Οικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Ερέτριας – Προστατευόμενο Διαμέρισμα

Στοιχεία Επικοινωνίας

Συνοικία Κουκή, Ερέτρια – Τ.Κ. 340 08
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6951784885-6
Url: www.epapsy.gr- e-mail: eretria@epapsy.gr
Υπεύθυνη: Αγγελική Κουτσαυλή

Βρείτε μας στο χάρτη

Οικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Ερέτριας - Προστατευόμενο Διαμέρισμα

Το Οικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Ερέτριας λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2003 και εδρεύει στην περιοχή Κουκή Ερέτριας. Φιλοξενεί 15 ωφελούμενους -7 άντρες και 8 γυναίκες -µε µέσο όρο ηλικίας τα 60 έτη, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και έχουν πραγματοποιήσει νοσηλείες μακράς διαρκείας σε μεγάλα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας.

 

Η θεραπευτική ομάδα του Οικοτροφείου αποτελείται από διάφορες ειδικότητες, και πιο συγκεκριμένα, Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, Νοσηλευτές και Φροντιστές. Οι ένοικοι παρακολουθούνται συστηματικά από Ψυχίατρο, ο οποίος επισκέπτεται τη μονάδα δύο φορές μηνιαίως και βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία για περιπτώσεις ανάγκης, καθώς και από Παθολόγο.

 

Στα πλαίσια συνεχούς εκπαίδευσης και εποπτείας, πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις της Ομάδας Προσωπικού και Εποπτεία από εξωτερικό συνεργάτη σε μηνιαία βάση. Στόχος των εν λόγω συναντήσεων είναι η συζήτηση θεμάτων κλινικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος, για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των μελών της πολυκλαδικής ομάδας, καθώς επίσης και την επεξεργασία της πολυπλοκότητας της ενασχόλησης με άτομα που χρειάζονται υψηλού επιπέδου φροντίδα σε καθημερινή βάση.

Φωτογραφίες
Οι στόχοι της μονάδας μας

Βασικό στόχο αποτελεί η υποστήριξη των ωφελουμένων στην ανάκτηση ή εκμάθηση δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης, µε σκοπό την μεγαλύτερη αυτονοµία.

Υπηρεσίας, Δράσεις & Προγράμματα

Για την υποστήριξη των ωφελουμένων πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση:

 

  • Οµάδες νοητικής ενδυνάμωσης και κοινωνικοποίησης μέσω της τέχνης και της ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης, προσφέροντας τη δυνατότητα συζήτησης προβληματισμών, αλλά και ενδυνάμωσης των ικανοτήτων των ενοίκων.
  • Συνεδρίες ψυχοθεραπευτικού τύπου, ατομικές και ομαδικές.

 

Παράλληλα, παρέχονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες:

  • Υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ψυχολογικής Υποστήριξης και Art Therapy
  • Μαθήματα Θεατρικής Αγωγής, Μουσικής και Χορού και
  • Εκμάθηση Boccia, Bowling και Μπάσκετ.

 

Στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης των ενοίκων προωθείται καθημερινά, συνοδεία του προσωπικού, η συμμετοχή σε ψυχαγωγικές εξόδους στην πόλη της Ερέτριας και των όμορων περιοχών. Επίσης, πραγματοποιούνται ημερήσιες και εκπαιδευτικές εκδρομές σε μηνιαία βάση, καθώς και διακοπές δύο περιόδους το χρόνο, καλοκαίρι και χειμώνα.

Συνεργασίες

Το Οικοτροφείο Ερέτριας, σε συνεργασία µε το Οικοτροφείο Χαλκίδας (ΕΠΑΨΥ), τον Ξενώνα Χαλκίδας (ΕΠΑΨΥ) και τοπικούς φορείς παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και στήριξης σε κοινοτικό επίπεδο. Πραγματοποιεί ομιλίες σε σχολικά περιβάλλοντα ή συν-διοργανώνει με την εκπαιδευτική κοινότητα αγώνες μπάσκετ, boccia, bowling και εκδηλώσεις ποικίλου χαρακτήρα (π.χ. συμμετοχή στο Θαλλασινό Καρναβάλι, στον Ημιμαραθώνιο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη της Χαλκίδας κα). Μετέχοντας στην προσπάθεια αφύπνισης της περιβαντολλογικής συνείδησης, μέσω της εθελοντικής του προσφοράς, δηλώνει ενεργά το παρόν στην δράση «Let΄ s do it Greece».

Υποστηρικτές

Δείτε επίσης