Για το Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου καλέστε εδώ
Για το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας καλέστε εδώ
Για τις Κινητές Μονάδες ΒΑ και Δ Κυκλάδων καλέστε εδώ
Για το πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων καλέστε εδώ
Previous
Next
EPAPSY_LOGO_GR
Χημικός ευνουχισμός

«Χημικός ευνουχισμός/Παιδοβιαστές»: Σχόλιο του Στ. Στυλιανίδη στο libre.gr (22/10/2022)

H μετατόπιση της συζήτησης για τη φρίκη στον Κολωνό σε μια εκδικητική στρατηγική η οποία περιλαμβάνει και τον χημικό ευνουχισμό για άτομα που διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα, ιδιαίτερα για τους παιδεραστές, δίνει τη δυνατότητα προώθησης ακροδεξιάς ρητορικής και κουλτούρας.

Η πολιτική εκμετάλλευση μιας ειδεχθούς εγκληματικής συμπεριφοράς βασίζεται σε δικαιολογημένα ατομικά και συλλογικά τιμωρητικά αντανακλαστικά τα οποία μπορεί να περιλάβουν όχι μόνο την πραγματική έκτιση της επιβληθείσας ποινής, χωρίς δυνατότητες διαφυγής, αλλά και μια παρέμβαση στο σώμα του δράστη.

  • Ο χημικός ευνουχισμός (αντιτεστοστερονική φαρμακολογική θεραπεία) χρησιμοποιείται ως μέσο ελέγχου των ανεξέλεγκτων ενορμήσεων του παιδόφιλου εδώ και χρόνια τόσο σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης όσο και σε χώρες της Ασίας. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού είναι περιορισμένη ακόμη και όταν υπάρχει συναίνεση του δράστη, εφόσον οι παιδόφιλες φαντασιώσεις είναι ανθεκτικές, ενώ οι παρενέργειες στην υγεία μπορεί να είναι πολύ σοβαρές (διαβήτης, παχυσαρκία, χρόνια κόπωση, καρκίνος, πλήρης αλλοίωση της εικόνας σώματος).

Για να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες αυτές ψυχιατρικές παθολογίες απαιτείται δομημένη ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία τόσο στη φυλακή όσο και στην κοινότητα, προσπάθεια διαμόρφωσης ενός αυθεντικού θεραπευτικού αιτήματος από τον δράστη –πράγμα δύσκολο– και συνεχής παρακολούθησή του στο πλαίσιο κοινοτικών δομών ψυχοϊατροδικαστικής οι οποίες απουσιάζουν δραματικά στη χώρα μας.

  • Το κρίσιμο για τον πολιτισμό μας είναι πώς θα βρεθεί η ισορροπία μεταξύ απόλυτης προστασίας της κοινωνίας (πραγματική έκτιση ποινής σε συνδυασμό με ψυχιατρική-ψυχολογική θεραπεία) και αποφυγής συνεχούς τροφοδότησης σαδιστικών ενστίκτων απέναντι στους δράστες.

Τα αλλεπάλληλα σεξουαλικά εγκλήματα που συνταράσσουν την ελληνική κοινωνία μπορούν να αποτελέσουν ιστορική ευκαιρία για να ξανασκεφτούμε θεσμικά και διεπιστημονικά με ερευνητικά δεδομένα την αντιμετώπιση αυτών των διαταρακτικών φαινομένων από την αρχή.

*Ο Στέλιος Στυλιανίδης είναι ψυχίατρος – ψυχαναλυτής – ομαδικός αναλυτής, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ιδρυτής και επ. πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο
This site is registered on wpml.org as a development site.