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, και μη, να συμμετέχουν στην υλοποίηση των πολύπλευρων δράσεών του. Κύριο μέλημά μας είναι ο εθελοντισμός να πραγματοποιείται σε οργανωμένο πλαίσιο, προσφέροντας ευκαιρίες για εκπαίδευση, εποπτεία και πρακτική άσκηση.

Επίσημος φορέας πρακτικής άσκησης επαγγελματιών ψυχικής υγείας

Το Κέντρο Ημέρας συνεργάζεται σταθερά ως φορέας πρακτικής άσκησης με συναφή προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κ.ά., ενώ αποτελεί και πλαίσιο εκπόνησης πτυχιακών και διπλωματικών εργασιών. Επίσης, συνεργάζεται σταθερά με φορείς εκπαίδευσης στην ψυχοθεραπεία, όπως το Κέντρο Τέχνης &Ψυχοθεραπείας.

Στοιχεία επικοινωνίας 

Δ/νση: Σαλαμινομάχων 24Ε, Μαρούσι, T.K. 15125

Τηλ.: 210 8100901

Email: dcentre@epapsy.gr 

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Δημήτρης Τριβέλλας

Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00