Για το Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου καλέστε εδώ
Για το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας καλέστε εδώ
Για τις Κινητές Μονάδες ΒΑ και Δ Κυκλάδων καλέστε εδώ
Για το πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων καλέστε εδώ
Previous
Next
EPAPSY_LOGO_GR

«Εσύ τι έκανες όταν έγινε το ναυάγιο στην Πύλο;»: Άρθρο του Δημήτρη Γαλάνη

Για όσους έχουμε επιλέξει να συνδέσουμε την επαγγελματική μας δραστηριότητα με τη στήριξη των ευάλωτων κάθε τραγωδία με θύματα κατατρεγμένους δεν μας προκαλεί μόνο οδύνη αλλά και προβληματισμό για τα όρια και το νόημα της δικής μας προσπάθειας.

Τι αξία έχει αυτό που κάνουμε, προσφέροντας υπηρεσίες κοινοτικής ψυχιατρικής φροντίδας, όταν μπροστά στα μάτια μας πνίγονται παιδιά κλειδωμένα σε αμπάρια διεκδικώντας το δικαίωμά τους να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια;

Για να αισθανθούμε καλύτερα δεν αρκεί να επικαλεστούμε, για παράδειγμα, το πρόγραμμα για τους πρόσφυγες που υλοποιεί η δική μας οργάνωση (ΕΠΑΨΥ) στη Σάμο σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ούτε την ταχύτητα με την οποία πήγε και δικό μας κλιμάκιο στην περιοχή για να προσφέρει πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας. Αλίμονο. Αυτό είναι το λιγότερο.

Αλλά τι θα ήταν το περισσότερο; Όσοι φορείς και αν ασχοληθούν με την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών, όσο και αν ασχοληθούν, το πρόβλημα θα παραμείνει δραματικό και άλυτο όσο συνεχίζεται η πολιτική των κλειστών συνόρων στην ΕΕ με την επιδότηση των χωρών υποδοχής για να λειτουργούν σαν ασπίδες ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών με κάθε τρόπο – ακόμη και με αίμα.

Απελπισμένοι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πέφτουν θύματα αδίστακτων διακινητών που τους πουλούν ακριβά την προοπτική μεταφοράς τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο πόλεμος, η φτώχεια, η ανελευθερία, οι διωγμοί, σύντομα και η κλιματική αλλαγή, θα τους ωθούν να αναζητούν οποιαδήποτε διέξοδο ρισκάροντας ακόμη και τη ζωή τους.

Το μόνο ίσως που μπορούμε να κάνουμε απέναντι σ αυτή τη φοβερή κατάσταση εμείς, πολύ μικροί μπροστά σε κάτι τόσο μεγάλο, είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όσοι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, να στεκόμαστε όλοι μαζί στη σωστή πλευρά, με το δίκιο και με την αλληλεγγύη, και, χωρίς κραυγές, να προσφέρουμε όποια βοήθεια μπορούμε για να μην μένει ο χώρος ελεύθερος για τους δουλέμπορους και τους ηθικούς αυτουργούς αυτών των εγκλημάτων.

*Ο Δ. Γαλάνης είναι κοινωνικός λειτουργός, πρόεδρος της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ)

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ | topontiki.gr, στις 17-06-2023.

Μετάβαση στο περιεχόμενο
This site is registered on wpml.org as a development site.