Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου – Franco Basaglia

Στοιχεία Επικοινωνίας

Σαλαμινομάχων 24Ε, T.K. 15125, Μαρούσι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 8100901
Url: www.epapsy.gr – e-mail:dcentre@epapsy.gr
Υπεύθυνος: Τριβέλας Δημήτριος

Βρείτε μας στο χάρτη

Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου - Franco Basaglia

Το Κέντρο Ημέρας Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων “Franco Basaglia”, το οποίο λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2013, είναι μια ανοιχτή κοινοτική μονάδα ψυχικής υγείας που απευθύνεται σε ενήλικους κατοίκους του 5ου Τομέα Ψυχικής Υγείας* (Δήμοι Αμαρουσίου, Νέου Ηρακλείου, Διονύσου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Ωρωπού, Μαραθώνα, Αχαρνών, Μαραθώνα) και στις οικογένειές τους. Προσφέρει πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες με βασικό και κοινό γνώμονα τον σεβασμό στις ανάγκες, τα βιώματα και τα δικαιώματα των ανθρώπων που εξυπηρετεί.

Δεν υποστηρίζει άτομα με:

 • εξάρτηση από ουσίες ή/και αλκοόλ
 • νοητική στέρηση ή/και βαρύ αυτισμό.

Μπορεί, βεβαίως, να παραπέμψει στην κατάλληλη υπηρεσία.

 

Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας περιλαμβάνει έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπεύτρια και νοσηλεύτρια, οι οποίοι συνεργάζονται για να υποστηρίξουν ολιστικά ένα μεγάλο εύρος αναγκών. Η ομάδα είναι προσανατολισμένη στην κοινότητα και σε συνεργασίες με άλλους φορείς, δήμους και υπηρεσίες για την εξασφάλιση του συνεχούς της φροντίδας.

Φωτογραφίες
Οι στόχοι της μονάδας μας:
 • Η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση
 • Η πρόληψη υποτροπών και η αποφυγή νοσηλειών
 • Η προάσπιση δικαιωμάτων όσων λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας
 • Η υποστήριξη για εργασιακή επανένταξη
 • Η ευαισθητοποίηση της κοινότητας για την καταπολέμηση του στίγματος
Υπηρεσίες, Δράσεις & προγράμματα:

Το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας-ΕΠΑΨΥ οραματίζεται να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε άτομα που ζουν με Νόσο Alzheimer και συναφείς νευρολογικές διαταραχές, καθώς και στους φροντιστές τους.

Στόχος είναι η οργάνωση και η εφαρμογή ομαδικών και ατομικών θεραπευτικών προγραμμάτων, πάντα εξατομικευμένα, ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Αρχικά πραγματοποιείται κλινική εξέταση από τους νευρολόγους του Κέντρου, νευροψυχολογική εκτίμηση από τις ψυχολόγους, λογοθεραπευτική αξιολόγηση και λήψη κοινωνικού και κινητικού ιστορικού. Στη συνέχεια, όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα εντάσσονται σε ομάδες ανάλογα με τον βαθμό δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Στις ομάδες εφαρμόζονται θεραπευτικά προγράμματα που παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, έχουν στόχο τη νοητική ενδυνάμωση και ψυχοεκπαίδευση των συμμετεχόντων. Συγχρόνως, πραγματοποιούνται ομάδες για την κινητοποίηση και διατήρηση των δεξιοτήτων, των επικοινωνιακών τους ικανοτήτων για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην πρόληψη, πληροφόρηση, εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη των φροντιστών των ατόμων που ζουν με άνοια και στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας. Το κέντρο στελεχώνεται  από: ιατρούς (νευρολόγοι), νοσηλευτή, ψυχολόγους, λογοθεραπευτή, γυμναστή, κοινωνικό λειτουργό, διοικητικό προσωπικό.

Το πρόγραμμα στο Κέντρο Ημέρας περιλαμβάνει:

 • Ιατρείο μνήμης 
 • Θεραπείες ενδυνάμωσης νοητικών λειτουργιών (μνήμης, προσοχής κ.α.)
 • Λογοθεραπεία
 • Ατομική και ομαδική δημιουργική απασχόληση
 • Προγράμματα γυμναστικής
 • Άλλες ειδικές θεραπείες (θεραπείες τέχνης, θεραπεία δια αναμνήσεων, κ.ά.)

