3/5/2020 Μαζί στην Κρίση: Μίλησε μας (Όλα τα επεισόδια)

3/5/2020 Μαζί στην Κρίση: Μίλησε μας (Όλα τα επεισόδια)

Επεισόδιο 6 

“Δεν είσαι μόνος, δεν είσαι ο μόνος”. Συνάντηση με τις ομάδες αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη στην Αθήνα και την Πάρο.

 

Για να το ακούσετε κλικ εδώ :

https://www.buzzsprout.com/976153/3670234

 

“Από τότε που γνώρισα την ομάδα αυτοβοήθειας, άρχισα να μαθαίνω σιγά σιγά να αποδέχομαι τον εαυτό μου” μας λέει μέλος της ομάδας αυτοβοήθειας Πάρου όπως το μεταφέρει η συντονίστρια της ομάδας Αθηνά Χειμαριού και συνεχίζεται η συζήτηση για το τι σημαίνει ομάδα αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη, πώς μπορούμε να βρούμε υποστήριξη σε αυτές τις ομάδες και πώς λειτουργούν σε αυτήν την κρίση. Στη συζήτηση συμβάλλει σημαντικά η Γιώτα Ανδρώνη, Γραμματέας ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης ΜΑΖΙ, συντονίστρια ομάδας αυτοβοήθειας και για χρόνια συνεργάτιδα στην εκπαίδευση συντονιστών ομάδων αυτοβοήθειας σε όλη την Ελλάδα (“Πρόγραμμα Πολίτες Ενάντια στην Κατάθλιψη”). Η Γιώτα μεταξύ άλλων μας μιλά και για την απομόνωση της καραντίνας κάνοντας την αναλογία με την απομόνωση της κατάθλιψης και των διαταραχών διάθεσης. Η Αγγελική Μενεδιάτου που ανοίγει και το σημερινό μας διάλογο, κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, πρόεδρος του ΜΑΖΙ μας μιλά για τα παραπάνω και για το πώς “η αυτοβοήθεια θα έπρεπε να είναι ο τελικός στόχος κάθε ψυχοθεραπείας”, δηλαδή το πώς ένας άνθρωπος “είναι ικανός να μπορεί να δίνει στον εαυτό του τη βοήθεια που χρειάζεται ώστε να διαχειρίζεται δυσκολίες και προκλήσεις στη ζωή του”.

 

Περισσότερες πληροφορίες για όσα συζητιούνται μπορείτε να βρείτε εδώ:

Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης ΜΑΖΙ https://mazi.org.gr/
Πολίτες Ενάντια στην Κατάθλιψη – Σύντομο ντοκιμαντέρ https://www.youtube.com/watch?v=T_kMKvBEUT8
Ομάδα Αυτοβοήθειας για την Κατάθλιψη Πάρου https://www.facebook.com/oaparos/
Πρόγραμμα ifight Depression ΕΠΑΨΥ http://www.epapsy.gr/index.php/draseis


Επεισόδιο 5

Στο 5ο podcast ξεκινάμε παρουσιάζοντας το διαδικτυακό καθοδηγούμενο πρόγραμμα αυτοδιαχείρισης ήπιων μορφών κατάθλιψης για ενήλικες και έφηβους ifight depression  της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας ενάντια στην κατάθλιψη (EAAD) (http://www.eaad.net/home), και συνεχίζουμε στο κυρίως θέμα του podcast που αφορά στην τρίτη ηλικία, τις δράσεις που πραγματοποιούνται την περίοδο του COVID-19 για τους φροντιστές ατόμων με άνοια και τους ηλικιωμένους και μαζί με τους καλεσμένους-ες μας, απαντάμε σε ερωτήσεις ακροατών και προτείνουμε ήπιες ασκήσεις φυσικής κατάστασης για την τρίτη ηλικία. Οι δράσεις που παρουσιάζονται, αφορούν τόσο στην Αττική όσο και στην περιοχή της Αχαΐας από την Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών αλλά και το Σωματείο Φροντίζω αντίστοιχα.

Καλεσμένοι εισηγητές είναι η Ελένη Τσαγκαράκη, Κοινωνική Λειτουργός ΚΗ ΕΠΑΨΥ και συντονίστρια του προγράμματος “ifight depression”

  • η Ελένη Μαργιώτη  Κλινική Νευροψυχολόγος – Επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Αμαρουσίου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών (https://alzheimerathens.gr/)
  • Η Χριστίνα Μπουζινέκη, φυσικοθεραπεύτρια του Κέντρου Ημέρας Αμαρουσίου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών (https://alzheimerathens.gr/)
  • Ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος,  Κοινωνικός Λειτουργός-Γενικός Διευθυντής, Σωματείο Φροντίζω  (https://frodizo.gr/)

Συντονίζουν ο Δημήτρης Γαλάνης και ο Μιχάλης Λάβδας

Ακούστε εδώ

Επεισόδιο 4
Το 4ο podcast ψυχικής υγείας είναι στον αέρα!

