27/11/2018 “Η τέχνη να λέμε «όχι»”, άρθρο του κ. Γιώργου Βάσσου

27/11/2018 “Η τέχνη να λέμε «όχι»”, άρθρο του κ. Γιώργου Βάσσου

Η τέχνη να λέμε «όχι»

 

Το να λέει κανείς όχι πολλές φορές θεωρείται προτέρημα. Άλλες πάλι φορές είναι εύκολο να αγανακτήσει κανείς, επειδή δεν έχει τη δύναμη, εκείνο δηλαδή το ψυχικό σθένος που χρειάζεται, ώστε να καταφέρει να αρνηθεί κάτι, το οποίο απαιτεί είτε μια μεγάλη παραχώρηση είτε μεγάλο κόπο.

 

Η αγανάκτηση αυτή και η δυσκολία, ωστόσο, προκύπτει από το γεγονός πως εκείνος που δυσκολεύεται να αρνηθεί, να αντιπαρατεθεί στην επιθυμία του άλλου δηλαδή, πολλές φορές υποφέρει, ακόμα κι αυτό το ψυχικό φορτίο που υπομένει δεν του είναι συνειδητά γνωστό.

 

Ένα από τα πιο συχνά αιτήματα, αν και τις περισσότερες φορές όχι αρχικά, που αναδύονται κατά την ψυχοθεραπεία, έχει να κάνει με την αδυναμία των ανθρώπων να αρνούνται, να λένε όχι, μια αδυναμία που πολύ συχνά συνοδεύεται από ενοχή και από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πολύ συχνά, επίσης, μια πιθανή άρνηση ή αντίρρηση που θα φέρει κάποιος, ενδέχεται να αναζωπυρώσει άγχη εγκατάλειψης και αποχωρισμού. Έτσι πολύ συχνά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος κι ένα μοτίβο σχέσεων που βασίζεται σε συναισθηματικούς εκβιασμούς. Αυτό δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς, αν σκεφτεί πως οι σημαντικές σχέσεις που έχει ένα άτομο στη ζωή του, δεν είναι μόνο συντροφικές, αλλά είναι και οικογενειακές ή και επαγγελματικές.

 

Οι λόγοι για τους οποίους κανείς δε μαθαίνει να λέει όχι είναι τόσο πολύπλοκοι και μοναδικοί, όσο είναι και η ψυχική ταυτότητα καθενός. Τα ψυχικά αυτά αποτυπώματα προκύπτουν συχνά από ένα περιβάλλον, οπού κανείς μεγαλώνει νιώθοντας πως η αγάπη πολλές φορές συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους και αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τους εκπληρώνει. Το περιβάλλον αυτό, ωστόσο, γίνεται σταδιακά μια τόσο απόλυτη πραγματικότητα, που συχνά το άτομο δυσκολεύεται να την αντιληφθεί και ακόμα περισσότερο, δυσκολεύεται να την αξιολογήσει, διεκδικώντας την ικανοποίηση των προσωπικών του επιθυμιών.

 

Έτσι λοιπόν, μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον, καλούμαστε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία του άλλου, να υποτάξουμε τη δική μας επιθυμία και ανάγκη για αυτοπροστασία με αντάλλαγμα την αγάπη που παίρνουμε. Κατ’ επέκταση, με αυτόν τον τρόπο ερχόμαστε σε επαφή, δημιουργούμε έναν ισχυρό δεσμό και ταυτιζόμαστε με τον άλλο.

Όμως πότε ξεκινά κανείς να αναλογίζεται και τις δικές του, τις ατομικές ανάγκες;

 

Όπως γράφει η Alice Miller, Ελβετή ψυχαναλύτρια, «Η ζωή του καθενός είναι γεμάτη από ψευδαισθήσεις, ίσως επειδή η αλήθεια μας φαίνεται συχνά αβάσταχτη». Το να ανακαλύψει κανείς μέσα από την ψυχοθεραπεία την προσωπική του αλήθεια είναι τις περισσότερες φορές μια επίπονη διαδικασία με μεγάλο ψυχικό κόστος. Αυτό είναι ένα στάδιο που χρειάζεται μέχρις ότου να κατακτήσει μια ψυχική ελευθερία και να μπορέσει να αντιταχθεί πολλές φορές σε ό,τι θα μπορούσε να τον καταπιέσει και να τον περιορίσει.

 

 

Γιώργος Βάσσος, Κλινικός Ψυχολόγος MSc, Εκπαιδευόμενο μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, Κλιμάκιο Μήλου Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Δυτικών Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