Για το Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου καλέστε εδώ
Για το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας καλέστε εδώ
Για τις Κινητές Μονάδες ΒΑ και Δ Κυκλάδων καλέστε εδώ
Για το πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων καλέστε εδώ
Previous
Next
EPAPSY_LOGO_GR
Για μια καλύτερη φροντίδα της ψυχικής υγείας

Για μια καλύτερη φροντίδα της ψυχικής υγείας – Ηθική και δεοντολογία, τεκμήρια και εμπειρία

Graham Thornicroft – Michele Tansella

Επ. επιμέλεια: Στέλιος Στυλιανίδης

Εκδ. Τόπος, 2010

Πώς θα μπορούσαν οι ψυχικά πάσχοντες να έχουν πρόσβαση σε αρτιότερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες ψυχικής υγείας;

Οι συγγραφείς απαντώντας σ’ αυτό το καίριο ερώτημα τονίζουν τη ζωτική σημασία που έχουν:

• η ηθική βάση

• η τεκμηρίωση

• οι εμπειρικές πρακτικές

Το βιβλίο αποτελεί έναν αναλυτικότατο οδηγό για τον σχεδιασμό, τη δημιουργία και αξιολόγηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο της κοινοτικής ψυχιατρικής, καταδεικνύοντας με εμφανή τρόπο ότι η κοινοτική φροντίδα ψυχικής υγείας είναι η ισορροπία ανάμεσα στο κοινοτικό και το νοσοκομειακό σύστημα υπηρεσιών.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι για να επιτευχθεί αυτή η ισορροπημένη προσέγγιση και η υψηλή ποιότητα κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας θα πρέπει να ξεπεραστούν ποικίλα εμπόδια, όπως η ανεπαρκής χρηματοδότηση, η ασυλική λογική και η άνιση κατανομή των πόρων, η έλλειψη επαγγελματιών υγείας ειδικευμένων στην ψυχική υγεία, ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, το κοινωνικό στίγμα, θέματα που αναλύονται εκτενώς στο βιβλίο.

Ως προς τη χώρα μας, το βιβλίο συμβάλλει ουσιαστικά στον εμπλουτισμό του προβληματισμού για τη θετικότερη έκβαση της «ημιτελούς» ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.

«…οι συγγραφείς αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τη συνεισφορά τους στην προσπάθεια βελτίωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με ένα βιβλίο που θα βοηθήσει τους επαγγελματίες του τομέα, αυτούς που οργανώνουν και σχεδιάζουν μία υπηρεσία, τις οικογένειες αλλά και τους χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας». Από τον πρόλογο του Dr. Benedetto Saraceno

Μετάβαση στο περιεχόμενο
This site is registered on wpml.org as a development site.