Διεύθυνση: Βενιζέλου 141, 1ος Όροφος
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2410 257478

 

Ψυχιατρική διάγνωση, αξιολόγηση και παρακολούθηση

Παρέχεται ψυχιατρική παρακολούθηση – συνταγογράφηση χωρίς χρονικό περιορισμό. Η ψυχιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση γίνεται με χορήγηση και χρήση σταθμισμένων ψυχομετρικών εργαλείων, ενώ η συνταγογράφηση ψυχιατρικών φαρμάκων δίδεται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

 

Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Παρέμβασης και Ανοιχτού Διαλόγου

Η κατ’ οίκον παρέμβαση είναι μια υπηρεσία υποστήριξης και πλαισίωσης ενηλίκων με ψυχιατρικές διαγνώσεις, καθώς και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Μέλη της θεραπευτικής ομάδας επισκέπτονται τους ωφελούμενους στο σπίτι και διαμορφώνουν από κοινού ένα σχέδιο φροντίδας. Ο σκοπός της ομάδας είναι η πρόληψη υποτροπών, η αποφυγή νοσηλειών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ενδυνάμωση του ωφελούμενου. Η υπηρεσία Ανοιχτού Διαλόγου λειτουργεί πιλοτικά και προσφέρει τη δυνατότητα παρέμβασης σε κρίση όπου το δίκτυο του ωφελούμενου συμμετέχει σε μια διαδικασία συζήτησης και διαπραγμάτευσης λύσεων σε προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τον ωφελούμενο, αλλά και το δίκτυό του. Όπως και στην κατ’ οίκον παρέμβαση, τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας επισκέπτονται τους ωφελούμενους στο σπίτι.

 

Υπηρεσία βραχείας ψυχοθεραπείας σε άτομα

Η υπηρεσία ψυχοθεραπείας παρέχει ατομικές συνεδρίες (από 15 έως 52 συνεδρίες), η διάρκεια των οποίων αξιολογείται ανάλογα με το αίτημα, τη συμπτωματολογία και τις ανάγκες του θεραπευόμενου, καθώς επίσης και τις δυνατότητες της υπηρεσίας οποιαδήποτε δεδομένη χρονική περίοδο. Η υπηρεσία ψυχοθεραπείας στελεχώνεται από  ψυχολόγους – ψυχοθεραπευτές διαφόρων θεωρητικών προσεγγίσεων (ψυχοδυναμική, ψυχαναλυτική, γνωσιακή – συμπεριφορική,  εικαστική ψυχοθεραπεία κα.), ενώ ανταποκρίνεται σε ένα ευρύ διαγνωστικό φάσμα που περιλαμβάνει συναισθηματικές διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, ψυχωτικές διαταραχές, νευρωσικές και σωματόμορφες διαταραχές.

 

Οικογενειακή θεραπεία – θεραπεία Ζεύγους

Η οικογενειακή θεραπεία αντιμετωπίζει τα προβλήματα των ανθρώπων στο πλαίσιο των σχέσεών τους με σημαντικά πρόσωπα της ζωής τους και του κοινωνικού δικτύου τους. Πρόκειται για μια καλά αναγνωρισμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, που αντιμετωπίζει το οικογενειακό σύστημα ως μια κοινωνική μονάδα.  Παρόντες μπορούν να είναι μόνο το ζευγάρι, οι γονείς ή όλη η οικογένεια.

 

Πολυοικογενειακή Ομαδική Θεραπεία (Multifamily Group Therapy)

Η Πολυοικογενειακή Ομαδική Θεραπεία περιλαμβάνει την εργασία με πολλαπλές οικογένειες με όλα τα μέλη να συμπεριλαμβάνονται, σε ομαδικό πλαίσιο. Συνδυάζει τη δύναμη της ομαδικής διαδικασίας με επίκεντρο τα συστήματα της οικογενειακής θεραπείας και βασίζεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών. Η θεραπεία δηλαδή συν-κατασκευάζεται ανάμεσα στα μέλη της ομάδας και σε αυτήν συμμετέχουν επαγγελματίες και οικογένειες με διαφορετικές κουλτούρες, ανεξαρτήτου ηλικίας, όλοι σε αλληλεπίδραση.

 

Εικαστική θεραπεία – Art Therapy και Μουσικοθεραπεία

Σε συνεργασία με το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας και τη Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας και Έρευνας παρέχονται στους εξυπηρετούμενους οι συγκεκριμένες μορφές ψυχοθεραπείας.

 

Ημερήσιο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για ενήλικες που έχουν διαγνωστεί με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές

Το πρωινό ομαδικό πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00 έως 15:00 και απευθύνεται σε ενήλικες με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, οι οποίοι έχουν ανάγκη βελτίωσης τόσο των προσωπικών, όσο και των κοινωνικών τους δεξιοτήτων. Αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που έχουν χαρακτήρα θεραπευτικό και αποκαταστασιακό. Λειτουργεί βάσει δομημένου εβδομαδιαίου προγράμματος και περιλαμβάνει διαφορετικές ομάδες ανά ημέρα. Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει και να ενδυναμώσει τους ωφελούμενους στην πορεία τους προς την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.

