Για το Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου καλέστε εδώ
Για το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας καλέστε εδώ
Για τις Κινητές Μονάδες ΒΑ και Δ Κυκλάδων καλέστε εδώ
Για το πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων καλέστε εδώ
Previous
Next
EPAPSY_LOGO_GR

«Τρίποντο στο στίγμα»: Άρθρο του Δημήτρη Γαλάνη

Ξεκινήσαμε πριν από οκτώ χρόνια χωρίς να έχουμε ούτε φανέλες για να δώσουμε στους χρήστες των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που τους καλούσαμε να προπονηθούν για να πάρουν μέρος σε ένα διαφορετικό τουρνουά μπάσκετ ενάντια στο στίγμα που συνοδεύει την ψυχική ασθένεια.

Μπήκαμε στο παρκέ, μαζί τους, και εμείς, οι επαγγελματίες του χώρου, για να τους πείσουμε ότι αξίζει τον κόπο η προσπάθεια και, τελικά, μας έπεισαν αυτοί να αναβαθμίσουμε τους αγώνες και να τους μετατρέψουμε σε θεσμό συνυφασμένο πια με την κοινοτική ψυχιατρική στη χώρα μας.

Γνωρίζοντας τη βιογραφία αυτών των απίστευτων αθλητών, που έχουν νοσηλευτεί, έχουν υποστεί απόρριψη, απομόνωση, παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, προσβολές της προσωπικότητάς τους, υποκλινόμαστε με σεβασμό και θαυμασμό στο μεγαλειώδες παιχνίδι τους που είναι μια αναμέτρηση με όρια, αντοχές, προκαταλήψεις, στερεότυπα και εμπόδια τα οποία υπερβαίνουν βάζοντας καλάθια και μαζεύοντας ριμπάουντ.

Το κλισέ λέει πως είναι όλοι νικητές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση το κλισέ είναι η αλήθεια. Έχουν κερδίσει πριν ξεκινήσει ο αγώνας, μόνο και μόνο επειδή έφτασαν μέχρι εκεί. Ασκήθηκαν, έμαθαν να συνεργάζονται στην ομάδα, πειθάρχησαν, οργανώθηκαν, ακολούθησαν ένα αυστηρό πρόγραμμα, παθιάστηκαν, έβαλαν έναν ωραίο στόχο και τον πέτυχαν αγνοώντας δυσκολίες που όσοι δεν έχουν ανάλογα βιώματα δύσκολα μπορούν να καταλάβουν.

Για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας αυτό το τουρνουά μπάσκετ είναι μια καλή ευκαιρία να δουν με τα μάτια τους ότι στο χώρο της ψυχικής υγείας γίνονται θαύματα, αρκεί να υπάρχει ένα πλαίσιο φροντίδας μέσα στο οποίο οι ασθενείς δεν αντιμετωπίζονται σαν κατάδικοι και σαν απειλή αλλά με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητές τους, με πίστη στις δυνατότητές τους και με αγάπη για όσα μας επιτρέπουν να μάθουμε για τον εαυτό μας και τη ζωή.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα διαπιστώσει ότι πάνω από 200 χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα είναι έτοιμοι να τους καταπλήξουν με απίθανα τρίποντα και μαγικές ασίστ. Παίζουν για να κερδίσουν το αυτονόητο για τους περισσότερους, μια ζωή με ελευθερία και αξιοπρέπεια που τη δικαιούνται και την αξίζουν.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο dailypost.gr στις 06/07/2023.

Μετάβαση στο περιεχόμενο
This site is registered on wpml.org as a development site.