3/5/2020 Ενημέρωση για την παροχή υπηρεσιών από την Ε.Π.Α.Ψ.Υ. την περίοδο της πανδημίας

3/5/2020 Ενημέρωση για την παροχή υπηρεσιών από την Ε.Π.Α.Ψ.Υ. την περίοδο της πανδημίας

Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. συνεχίζει την παροχή υπηρεσιών

 

Τα Κέντρα Ημέρας Αμαρουσίου και Αγ. Παρασκευής παρέχουν τις υπηρεσίες τους τηλεφωνικώς, μέσω διαδικτύου και όταν είναι απαραίτητο και δια ζώσης. 

 

Οι Κινητές Μονάδες ΒΑ και Δ Κυκλάδων παρέχουν τις υπηρεσίες τους τηλεφωνικώς και μέσω διαδικτύου. 

 

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας του φορέα συμβάλλουν στην ψυχολογική υποστήριξη του γενικού πληθυσμού μέσω της τηλεφωνικής γραμμής του Υπουργείου Υγείας 10306, της επιμέλειας ενημερωτικού υλικού, άρθρων στον τύπο και παραγωγή podcast. Επίσης αναπτύσσουν συστηματικά κοινές δράσεις με τα διεθνή δίκτυα (ENTER Mental Health Network, World Association for Psychosocial Rehabilitation) που προωθούν οδηγίες φροντίδας ψυχικής υγείας στην κρίση, αναπτύσσουν το διάλογο με καλές πρακτικές σε όλο τον κόσμο ενώ συμβάλλουν και στην εφαρμογή καινοτόμων δράσεων υποστήριξης εξ αποστάσεως (European Alliance Against Depression).

 
Αξιοποιείται το εργαλείο iFightDepression που έχει δημιουργήσει η European Alliance Against Depression, μέλος της οποίας είναι η ΕΠΑΨΥ. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό πρόγραμμα αυτοδιαχείρισης για άτομα που βιώνουν ήπιες μορφές κατάθλιψης. Είναι δωρεάν και στοχεύει να βοηθήσει τα άτομα να διαχειρίζονται μόνοι τους τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να προωθήσει την ανάρρωση. 
Για να αποκτήσετε πρόσβαση και περισσότερες πληροφορίες σας παρακαλούμε στείλτε email στο ifd@epapsy.gr


Στις στεγαστικές μονάδες φιλοξενούνται 209 άτομα με χρόνια ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Έχουν εφαρμοστεί όλα τα μέτρα προστασίας του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ και το προσωπικό φροντίδας έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο κρούσματος.
 

 

Τα προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης προσφύγων παρέχουν τις υπηρεσίες τους τηλεφωνικώς σε αραβικά και φαρσί. 

 

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο – Συσσίτιο στο Δήμο Χαλανδρίου συνεχίζει την παροχή βασικών αγαθών και γευμάτων με ραντεβού και τήρηση μέτρων προστασίας και μέσω των ειδικών μέτρων διανομής κατ’ οίκον που εφαρμόζει ο Δήμος.

 

Το προσωπικό της Κεντρικής Διοίκησης εργάζεται εξ αποστάσεως και με προσωπικό ασφαλείας συνεχίζοντας κανονικά την λειτουργία κάθε τμήματος.  To Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει εβδομαδιαίως για την παρακολούθηση των μέτρων και τη συνεχή ενημέρωση του προσωπικού.

 

Ενδεικτικά υλικό που έχει παραχθεί:

Παραγωγή εκπομπής podcast με εβδομαδιαία συχνότητα και απάντηση σε ερωτήσεις του κοινού από ειδικούς.

 

Συνεργασία στη μετάφραση Ενημερωτικού Σημειώματος της IASC Reference Group on Mental Health and Psychosocial Support in Emergency Settings (Μάρτιος 2020), έκδοση 1.5 με θέμα «Ψυχική Υγεία και Ψυχοκοινωνικές Πτυχές της Πανδημίας Covid-19».

Φυλλάδιο με απλές και σημαντικές οδηγίες για την υποστήριξη επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην εργασία εξ αποστάσεως

Επιμέλεια καλών πρακτικών και εμπειριών από όλο τον κόσμο στην περίοδο της Πανδημία σε συνεργασία με τη Marianne Farkas (Boston University) και τη Marit Borg (University of South East Norway) στο πλαίσιο των δράσεων της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση.

 

Επιμέλεια περιοδικής έκδοσης της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (τεύχος 44) με υλικό και δράσεις για την περίοδο της κρίσης.

 

Συγκέντρωση υλικού με δράσεις από όλο τον κόσμο σε συνεργασία με το Δίκτυο ENTER για την ψυχική υγεία.

Δημοσιεύσεις: