Αλλάζοντας χέρια: Από τον αποχωρισμό των παιδιών στην υποδοχή τους

Αλλάζοντας χέρια: Από τον αποχωρισμό των παιδιών στην υποδοχή τους

Επιμέλεια: Γρηγόρης Αμπατζόγλου
Εκδ. University Studio Press

 

Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου πραγματεύεται το θέμα της διακίνησης και της τοποθέτησης των παιδιών, της μετακίνησης των παιδιών σε «άλλα χέρια», σε πλαίσια υποδοχής, σε νέα οικογενειακά περιβάλλοντα. Είναι εμπλουτισμένη με το σύγχρονο γίγνεσθαι στον χώρο της παιδικής προστασίας και ανταποκρίνεται στο αίτημα των τελευταίων χρόνων.

Μια σειρά από μεταρρυθμιστικές αλλαγές, πέραν της νομοθετικής, θέτουν νέα ζητήματα – ή επικαιροποιούν ζητήματα που είχαν ήδη τεθεί. Τα χρόνια της «κρίσης» έφεραν μεγάλες ανατροπές σε μια δυναμική εξέλιξης, και στη συνέχεια το «προσφυγικό» ζήτημα έθεσε νέες προκλήσεις στην παιδική προστασία (όπως το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων και η αντιμετώπισή του). Οι δημόσιες δυνατότητες έφθιναν μπροστά στην εκρηκτική αύξηση των αιτημάτων και κορυφωνόταν η παράπλευρη ανάθεση καθηκόντων σε άλλους οργανισμούς «ιδιωτικής» πρωτοβουλίας μη κερδοσκοπικούς, μη κυβερνητικούς, φιλανθρωπικούς, εκκλησιαστικούς. Όλοι αυτοί οι οργανισμοί παρεμβαίνουν πλέον σε μεγάλο βαθμό στο σύνθετο τοπίο της παιδικής προστασίας, γι’ αυτό και κρίθηκε σημαντικό να συζητηθεί η λειτουργία τους, η αξιολόγησή τους, η θέση τους ως προς τη δημόσια φροντίδα και ο τρόπος ένταξής τους σε έναν γενικότερο καλά συντονισμένο σχεδιασμό.

Το σύγγραμμα αποτελείται από δύο ενότητες. Η πρώτη κρατά αυτούσια την πρώτη έκδοση, διατηρώντας έτσι και ένα απαραίτητο βάθος χρόνου στον σημερινό προβληματισμό, και αφορά μια διεπιστημονική προσέγγιση της διακίνησης και της τοποθέτησης των παιδιών. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει επιστημονικές προσεγγίσεις που αναφέρονται στο θέμα της παιδικής προστασίας, της ανάδοχης φροντίδας και της κοινωνικής εργασίας, και έχουν προκύψει από εκπαιδευτικές και επιστημονικές συναντήσεις. Αποτελεί, δηλαδή, μια συνέχεια, αλλά συγχρόνως φιλοδοξεί να προσφέρει και μια νέα προοπτική. Σ’ αυτή την ενότητα και γενικότερα στο εγχείρημα προετοιμασίας της νέας αυτής έκδοσης ουσιαστική ήταν η συμβολή της Θεανώς Καλλινικάκη, καθηγήτριας του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ.

 

Ο Γρηγόρης Αμπατζόγλου είναι ομότιμος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

 

Δείτε επίσης