Για το Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου καλέστε εδώ
Για το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας καλέστε εδώ
Για τις Κινητές Μονάδες ΒΑ και Δ Κυκλάδων καλέστε εδώ
Για το πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων καλέστε εδώ
Previous
Next
EPAPSY_LOGO_GR
Ψυχικά ασθενής και ανασφάλιστος

«Ψυχικά ασθενής και ανασφάλιστος – μη σου τύχει!» Σχόλιο του Στ. Στυλιανίδη στο iEidiseis.gr και τον Β. Σκουρή (18/03/2022)

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας για απαγόρευση συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπομπής σε εξετάσεις από ιδιώτες γιατρούς σε ανασφάλιστους προφανώς εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο άσκησης πίεσης στους άπορους και έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις της ιατρικής κοινότητας.

Πολύ περισσότερο όταν το δημόσιο σύστημα υγείας είναι στα όριά του και δεν «χωράει» περισσότερα αιτήματα.

Οι πιο ευάλωτοι όλων είναι οι ψυχικά ασθενείς, δεδομένου ότι η σχέση με τον γιατρό τους είναι καθοριστική για την έκβαση της θεραπείας τους. Το χτύπημα είναι συντριπτικό για τα ΝΠΙΔ που προσφέρουν ψυχιατρική φροντίδα δωρεάν και που έχουν πλήθος ανασφάλιστων ωφελούμενων.

Μίλησα για το ζήτημα αυτό με τον καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο (ψυχίατρο-ψυχαναλυτή) Στέλιο Στυλιανίδη, που είναι ο ιδρυτής της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), και μου εξήγησε τι σημαίνει αυτή η απόφαση για τους ανασφάλιστους ψυχικά ασθενείς:

«Σημαίνει τεράστια αναστάτωση, κίνδυνο υποτροπής και αβάσταχτη ταλαιπωρία στο δημόσιο σύστημα υγείας, που στενάζει από την επιβάρυνση της πανδημίας και έχει εκρηκτικά ελλείμματα στον τομέα της ψυχικής υγείας. Μου εξήγησε πόσο καταλυτική σημασία έχει η θεραπευτική σχέση για να μείνει συνεπής ο ασθενής στην αγωγή του και πόσο ευαίσθητη είναι αυτή η σχέση και μου θύμισε ότι υπάρχουν νησιά στα οποία ο ασθενής θα πρέπει να πάει σε άλλο νησί για να εξασφαλίσει τη συνταγογράφηση του φαρμάκου που χρειάζεται. Μου περιέγραψε τη μάχη που δίνεται καθημερινά από τους ψυχιάτρους στις. δομές της ΕΠΑΨΥ για να βοηθήσουν πάσχοντες από βαριές ψυχικές νόσους να ζήσουν όμορφα και με αξιοπρέπεια. Και πόσο όλη αυτή η προσπάθεια υπονομεύεται όταν πρέπει ένας ανασφάλιστος ασθενής που παλεύει με την ψυχική οδύνη να μάθει ξαφνικά ότι στο εξής θα πρέπει να στηθεί σε κάποια ουρά δημόσιου νοσοκομείου ή κέντρου ψυχικής υγείας για να τον εξυπηρετήσει ένας άγνωστος γιατρός χωρίς να ξέρει τίποτα για το παρελθόν και τις ιδιαιτερότητές του.

»Θέλω να πιστεύω ότι η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη από αμέλεια αποδέχτηκε μια τέτοια απόφαση. Μακάρι να μην κάνω λάθος».

Μετάβαση στο περιεχόμενο
This site is registered on wpml.org as a development site.