Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Κατάθλιψης – EAAD για την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Κατάθλιψης

Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Κατάθλιψης – EAAD για την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Κατάθλιψης

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Κατάθλιψης

 

Φρανκφούρτη 03.10.2021 – Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά της Κατάθλιψης – EAAD υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Κατάθλιψης και συνεχίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της θεραπείας της κατάθλιψης και της πρόληψης της αυτοκτονικής συμπεριφοράς μέσω χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) προγραμμάτων.

 

3 Οκτωβρίου – Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Κατάθλιψης

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Κατάθλιψης λαμβάνει χώρα φέτος στις 3 Οκτωβρίου, εστιάζοντας στην κατάθλιψη, που θεωρείται από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές και προκαλεί σημαντική επιβάρυνση της υγείας παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη στην Ευρώπη, καθιστώντας την μία από τις πιο κοινές ασθένειες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η κρίση COVID-19 έχει αυξήσει τους παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, της αυξημένης κοινωνικής απομόνωσης και των διαταραχών στην καθημερινή ρουτίνα. Αυτό αφήνει ιδιαίτερα ευάλωτους όσους έχουν προδιάθεση για κατάθλιψη.

 

Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη και την αυτοκτονική συμπεριφορά με την προώθηση της αυτοδιαχείρισης και της συμμετοχής στην κοινότητα

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά της Κατάθλιψης, καθοδηγούμενη από το Διοικητικό της Συμβούλιο (καθ. Ulrich Hegerl, καθ. Ella Arensman και δρ. Victor Pérez Sola), στοχεύει στη βελτίωση της φροντίδας και της θεραπείας για ασθενείς με κατάθλιψη και στην πρόληψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Τα έργα περιλαμβάνουν στενή συνεργασία με περισσότερους από 120 εταίρους και μέλη περιφερειακών δικτύων στην Ευρώπη, στην Αυστραλία, στον Καναδά, στη Χιλή και στη Νέα Ζηλανδία με κοινό στόχο να ενισχύσουν τη συμμετοχή της κοινότητας μέσω της εφαρμογής της ιδέας της παρέμβασης 4 επιπέδων και να δώσουν τη δυνατότητα στα άτομα να αυτοδιαχειρίζονται την κατάθλιψη μέσω του διαδικτυακού εργαλείου iFightDepression (iFD). Σε αναγνώριση της αποτελεσματικότητάς τους στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της αυτοκτονικής συμπεριφοράς, όπως αποδείχθηκε από ένα σύνολο επιστημονικών μελετών, τόσο η έννοια της παρέμβασης 4 επιπέδων της EAAD όσο και το εργαλείο iFD ψηφίστηκαν ως «βέλτιστες πρακτικές ψυχικής υγείας» από εκπροσώπους των κρατών-μελών της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής στην Ίσπρα τον Μάιο του 2019.

 

Έργα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. – ΕAADBest και MENTUPP

Ενεργό από τον Απρίλιο του 2021, το έργο EAAD-Best διευθύνεται από το Συντονιστικό Κέντρο EAAD, που βρίσκεται στο Τμήμα Ψυχιατρικής, Ψυχοσωματικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου «Goethe», στη Φρανκφούρτη. Το έργο έχει δύο βασικούς στόχους: τη βελτίωση της φροντίδας για ασθενείς με κατάθλιψη και την πρόληψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς στην Ευρώπη, μεταφέροντας και εφαρμόζοντας την έννοια της παρέμβασης 4 επιπέδων και το εργαλείο iFD σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, η EAAD ηγείται ενεργά δύο πακέτων εργασίας στο έργο MENTUPP, που εστιάζει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας στον χώρο εργασίας, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στους τομείς των κατασκευών, της υγείας και της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Αυτά τα έργα εξετάζουν έγκαιρα την επιδείνωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της παρατεταμένης πανδημίας COVID-19.

 

Μαζί με συνεργάτες και εταίρους του έργου, το EAAD-Best συνεχίζει να βελτιώνει τη ζωή των ατόμων με κατάθλιψη και να αποτρέπει την αυτοκτονική συμπεριφορά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάθλιψη και την πρόληψη της αυτοκτονίας μπορείτε επισκεφθείτε τους ακόλουθους ιστότοπους:

European Alliance Against Depression

EAAD 4-level intervention concept

iFightDepression

 

For further information on the projects, please visit:

EAAD-Best

MENTUPP