Κ.Η. Άνοιας Λάρισας: Πρόσφατη άφιξη – αισθητή παρουσία

Κ.Η. Άνοιας Λάρισας: Πρόσφατη άφιξη – αισθητή παρουσία

Αν και η λειτουργία του ξεκίνησε μόλις τον Φεβρουάριο του 2021, το ηχηρό «παρών» του ακούστηκε πέρα από τα όρια της πόλης της Λάρισας, σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας – και όχι μόνο. Κι αυτό γιατί εκτός από την παροχή θεραπευτικής φροντίδας σε ασθενείς με άνοια και στήριξη των οικογενειών τους βασικό του μέλημα αποτελεί και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με τη νόσο που έχει χαρακτηριστεί «επιδημία του μέλλοντος» και από την οποία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζεται πως πάσχουν γύρω στα 160.000 άτομα.

  • Την πολύτιμη συνεισφορά του Κ.Η. στην προσπάθεια για πρόληψη και αντιμετώπιση της άνοιας ήρθε πρόσφατα να επιβεβαιώσει η συμπερίληψή του μεταξύ των δομών που παρουσιάστηκαν ως καλές πρακτικές σε τηλεδιάσκεψη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027. «Συνεχίζουμε τις καλές πρακτικές, δηλαδή όλες τις δομές και υπηρεσίες με αποδεδειγμένη προσφορά και προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και εντάσσουμε νέες δράσεις που απαντούν στις ανάγκες που έχει η κοινωνία σήμερα» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός (λεπτομέρειες εδώ).

  • Ως προς τις δράσεις ενημέρωσης που έχει πραγματοποιήσει το Κ.Η., αξίζει να αναφερθούν:

α) Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer (21/9), η λειτουργία ειδικού περιπτέρου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας (27-29/9) για ενημέρωση σχετικά με την άνοια και τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο, ενώ υπήρχε και δυνατότητα διενέργειας ενός σύντομου τεστ μνήμης. (φωτό 1-3)

β) Η έκδοση περιοδικού με νέα και πληροφορίες για την άνοια, καθώς και με πρακτικές συμβουλές και ασκήσεις που θα μπορούσαν να δράσουν προληπτικά αλλά και να βοηθήσουν τους πάσχοντες στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Μπορείτε να διαβάσετε το 1ο τεύχος (Δεκέμβριος 2021) εδώ.

  • Αξιοσημείωτη, τέλος, είναι η παρουσία του Κ.Η. στα ΜΜΕ:

1/11: Συνέντευξη του αν. καθηγητή Νευρολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνου Εκπαίδευσης Προσωπικού του Κ.H. Alzheimer, κ. Ευθύμιου Δαρδιώτη, στο TRT Radio 95.1 για το Κ.H. και τις υπηρεσίες του. Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή εδώ.

28/11: Συνέντευξη του κ. Δαρδιώτη στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος», με αφορμή τα ευρήματα της μελέτης HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet), της πρώτης, μεγάλης κλίμακας, επιδημιολογικής μελέτης για την άνοια. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Νοέμβριος: Παρουσίαση των υπηρεσιών του Κ.Η. στις σελίδες του μηνιαίου περιοδικού «Θεσσαλικές Επιλογές» της εφημερίδας «Ελευθερία», με αφορμή το αφιέρωμά του στην υγεία. (φωτό 4)

Δεκέμβριος: Το Κ.Η. Άνοιας Λάρισας φιλοξενήθηκε στο 57ο τεύχος του περιοδικού «Ενημέρωση για τη νόσο Alzheimer» του Alzheimer Athens. (φωτό 5, 6)

Οι παραπάνω ενδεικτικές δράσεις του Κ.Η. κατά τους λίγους μήνες λειτουργίας του δεν επιτρέπουν παρά μόνο αισιοδοξία για την πορεία του. Είμαστε περήφανοι για τη δημιουργία του και το έργο της επιστημονικής ομάδας και του προσωπικού του!