Οι ένοικοι της «Αριάδνης» δεν (εφ)ησυχάζουν

Οι ένοικοι της «Αριάδνης» δεν (εφ)ησυχάζουν

Η δίψα για νέες γνώσεις, το ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν γύρω μας, η επιθυμία για συμμετοχή και συμβολή σε δράσεις πολιτισμού που επέδειξαν οι ωφελούμενοι του Ξενώνα «Αριάδνη» και του Προστατευόμενου Διαμερίσματός του δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα – πόσο μάλλον τέτοιες εποχές απαισιοδοξίας, παραίτησης και «κλεισίματος».

Ας δούμε σε τι δράσεις συμμετείχαν, πού πήγαν, τι έμαθαν, τι έφτιαξαν και πρόσφεραν…


16/10:
Οι ωφελούμενοι του Προστατευόμενου Διαμερίσματος παρευρέθηκαν στη 17η Πανελλήνια Γιορτή για τον Εθελοντισμό στην πλατεία Συντάγματος, όπου γνώρισαν, μέσα από την ανοιχτή έκθεση, το έργο των εθελοντικών οργανισμών και μίλησαν με τους εθελοντές. Η δράση συνδυάστηκε με τον απαραίτητο καφέ μετά από καιρό στο κέντρο της Αθήνας. (φωτό 1, 2)

 

20/10: Συμμετοχή στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Ξενώνας σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ένα Παιδί Μετράει τ’ Άστρα» με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα οικολογίας και ανακύκλωσης. (φωτό 3, 4)


29/10:
Επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (φωτό 5, 6)


13/11:
Συμμετοχή στο 3ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος – Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας, με θέμα «Τέχνη & Ψυχική Υγεία». Έπειτα από την επιλογή των τραγουδιών, την προετοιμασία και τις διαδικτυακές πρόβες με τον Μάνθο Δαμίγο, συντονιστή του μουσικού προγράμματος, τρεις από τους ωφελούμενους του Ξενώνα και του Προστατευόμενου Διαμερίσματός του τραγούδησαν με χαρά για έναν κοινό σκοπό: την αναγνώριση της σημαντικότητας της τέχνης στην ψυχική υγεία γενικότερα, με αφορμή και την ψυχοπιεστική περίοδο λόγω της πανδημίας.

Μπορείτε να τους απολαύσετε εδώ.


19-21/11:
Συμμετοχή με φωτογραφίες και ζωγραφιές στο τριήμερο διαδικτυακό Φεστιβάλ «Τέχνης Δημιουργήματα & Ψυχική Υγεία», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Art4Psy, το οποίο διοργανώθηκε από την ΠΕΨΑΕΕ με στόχο, μεταξύ άλλων, την ανάδειξη του ρόλου της τέχνης στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. (φωτό 7-14)


20/11:
Συμμετοχή των ωφελουμένων του Προστατευόμενου Διαμερίσματος στην Ημέρα Καριέρας του ΟΑΕΔ. (φωτό 15, 16)


27/11:
Συμμετοχή ωφελουμένων στο 5ο Σεμινάριο Ενδυνάμωσης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικές Δυσκολίες, το οποίο διοργανώθηκε από το Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση». Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η συμβολή στην ενδυνάμωση των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα, στην ενεργητική συμμετοχή τους στις υπηρεσίες που λαμβάνουν και που επιθυμούν να λαμβάνουν, καθώς και στην υποστήριξη του κινήματος.


3/12:
Συμμετοχή στην ψηφιακή έκθεση «Αποκλεισμός», με θέμα «Πώς θα ήταν αν όλη σου η ζωή ήταν σε καραντίνα», η οποία διοργανώθηκε από την ARTOGETHER – Τέχνη Ατόμων με και χωρίς Αναπηρία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3/12). (φωτό 17-19)


Δεκέμβριος:
Πυρετός δημιουργίας χειροποίητων κατασκευών για το χριστουγεννιάτικο bazaar του Ξενώνα στην πλατεία του ΗΣΑΠ Αμαρουσίου. (φωτό 20-26)