ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας της ΕΠΑΨΥ καλύπτουν τη νησιωτική περιοχή των Βορειοανατολικών και Δυτικών Κυκλάδων και λειτουργούν από το 2004, παρέχοντας υπηρεσίες στα κατά τόπους κέντρα υγείας, σε χώρους που παραχωρούνται από τους δήμους, σε παιδικούς σταθμούς και άλλους κοινωφελείς φορείς.

Σήμερα οι υπηρεσίες μας καλύπτουν ένα σύνολο 100.000 κατοίκων, σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, ελλιπή κοινωνική φροντίδα και σημαντική αύξηση των αιτημάτων για παρέμβαση σε επίπεδο οικογενειών με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, αλλά και παιδιών και εφήβων με προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθηματικές δυσκολίες.

Οι υπηρεσίες μας παρέχονται από ειδικά κλιμάκια επαγγελματιών ψυχικής υγείας, που αποτελούνται από ψυχιάτρους παιδιών και εφήβων, ψυχιάτρους ενηλίκων, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς και λογοθεραπευτές.

Υπηρεσίες

Από την έναρξη της δράσης των κλιμακίων μας έως σήμερα έχουμε προσφέρει τις υπηρεσίες μας σε 12.488 ενήλικες και 3.046 παιδιά, 3 έως 93 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Διαγνωστική εκτίμηση και συνταγογράφηση φαρμάκων
 • Συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία 
 • Κοινωνική υποστήριξη
 • Κατ’ οίκον επισκέψεις
 • Ολοκληρωμένη κοινοτική θεραπεία και κατ’ οίκον νοσηλεία για άτομα με σοβαρές ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, με στόχο τη μείωση του κινδύνου υποτροπής και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στις αρμόδιες υπηρεσίες
 • Παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση ψυχοκοινωνικών δυσκολιών
 

Δράσεις

Οι δράσεις μας, που υλοποιούνται σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, περιλαμβάνουν:

 • Υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και δικτύωση µε επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς
 • Διασύνδεση µε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών
 • Ερευνητικές δράσεις καταγραφής αναγκών και αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών µε στόχο τη βελτίωση των παρεμβάσεων
 • Προγράμματα αγωγής και προαγωγής ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό, στην εκπαίδευση και σε τοπικούς κοινωνικούς φορείς
 • Ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα ψυχικής υγείας για το ευρύ κοινό και για επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
 
 

ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

 

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Βορειοανατολικών Κυκλάδων

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων παρέχει υπηρεσίες στα νησιά Πάρος, Αντίπαρος, Σύρος, Τήνος, Μύκονος και Άνδρος, στα κατά τόπους κέντρα υγείας, σε χώρους που παραχωρούνται από τους δήμους, σε παιδικούς σταθμούς και άλλους κοινωφελείς φορείς των ΒΑ Κυκλάδων.

Στοιχεία επικοινωνίας

Δ/νση: Παροικιά, Πάρος, Τ.Κ. 84400

Τηλ.: 22840 22011

Email: Πάρος: kmgrammateia@epapsy.gr | Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Σύρος: kmcyclades@epapsy.gr

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Γεώργιος Βάσσος

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δυτικών Κυκλάδων

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δυτικών Κυκλάδων παρέχει υπηρεσίες στα νησιά Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Κέα, Κύθνος και Κίμωλος, στα κατά τόπους κέντρα υγείας, σε χώρους που παραχωρούνται από τους δήµους, σε παιδικούς σταθμούς και άλλους κοινωφελείς φορείς των Δυτικών Κυκλάδων.

Στοιχεία επικοινωνίας

Δ/νση: Σαλαμίνος 36, Μαρούσι, Τ.Κ. 15124

Τηλ.: 210 8068302

Email: kmmilos@epapsy.gr

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Χαρίσιος Ασημόπουλος