EAAD-Best: Στοχεύοντας την κατάθλιψη

EAAD-Best: Στοχεύοντας την κατάθλιψη

Η ΕΠΑΨΥ δεν θα μπορούσε να μείνει αδρανής απέναντι στη μάστιγα των καιρών μας, την κατάθλιψη, που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί περίπου 280 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ μέχρι το 2030 προβλέπεται να έχει αναχθεί στην πρώτη αιτία επιβάρυνσης της υγείας παγκοσμίως.

Έτσι, γίνεται συνοδοιπόρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Κατάθλιψης (EAAD) –της διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με βάση τη Λειψία που παλεύει ενάντια στην κατάθλιψη και την αυτοκτονική συμπεριφορά– και ο φορέας εκείνος που θα υλοποιήσει για πρώτη φορά στη χώρα μας το πρόγραμμα EAAD-Best, κύριος στόχος του οποίου είναι να βελτιώσει την ποιότητα της φροντίδας των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Ας σημειωθεί ότι το EAAD-Best αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε το 2001 και το 2002 στη Νυρεμβέργη, πετυχαίνοντας μια σημαντική μείωση των αυτοκτονιών, σε ποσοστό άνω του 20%, ενώ ήδη έχει εφαρμοστεί σε περισσότερες από 120 περιοχές σε 15 χώρες εντός και εκτός της Ευρώπης.

Όσο για τον τρόπο με τον οποίο έχουν επιτευχθεί αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, αυτός συνίσταται:

α) Στην «παρέμβαση 4 επιπέδων»: Όλες οι δράσεις για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των ενδιαφερομένων σε ό,τι αφορά την κατάθλιψη, με κύριο στόχο την αποτελεσματικότερη ανίχνευση και αντιμετώπισή της, οργανώνονται σε συνεργασία με: 1) επαγγελματίες της πρωτοβάθμιας και ψυχικής υγείας, 2) τον γενικό πληθυσμό στην κοινότητα, 3) άτομα-διαμεσολαβητές της κοινότητας και πρόσωπα-κλειδιά (φροντιστές, δάσκαλοι, ιερείς, αστυνομία), 4) άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, ομάδες υψηλού κινδύνου και συγγενείς τους.

β) Στο iFightDepression, ένα διαδικτυακό εργαλείο αυτοδιαχείρισης για ασθενείς με ήπια κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, λοιπόν, τα επόμενα τρία χρόνια στους δήμους Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Λυκόβρυσης-Πεύκης της Αττικής, καθώς και στα νησιά Πάρος και Αντίπαρος, το EAAD-Best θα εφαρμόζεται πιλοτικά, με την προσδοκία όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι αυτών των περιοχών να αναγνωρίσουν την ασθένεια και να ανακουφιστούν από τα συμπτώματά της, αφού η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί!

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε την Πέμπτη 30/09/2021 στη Βορέειο Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου, με «πρεσβευτή» τον ηθοποιό Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, σε μια τελετή που, ανάμεσα σε άλλους, τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου, Στ. Τσιπουράκης, ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αν. Μαυρίδης, η αντιδήμαρχος Ν. Ηρακλείου, Δ. Αϊβατζίδου-Ποριώτη, ο πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ, Π. Κόνιαρης, ο ιδρυτής της ΕΠΑΨΥ, Στ. Στυλιανίδης, και στελέχη του οργανισμού. Το μήνυμά τους έστειλαν με μαγνητοσκοπημένη εμφάνισή τους, μια και δεν μπόρεσαν να είναι παρόντες, η υφυπουργός υγείας, Ζωή Ράπτη, και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης.

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κανάλι της ΕΠΑΨΥ στο YouTube, ενώ μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της επ. υπεύθυνης του προγράμματος, ψυχιάτρου Γιώτας Φέξη, στην εφημερίδα Free Sunday μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Email: ifd@epapsy.gr

Website: https://ifightdepression.com/gr