Για το Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου καλέστε εδώ
Για το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας καλέστε εδώ
Για τις Κινητές Μονάδες ΒΑ και Δ Κυκλάδων καλέστε εδώ
Για το πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων καλέστε εδώ
Previous
Next
EPAPSY_LOGO_GR
Σύγχρονα θέματα κοινωνικής και κοινοτικής ψυχιατρικής – Για μία κριτική ανθρωποκεντρική ψυχιατρική

Σύγχρονα θέματα κοινωνικής και κοινοτικής ψυχιατρικής – Για μία κριτική ανθρωποκεντρική ψυχιατρική

Στυλιανίδης και συνεργάτες

Εκδ. Τόπος, 2014

Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα αγγλικά: Social and Community Psychiatry: Towards a Critical, Patient-Oriented Approach (Springer, 2015)

Η τρέχουσα κοινωνικο-οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη και ιδιαιτέρως τη χώρα μας διαμόρφωσε μία νέα οδυνηρή πραγματικότητα, στην οποία οι ανάγκες για φροντίδα ψυχικής υγείας παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Νέες μορφές ψυχοπαθολογίας και κοινωνικής οδύνης καλούν την ψυχιατρική και ευρύτερα επιστημονική κοινότητα να επανεξετάσει το ερώτημα «τι είναι φυσιολογικό» και τι είναι «παθολογικό».

Απέναντι σε αυτή την πολυπλοκότητα των νέων αναγκών, η κοινωνική και κοινοτική ψυχιατρική, ως «όχημα παροχής υπηρεσιών», διευρύνει τα πεδία των ερευνών της και αναπτύσσει δυναμική σχέση με άλλα πεδία, όπως της επιδημιολογίας, της δημόσιας υγείας, της φιλοσοφίας, της κριτικής κοινωνιολογίας, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της ψυχανάλυσης, της ψυχοθεραπείας και της παιδοψυχιατρικής.

Το βιβλίο, καρπός της γόνιμης συνεργασίας επαγγελματιών ψυχικής υγείας από διαφορετικά πεδία, πραγματεύεται βασικές θεωρητικές και ιστορικές έννοιες της κοινωνικής και κοινοτικής ψυχιατρικής και παρουσιάζει τις σύγχρονες τάσεις και δεδομένα, αναδεικνύοντας καλές πρακτικές κοινοτικής ψυχιατρικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο.

Οι επαγγελματίες συναντώνται στη βάση του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου για την αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας και συμβάλλουν στην κατανόηση εννοιών και πρακτικών στο πλαίσιο της προαγωγής και αγωγής ψυχικής υγείας, της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Παράλληλα, προτείνουν καινοτόμες θεωρίες και πρακτικές, αλλά και νέες προσεγγίσεις, όπως εκείνες του μοντέλου Recovery, του ACT, της κουλτούρας της ενδυνάμωσης, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ψυχική υγεία και της εταιρικής σχέσης με τους συλλόγους οικογενειών και ληπτών, προκειμένου να συγκροτηθεί και να εμπεδωθεί και στη χώρα μας ένα νέο παράδειγμα ψυχικής υγείας, στην κατεύθυνση μιας κριτικής ανθρωποκεντρικής ψυχιατρικής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο
This site is registered on wpml.org as a development site.