ΠΟΛΥΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΩΣΗ: ΜΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΠΟΛΥΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΩΣΗ: ΜΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Συγγραφέας: |Τεύχος: Τεύχος 17, Οκτώβριος 2020| 


Η πρόληψη, η αντιμετώπιση και οι τρόποι παρέμβασης την περίοδο του πρώτου ψυχωτικού επεισοδίου (ΠΨΕ) είναι κάτι  που απασχολεί ολοένα και πιο έντονα τους επαγγελματίες υγείας αλλά και την οικογένεια του ατόμου που παρουσιάζει το σύμπτωμα.


Η φαρμακευτική αγωγή, το είδος ψυχοθεραπείας, η υποστήριξη στην οικογένεια, η προαγωγή ψυχικής υγείας στο κοινωνικό περιβάλλον του IP[1] είναι τομείς που απαιτούν συνεργασία και συντονισμό ανάμεσα στους επαγγελματίες που εμπλέκονται με το άτομο, την οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικό δίκτυο. Αυτός ο συντονισμός είναι αρκετά δύσκολος και η επικοινωνία ανάμεσα στα μέρη του συστήματος (ασθενής – οικογένεια – θεραπευτικό σύστημα – κοινότητα) γίνεται ασταθής. Διπλά μηνύματα, μυστικά, παραβίαση δικαιωμάτων, αποκλεισμός, τριγωνοποίηση, συγχώνευση και απομόνωση είναι αποτελέσματα της επικοινωνίας κατά την διάρκεια της κρίσης.


Η ανάγκη μιας παρέμβασης πιο δημοκρατικής, πιο δίκαιης και πιο ολιστικής που να περιλαμβάνει τους λήπτες, τις οικογένειές τους και το κοινωνικό περιβάλλον σε χώρους ψυχικής υγείας οδήγησε στην εφαρμογή της πολυοικογενειακής ομαδικής θεραπείας σε οικογένειες με ΠΨΕ. Μιας παρέμβασης που περιέχει ποικίλα  θεραπευτικά μοντέλα εφαρμοσμένα σε οικογένειες με κοινό πρόβλημα, την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο, κρατώντας τα χαρακτηριστικά της οικογενειακής θεραπείας, τη δύναμη της ομαδικής ενώ συμπεριλαμβάνει παρεμβάσεις στο κοινωνικό περιβάλλον του IP.


Το παρόν άρθρο περιγράφει την εμπειρία μίας πιλοτικής ομάδας πολυοικογενειακής θεραπεία που διοργανώθηκε κατά το διάστημα 2017-2018 στη Ψυχιατρική Κλινική ενηλίκων του Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο».


Διαβάστε το πλήρες άρθρο πατώντας ΕΔΩ