30/12/2016 Δελτίο Τύπου εκδήλωσης στο Κέντρο Ημέρας Αγ. Παρασκευής ΕΠΑΨΥ: «Μιλάμε ανοιχτά για την Ψυχική Υγεία»

30/12/2016 Δελτίο Τύπου εκδήλωσης στο Κέντρο Ημέρας Αγ. Παρασκευής ΕΠΑΨΥ: «Μιλάμε ανοιχτά για την Ψυχική Υγεία»

«Μιλάμε ανοιχτά για την Ψυχική Υγεία»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ εκδήλωσης στο Κέντρο Ημέρας Αγ. Παρασκευής ΕΠΑΨΥ

 

Το Κέντρο Ημέρας Αγίας Παρασκευής της ΕΠΑΨΥ, άνοιξε τις πόρτες του στην κοινότητα και προσκάλεσε μέλη, συγγενείς, γείτονες, επαγγελματίες και φορείς για μια ανοιχτή συζήτηση για την ψυχική υγεία την Πέμπτη 15/12/2016. Στο χώρο του Κέντρου Ημέρας, λειτούργησε έκθεση έργων φωτογραφίας από την αντίστοιχη ομάδα του Κέντρου καθώς και έργων από το καλλιτεχνικό εργαστήρι της δομής.

 

Οι φορείς που εκπροσωπήθηκαν στη συζήτηση ήταν ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΦΨΥ) ΒΑ Αττικής, ο Σύλλογος Οικογενειών στην Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) Κορυδαλλού ενώ παράλληλα εκπροσωπήθηκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΣΟΨΥ. Ακόμα συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση», το Κέντρο Ημέρας “Franco Basaglia” ΕΠΑΨΥ του 5ου Το.Ψ.Υ., το Κοινοτικό Σπίτι «ΘΕΤΙΣ» ΕΠΑΨΥ και το Οικοτροφείο Λιβαδειάς ΕΠΑΨΥ. Σημαντική επίσης ήταν η εκπροσώπηση της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Αιγινητείου Νοσοκομείου με τη συμμετοχή των κοινωνικών λειτουργών της Πτέρυγας Κουρέτα και Σκαρπαλέζου. Τη συζήτηση συντόνισαν η Συντονίστρια Ψυχίατρος της Δομής κα. Δήμητρα Πανουτσοπούλου και ο Επ. Υπεύθυνος κ. Μιχάλης Λάβδας.

 

Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν οι δράσεις του κάθε φορέα ενώ τοποθετήθηκαν και λήπτες, ευαισθητοποιημένοι πολίτες, μέλη οικογενειών και επαγγελματίες ψυχικής υγείας.  Διατυπώθηκαν προβληματισμοί σε σχέση με την ενημέρωση των ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και τη διασύνδεση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας. Τονίστηκε η αναγκαιότητα επικοινωνίας και συνεργασίας όλων των φορέων με στόχο τη βελτίωση της φροντίδας των ληπτών. Μίλησαν λήπτες για τη δική τους εμπειρία και τη σημασία που έχει γι’ αυτούς η αυτόνομη διαβίωση στην κοινότητα και η συμμετοχή τους σε ανοιχτές δομές όπως το Κέντρο Ημέρας. Η εκπρόσωπος της «Αυτοεκπροσώπησης» τόνισε το ζήτημα των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων και την ανάγκη να είναι ενήμεροι οι ίδιοι οι λήπτες για τα δικαιώματά τους. Οι εκπρόσωποι των ΣΟΦΨΥ αναφέρθηκαν στο βίωμα των οικογενειών, κάνοντας προτάσεις που αφορούσαν τόσο την υποστήριξη της ζωής στην κοινότητα όσο και την υποστήριξη κατά την ψυχιατρική νοσηλεία. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αναφέρθηκαν σε δράσεις συνηγορίας ενώ συζητήθηκαν εκτενώς δυνατότητες συνεργασίας με στόχο τη διασφάλιση του συνεχούς της παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ακολουθώντας το λήπτη από το σπίτι του, στη νοσηλεία και στη συνέχεια την υποστήριξή του στην κοινότητα χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος ή να δημιουργούνται τα γνωστά φαινόμενα της «περιστρεφόμενης πόρτας».

 

Η συζήτηση για την ψυχική υγεία έκλεισε με την εξαιρετική συμμετοχή του Εθνικού Ωδείου Αγίας Παρασκευής, όπου μουσικοί ερμήνευσαν τραγούδια από ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο που είχαν επιλέξει συγκεκριμένα για την εκδήλωση. Η ευαισθησία που έδειξε το Εθνικό Ωδείο Αγίας Παρασκευής ήταν ιδιαίτερα σημαντική ενώ συζητήθηκε η αμοιβαία συστηματική συνεργασία μεταξύ του Ωδείου και του Κέντρου Ημέρας.

 

Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «ΔΕΣΜΟΣ» προσέφερε τα αναψυκτικά στο μπουφέ της εκδήλωσης.

Το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας πραγματοποίησε ξενάγηση στους χώρους της δομής, εξηγώντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτήν κάθε ενδιαφερομένου. Το Κέντρο Ημέρας, παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του υπό την εποπτεία της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λειτουργεί ως δομή από το 2004. Ο τρέχων αριθμός των ωφελουμένων ξεπερνά τους 70. Παρέχει συστηματικό πρόγραμμα ημερήσιας απασχόλησης για άτομα με σοβαρή ψυχική διαταραχή σε κατοίκους του 6ου Το.Ψ.Υ. και υποστήριξη σε θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και ψυχοθεραπευτική στήριξη σε κάθε ενδιαφερόμενο με πρόβλημα ψυχικής υγείας. Λειτουργεί καθημερινά 08.00 – 16.00 και μπορεί να έρθει σε επικοινωνία όποιος ενδιαφέρεται στο τηλέφωνο 2106085641.

 

Το παρόν δελτίο τύπου συνοδεύεται από το λόγο μελών του Κέντρου Ημέρας που με δική τους σύμφωνη γνώμη δημοσιεύεται.