Οικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Λιβαδειάς – Προστατευόμενο Διαμέρισμα

Στοιχεία Επικοινωνίας

Δηµάρχου Ι. Ανδρεαδάκη (π. Πεσόντων Μαχητών) 42, Λιβαδειά – Τ.Κ. 321 00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22610 27330
Φαξ: 22610 27330
Url: www.epapsy.gr – e-mail:livadeia@epapsy.gr
Υπεύθυνη: Σταματίου Ελένη

Βρείτε μας στο χάρτη

Οικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Λιβαδειάς - Προστατευόμενο Διαμέρισμα

Το Οικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Λιβαδειάς είναι μια μονάδα υψηλού βαθμού προστασίας χωρίς περιορισμό ως προς τον χρόνο διαμονής, στην οποία φιλοξενούνται άτομα με ψυχικές διαταραχές για διαβίωση, θεραπεία και υποστήριξη. Πρόκειται για άτομα που για μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής τους νοσηλεύτηκαν σε ψυχιατρικές κλινικές ή ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας.

 

Στο Οικοτροφείο παρέχεται εικοσιτετράωρη φροντίδα από την πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα, η οποία αποτελείται από Ψυχολόγο, Διοικητικό, Κοινωνικό Λειτουργό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ψυχίατρο και παθολόγο.

Φωτογραφίες
Οι στόχοι της μονάδας μας

Στόχο αποτελεί η διασφάλιση της παραμονής των φιλοξενούμενων ατόμων στην κοινότητα και η γεφύρωση των σχέσεων με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας.

Υπηρεσίες, Δράσεις & Προγράμματα

Στο καθημερινό πρόγραμμα της μονάδας υλοποιούνται δραστηριότητες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, όπως:

 • ατοµική και οµαδική ψυχοθεραπεία
 • οµάδες ενημέρωσης, επικαιρότητας, µουσικής, φωτογραφίας, κατασκευών, ζωγραφικής, αφήγησης, κηπουρικής, θεάτρου και αφήγησης
 • καθώς και υποστήριξη και συμβουλευτική των οικογενειών και φίλων.

 

Οι δράσεις της μονάδας χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, στοχεύοντας στην ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Βοιωτίας σε θέµατα ψυχικής υγείας. Η επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων πραγματοποιείται με τη διοργάνωση κοινοτικών δράσεων ενάντια στο κοινωνικό στίγµα της ψυχικής ασθένειας, την υλοποίηση ενημερωτικών ημερίδων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων, μουσικών φεστιβάλ, καλλιτεχνικών εκθέσεων, θεατρικών δρώμενων, προβολή ντοκιμαντέρ, νοσηλευτικών παρεμβάσεων και μαθητικών διαγωνισμών. Την προσπάθεια πλαισιώνει δίκτυο εθελοντών, στηρίζοντας και πραγματοποιώντας ομάδες δραστηριοτήτων και απασχόλησης των φιλοξενουμένων.

Συνεργασίες

Η μονάδα διατηρεί σταθερή και άριστη συνεργασία με:

 • την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
 • τον Δήμο Λεβαδέων
 • την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Βοιωτίας
 • το Επιμελητήριο Βοιωτίας
 • την «Εστία Μητέρας»
 • τον Αθλητικό Κολυμβητικό Όμιλο Λιβαδειάς
 • τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς
 • το ΣΟΨΥ Βοιωτίας
 • την ΕΣΑμεΑ
 • την ΠΟΣΟΨΥ
 • το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων
 • το ΕΚΕΨΥΕ, και με άλλους φορείς.
Προστατευμένο Διαμέρισμα

Η σημαντική ψυχοκοινωνική εξέλιξη τεσσάρων ενοίκων του Οικοτροφείου έδωσε τη δυνατότητα να μεταβούν σε Προστατευμένο Διαμέρισμα στην Λιβαδειά από τον Μάιο του 2013, κατακτώντας με αυτό τον τρόπο την αυτόνομη διαβίωση και επανένταξή στην κοινότητα. Ζώντας πλέον σε ένα ανεξάρτητο διαμέρισμα, οι ένοικοι δεν είναι απλά αποδέκτες υπηρεσιών αλλά μετέχουν οι ίδιοι δυναμικά και ενεργητικά στην διαδικασία της επανένταξης τους.

 

Το Προστατευμένο Διαμέρισμα είναι Μονάδα Ψυχο-κοινωνικής Αποκατάστασης που παρέχει στους ενοίκους ψυχοκοινωνική φροντίδα, με άμεσο σκοπό την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ανεξαρτησίας και απώτερο στόχο την πλήρη αυτόνομη διαβίωση τους. Στο Προστατευόμενο Διαμέρισμα παρέχεται εποπτεία περιορισμένης μορφής από το προσωπικό της δομής, καθώς αποτελεί τον τελικό και πιο σημαντικό κρίκο της αλυσίδας της επανένταξης των θεραπευμένων στον κοινωνικό ιστό, ως ισότιμα μέλη μιας κοινότητας που λειτουργούν, διαμένουν και εργάζονται όπως και όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της λειτουργώντας δυο δομές στην Λιβαδειά και στοχεύοντας στην ισότιμη συνύπαρξη των ανθρώπων χωρίς διάκριση, σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς.

Υποστηρικτές

Δείτε επίσης