 
«Πώς θα βγω από το “σπίτι-καταφύγιο”;»
 
Διάλογος μέχρι να σκορπίσουν οι φόβοι μας.Η Μίνα Μαρούγκα, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, συνεργάτιδα της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου μας μιλά για τις ποιοτικές αλλαγές που παρατηρούνται στις κλήσεις κατά τη διάρκεια της καραντίνας όπου όπως μας λέει: «Ο παρονομαστής είναι κοινός, ο φόβος. Αλλάζει το πρόσωπο του φόβου. Το σπίτι λειτουργεί στο πέρας των εβδομάδων με ένα διπλό πρόσημο. Το σπίτι που στην αρχή ήταν το «σπίτι-φυλακή» τώρα αρχίζει και γίνεται «σπίτι-καταφύγιο».
Και άρα ο φόβος μεταφέρεται στον Άλλο. Πώς θα ακουμπήσω; Πώς θα ξαναπάω στη δουλειά; Πώς θα σχετιστώ;».
 
Ο Παναγιώτης Χονδρός, πρόεδρος ΔΣ της ΕΠΑΨΥ μας τονίζει τη σημασία που έχει «Να κρατήσουμε τα υπάρχοντα συστήματα ψυχικής υγείας και να προετοιμάσουμε το μετά, που έχει να κάνει με εκπαίδευση και υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα». Μιλά προσωπικά και θεσμικά για την κατάσταση που διανύουμε.
 
Τέλος, η Αγγελική Κολοκοτσά, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Ημέρας «Φράνκο Μπαζάλια» της ΕΠΑΨΥ μας μιλά και για τη βιωσιμότητα της γραμμής: «Η γραμμή τηλεφωνικής στήριξης θα μπορούσε μα λειτουργήσει ως προθάλαμος στο μέλλον για την ενημέρωση των συμπολιτών μας για πρόσβαση σε υπηρεσίες» και τονίζει το πώς συνεχίζεται η παροχή της υπηρεσιών του Κέντρου Ημέρας στην κρίση.Συντονίζουν και σχολιάζουν ο Δημήτρης Γαλάνης και ο Μιχάλης Λάβδας.
  Επεισόδιο 3
Το τρίτο επεισόδιο στο οποίο συζητάμε τις ερωτήσεις που μας στείλατε για το πώς μας επηρεάζει η πανδημία του Covid19 

«Πώς να διαχειριστώ ως νοσηλεύτρια την κατάσταση ανάμεσα στη φροντίδα της δικής μου υγείας, την υγεία της οικογένειάς μου και την υγεία των ανθρώπων που καλούμαι να φροντίσω;», «Τι σημαίνει να εργάζεσαι σε ψυχογηριατρικό οικοτροφείο αυτήν την περίοδο;», «Πώς νιώθουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας και πόσο μας ανησυχεί η φροντίδα των ηλικιωμένων μας γονιών που μένουν μόνοι;». Είναι λίγες από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στο επεισόδιο που βγαίνει σήμερα στον αέρα. Απαντούν η Αγάπη Γεώργου, νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας στο Κέντρο Ημέρας ΕΠΑΨΥ Φράνκο Μπαζάλια, η Ροδάνθη Πατρώνα προϊσταμένη νοσηλεύτρια στο οικοτροφείο της ΕΠΑΨΥ στη Λαμία και ο Άκης Γκίκας, ψυχίατρος του Κέντρου Ημέρας στο Μαρούσι. Συντονισμός από Δημήτρη Γαλάνη και Μιχάλη Λάβδα. 

Ακούστε το εδώ

 

Επεισόδιο 2 

Το δεύτερο επεισόδιο είναι στον αέρα και συζητάμε τις ερωτήσεις που μας στείλατε για το πώς μας επηρεάζει η πανδημία του Covid19 .
 
Πληροφορούμαστε για την τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306  , για τις υπηρεσίες της Κινητής Μονάδας της ΕΠΑΨΥ  και προτείνουμε παραστάσεις και ταινίες μέσω διαδικτύου.
Συντονίζει ο Δημήτρης Γαλάνης, κοινωνικός λειτουργός/οικογενειακός θεραπευτής του ΚΗ και ο Μιχάλης Λάβδας, ψυχολόγος και συντονιστής των Κέντρων Ημέρας της ΕΠΑΨΥ , ενώ συζητούν από την ομάδα του ΚΗ “Franco Basaglia” η ψυχολόγος  Μπέκυ Πάσιο και ο Γρηγόρης Σκαράκης ,Ψυχίατρος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΕΠΑΨΥ ΒΑ Κυκλάδων.

Μαζί στην κρίση: Μίλησέ μας
 2


Επεισόδιο 1

Το πρώτο επεισόδιο είναι στον αέρα και συζητάμε τις ερωτήσεις που μας στείλατε για το πώς μας επηρεάζει η πανδημία του Covid19. Συντονίζει ο Δημήτρης Γαλάνης, κοινωνικός λειτουργός/οικογενειακός θεραπευτής του ΚΗ και συζητούν από την ομάδα του ΚΗ “Franco Basaglia” ο Γιάννης Καραμάνος ψυχίατρος, η Νικολέττα Κώνστα, εργοθεραπεύτρια /οικογενειακή θεραπεύτρια η ψυχολόγος παιδιών/ενηλίκων  Ίλια Χατζή και ο Μιχάλης Λάβδας, ψυχολόγος και συντονιστής των Κέντρων Ημέρας της ΕΠΑΨΥ.

 
Μπορείτε να μας ακούσετε πατώντας εδώ: