«Εγχειρίδιο ψυχοδυναμικής ψυχιατρικής»: Ένας διεπιστημονικός διάλογος για την ψυχιατρική τον 21ο αι.

«Εγχειρίδιο ψυχοδυναμικής ψυχιατρικής»: Ένας διεπιστημονικός διάλογος για την ψυχιατρική τον 21ο αι.

Η έκδοση του «Εγχειριδίου ψυχοδυναμικής ψυχιατρικής» από τις εκδόσεις Τόπος αποτέλεσε μια πολύ σημαντική στιγμή για την ΕΠΑΨΥ. Αποτέλεσμα έμπνευσης και σε επιμέλεια του ιδρυτή της Εταιρείας, καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο, Στέλιου Στυλιανίδη, περιλαμβάνει όλα τα ρεύματα σκέψης μιας ψυχοδυναμικά προσανατολισμένης ψυχιατρικής, αποτυπωμένα από επιστήμονες πολλών και διαφορετικών κατευθύνσεων (κάποιοι από τους οποίους στελέχη του φορέα), και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό για τους νέους κλινικούς ψυχολόγους και ψυχιάτρους – και όχι μόνο (διαβάστε εδώ).

Το βιβλίο παρουσιάστηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου σε μια εκδήλωση στον Κήπο του Κτιρίου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου.

Για το συλλογικό αυτό έργο μίλησαν οι: Χρήστος Ζερβής, ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, ψυχαναλυτής, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, Παντελεήμων-Βασίλειος Μποζίκας, καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Αικατερίνη Νομίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ), μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του ΠΟΥ για την Ασφάλεια των Ασθενών, Αναστάσιος Σταλίκας, καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, Νικόλαος Τζαβάρας, νευρολόγος-ψυχίατρος, διδάσκων ψυχαναλυτής, μέλος της Ελληνικής, Γερμανικής και Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (IPA).

Τη συζήτηση συντόνισε η Τασούλα Επτακοίλη, δημοσιογράφος-συγγραφέας, ενώ μετά τους ομιλητές τον λόγο πήραν οι συγγραφείς και, τέλος, ο κ. Στυλιανίδης.

Μια σύνοψη των όσων ειπώθηκαν από τους καλεσμένους ομιλητές και τον επιμελητή του βιβλίου, κ. Στυλιανίδη, μπορείτε να διαβάσετε εδώ, ενώ ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο κανάλι της ΕΠΑΨΥ στο YouTube.

Την έκδοση και παρουσίαση του «Εγχειριδίου ψυχοδυναμικής ψυχιατρικής» διαδέχτηκαν συνεντεύξεις των Αικ. Νομίδου και Ν. Τζαβάρα σχετικά με το βιβλίο. Συγκεκριμένα:

  • Αικ. Νομίδου στο tvxs.gr: «Το “Εγχειρίδιο ψυχοδυναμικής ψυχιατρικής” και μια ευκαιρία αυτοκριτικής» (εδώ)
  • Ν. Τζαβάρας στο iEidiseis.gr: «Πώς μπορεί η ψυχιατρική να συμβάλει στη χειραφέτηση του ανθρώπου που πάσχει και πώς μπορεί να ξεπεραστεί η δυσφορία εντός της ψυχιατρικής που απορρέει κυρίως από την αναστολή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» (εδώ)