Ξενώνας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Χαλκίδας – Διαμέρισμα Αυτόνομης Διαβίωσης

Στοιχεία επικοινωνίας

Δελαγραμμάτικα & Χαϊνά 46, Τ.Κ. 34132
Τηλ. επικοινωνίας: 22210 82151
Φαξ: 22210 79941
Url: www.epapsy.gr
e-mail: xenonas@epapsy.gr
Υπεύθυνη:
Αλεξάνδρα Τσαρούχα 

Βρείτε μας στο χάρτη

Ξενώνας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Χαλκίδας - Διαμέρισμα Αυτόνομης Διαβίωσης

 

Ο Ξενώνας Χαλκίδας ιδρύθηκε το 1990 με τη συγχρηματοδότηση του Α’ ΕΚΤ (Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου) και φιλοξενεί 11 χρόνιους ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας. Υπήρξε η πρώτη μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Ελλάδα που εφάρμοσε το μοντέλο Recovery (Ανάρρωσης), αναπτύσσοντας τεχνογνωσία για την εφαρμογή του σε ευρύτερη κλίμακα. Η διεπιστημονική ομάδα του Ξενώνα απαρτίζεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας διαφορετικών ειδικοτήτων.

Οι στόχοι και οι υπηρεσίες της μονάδας μας
  • Ψυχιατρική παρακολούθηση και θεραπεία
  • Συνεργασία με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες των ενοίκων
  • Βελτίωση αυτοφροντίδας και ατομικής υγιεινής
  • Σχεδιασμός και συμμετοχή ενοίκων στη διαδικασία δημιουργίας του εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου
  • Προγραμματισμένες ομάδες ενοίκων με συντονιστές τον ψυχολόγο και τον κοινωνικό λειτουργό της μονάδας, που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση για κοινωνικές επαφές και σχέσεις, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, στη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και των σχέσεων με το οικογενειακό περιβάλλον, στην ενδυνάμωση και υποστήριξη επίλυσης καθημερινών προβλημάτων
  • Δράσεις προαγωγής ψυχικής υγείας και εξάλειψης του κοινωνικού αποκλεισμού (ομιλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικά εργαστήρια κ.ά.)
  • Εθελοντικές δράσεις (π.χ. καθαρισμός παραλιών, δενδροφύτευση κ.ά.)
  • Θεραπευτικές-ψυχαγωγικές δραστηριότητες εντός και εκτός μονάδας (μουσικοθεραπεία, εκμάθηση παραδοσιακών χορών, μάθημα φωτογραφίας, θεατρικό παιχνίδι, μουσικοκινητική, ζωγραφική, μπιλιάρδο, ποδοσφαιράκι, καραόκε, soccer, πινγκ πονγκ)
  • Εκπαιδευτικές εκδρομές σε μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους
  • Παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων
Προστατευόμενο διαμέρισμα

Το Προστατευμένο Διαμέρισμα του Ξενώνα Χαλκίδας ξεκίνησε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2013 και έχει δυνατότητα διαμονής 4 ενήλικων ατόμων (άνδρες – γυναίκες). Τα φιλοξενούμενα άτομα έχουν αυξημένη λειτουργικότητα και αυτονομία, επιμελούνται τον προσωπικό τους χώρο, τηρώντας τους κανόνες βασικής υγιεινής, κυκλοφορούν με ασφάλεια και συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ξενώνα, καθώς και στις ομαδικές εκδρομές. Υπάρχει μειωμένος βαθμός υποστήριξης από το προσωπικό του Ξενώνα, με σκοπό τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για αυτοεξυπηρέτηση και αυτοφροντίδα.

Δείτε επίσης