 

Ειδικότεροι στόχοι – δραστηριότητες του Ημερήσιου Προγράμματος μεταξύ άλλων, είναι :

 • Η εκτίμηση αναγκών, ανίχνευση ενδιαφερόντων, αναγνώριση δυνατοτήτων και αναζήτηση τρόπων ανάδειξης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων
 • Η πρόληψη των υποτροπών
 • Η αποφυγή και μείωση των εισαγωγών και επανεισαγωγών σε νοσηλευτικές μονάδες ψυχικής υγείας
 • Η ενημέρωση, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της τοπικής και ευρύτερης κοινότητας, ώστε να μειωθεί το κοινωνικό στίγμα και οι προκαταλήψεις
 • Η ενημέρωση και στήριξη των οικογενειών
 • Η προετοιμασία για εργασιακή επανένταξη
 • Η δυνατότητα επικοινωνίας, έκφρασης και αλληλοϋποστήριξης των μελών
 • Η ενδυνάμωση με σκοπό την ενεργή συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων σε σχέση με τη φροντίδα
 • Η ενδυνάμωση με σκοπό τη διεκδίκηση και προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών, ως ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

 

Κοινωνική Λέσχη

Η Κοινωνική Λέσχη είναι ένας πολυχώρος ομάδων ψυχαγωγικού, κοινωνικού αλλά και θεραπευτικού χαρακτήρα. Απευθύνεται σε άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα  που διαμένουν στην κοινότητα ή σε κάποια Μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (Οικοτροφείο, Ξενώνα, Προστατευόμενο Διαμέρισμα) με σκοπό να αναπτύξουν ένα κοινωνικό δίκτυο, να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους και να καλλιεργήσουν ενδιαφέροντα. Η κοινωνική λέσχη λειτουργεί απογευματινές ώρες σε εβδομαδιαία βάση.

 

Υπηρεσία επαγγελματικής συμβουλευτικής

Παρέχονται υποστήριξη για θέματα εργασίας και πληροφορίες για προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης του ΟΑΕΔ και άλλων φορέων.

 

DEPOT CLINIC– Κλινική ενέσιμων μακράς διαρκείας δράσης

Η κλινική Depot απευθύνεται σε άτομα που η φαρμακευτική αγωγή τους περιλαμβάνει ενέσιμα αντιψυχωτικά μακράς διαρκείας δράσης. Ένας από τους κύριους στόχους αυτής της θεραπείας είναι η πρόληψη υποτροπών, αλλά και η καλύτερη συμμόρφωση με την αγωγή και η διευκόλυνση του ίδιου του ατόμου.

 

Κοινωνική Υπηρεσία

Παρέχονται πληροφορίες για Κοινωνικο-προνοιακές παροχές, δικαιώματα, διασύνδεση και συμβουλευτική.

Κοινοτικές δράσεις, σεμινάρια για θέματα ψυχικής υγείας, προαγωγή ψυχικής υγείας στην κοινότητα

Από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας πραγματοποιούνται ημερίδες, σεμινάρια, καθώς και  αρθρογραφίες σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

 

Παροχή εκπαίδευσης σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας

Πραγματοποιείται ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέματα ψυχικής υγείας, με μηνιαίες παρουσιάσεις-σεμινάρια στο χώρο του Κέντρου Ημέρας.

 

Εθελοντισμός

Αναγνωρίζοντας ότι ο εθελοντισμός προσφέρει σημαντικά οφέλη για τον εθελοντή, αλλά και τον άνθρωπο ο οποίος δέχεται την εθελοντική προσφορά, το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί  Δίκτυο Εθελοντών, μέσω του οποίου παρέχει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, και μη, να συμμετέχουν στην υλοποίηση των πολύπλευρων δράσεών του. Κύριο μέλημά μας είναι ο εθελοντισμός να πραγματοποιείται σε οργανωμένο πλαίσιο, προσφέροντας ευκαιρίες για εκπαίδευση, εποπτεία και πρακτική άσκηση.

 

Επίσημος Φορέας Πρακτικής Άσκησης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας

Η Υπηρεσία Ψυχοθεραπείας του Κέντρου Ημέρας συνεργάζεται σταθερά ως Φορέας Πρακτικής Άσκησης με εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Κλινικής Ψυχολογίας, Συμβουλευτικής Ψυχολογίας & Ψυχοθεραπείας του ΕΚΠΑ, Κοινωνικής και Κοινοτικής Ψυχιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, του Κέντρου Τέχνης & Ψυχοθεραπείας, το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Αθηνών, ενώ είναι πλαίσιο εκπόνησης πτυχιακών και διπλωματικών εργασιών.

 

Δείτε επίσης