Για το Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου καλέστε εδώ
Για το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας καλέστε εδώ
Για τις Κινητές Μονάδες ΒΑ και Δ Κυκλάδων καλέστε εδώ
Για το πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων καλέστε εδώ
Previous
Next
EPAPSY_LOGO_GR

EAAD-Best Δελτίο Τύπου Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023

Οι τρέχουσες πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις όπως ο πόλεμος, η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία και ευημερία των ανθρώπων. Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας μας υπενθυμίζει τη σημασία της προαγωγής της ψυχικής υγείας και της αντιμετώπισης της ψυχολογικής δυσφορίας και διαταραχών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Κατά της Κατάθλιψης-European Alliance Against Depression (EAAD) είναι ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με 17 τακτικά και 11 συνεργαζόμενα μέλη από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Μαζί εργαζόμαστε για τη βελτίωση της φροντίδας για τα άτομα με κατάθλιψη και την πρόληψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

Η EAAD προσφέρει τις ακόλουθες παρεμβάσεις σε ενδιαφερόμενα μέρη και ασθενείς:

• Η EAAD έχει αναπτύξει ένα κοινοτικό πρόγραμμα παρέμβασης (τη λεγόμενη «παρέμβαση 4 επιπέδων») με στόχο την κατάθλιψη και την αυτοκτονία, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί σε περισσότερες από 120 περιοχές σε όλο τον κόσμο. Μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα (Linskens et al., 2022) κατέληξε πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι είναι η πιο πολλά υποσχόμενη κοινοτική παρέμβαση για την πρόληψη της αυτοκτονίας μέχρι σήμερα.

• Το 2023, ο ιστότοπος της EAAD, που προσφέρει πληροφορίες για άτομα με κατάθλιψη και τις οικογένειές τους σε 21 γλώσσες (συμπεριλαμβανομένων των γλωσσών της Δυτικής Αφρικής), δέχτηκε πάνω από 1,6 εκατομμύρια επισκέπτες.

• Η EAAD προσφέρει το εργαλείο iFightDepression®, ένα διαδικτυακό εργαλείο αυτοδιαχείρισης που είναι τεκμηριωμένο, διαθέσιμο σε 17 γλώσσες (συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών, ρωσικών και αραβικών γλωσσών), προσφέρεται δωρεάν και χρησιμοποιείται ήδη από περισσότερους από 27.000 ασθενείς.

Αυτά τα επιτεύγματα θα διαδοθούν περαιτέρω στην Ευρώπη από το EAAD-Best (πλήρης τίτλος: «Προσαρμογή και εφαρμογή του μοντέλου βέλτιστης πρακτικής του EAAD για τη βελτίωση της φροντίδας κατά της κατάθλιψης και την πρόληψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς στην Ευρώπη»), ένα έργο εξέλιξη, συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ με επικεφαλής την EAAD. Οι κύριοι στόχοι είναι να διαδοθεί η παρέμβαση 4 επιπέδων σε νέες περιοχές σε επτά ευρωπαϊκές χώρες (Βουλγαρία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ισπανία) και να προωθηθεί η υιοθέτηση του εργαλείου iFightDepression® σε εθνικό επίπεδο σε όλες αυτές τις χώρες και στην Ιταλία. Μέχρι σήμερα, έχουν υλοποιηθεί δραστηριότητες κατά της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας σε 15 νέες περιοχές στις συμμετέχουσες χώρες και πάνω από 700 νέοι ασθενείς άρχισαν να χρησιμοποιούν το εργαλείο iFightDepression®.

Η EAAD διοργανώνει μια διεθνή εκδήλωση με ενδιαφερόμενους φορείς στις 4 Μαρτίου 2024, στις Βρυξέλλες. Καλούνται όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την κατάθλιψη και την αυτοκτονία. Η εκδήλωση θα παρέχει πρακτική καθοδήγηση σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν τις δικές τους δραστηριότητες παρέμβασης στην κοινότητα. Θα χρησιμεύσει επίσης ως κόμβος για την ανταλλαγή πολύτιμων γνώσεων και εμπειριών. Η εκδήλωση θα προσφέρει επίσης την ευκαιρία διασύνδεσης με εθνικούς και διεθνείς φορείς που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, μπορείτε να μας βρείτε στο X (πρώην Twitter) στο @EAAD_Best  ή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email στο contact@eaad.net.

Μετάβαση στο περιεχόμενο
This site is registered on wpml.org as a development site.