27/03/2015 Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση εθελοντών που πραγματοποίησε το Οικοτροφείο Ψ.Κ.Α. Λιβαδειάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

27/03/2015 Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση εθελοντών που πραγματοποίησε το Οικοτροφείο Ψ.Κ.Α. Λιβαδειάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας πραγματοποίησε συνάντηση μελών της δομής στις 23 Μαρτίου 2015 και ώρα 18.00 στο Art Cafe Αστραδενή. Η προφορική αφήγηση αποτελεί τον πυρήνα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης (World Storytelling Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις  20 Μαρτίου, έχοντας τις ρίζες της στην εκδήλωση αφήγησης  «Η Ημέρα όλων των Παραμυθάδων», η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία, στις 20 Μαρτίου 1991 και συνδέεται άρρηκτα με την κοινωνικότητα του ανθρώπου.
 
 Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι εθελοντές της δομής, Κατερίνα Ρόγγα, Γιώργος Λάιος και Άντζελα Μιχαλοστάμου, μας «αφηγήθηκαν» την εμπειρία τους για την εθελοντική τους δράση στο οικοτροφείο καθώς και το προστατευμένο διαμέρισμα τη δομής, που λειτουργούν στην Λιβαδειά, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η επιστημονικά υπεύθυνη της ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς, Καράλη Ελένη Κωνσταντίνα, Ψυχολόγος, Msc.

Η κα Ρόγγα Κατερίνα ανέφερε: Εργάζομαι εθελοντικά στην ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς τους τελευταίους 9 μήνες και παρά το μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκομαι στο συγκεκριμένο θεραπευτικό πλαίσιο, οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει είναι πολλές και ποικίλες. Αν και τις πρώτες μέρες της εργασίας μου στη δομή θεωρούσα ότι θα ήταν αρκετά δύσκολο να επικοινωνήσω και να έρθω κοντά με τους ενοίκους που διαμένουν εκεί, η άποψη αυτή άλλαξε ριζικά μετά το τέλος του πρώτου, κιόλας, μήνα. Παρά το γεγονός, ότι τα άτομα στο συγκεκριμένο πλαίσιο πάσχουν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές, οι οποίες αναπόφευκτα επηρεάζουν την καθημερινότητά τους και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, επικοινώνησα και δέθηκα συναισθηματικά μαζί τους. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να είμαι ειλικρινής απέναντι τους, να δείχνω σεβασμό στις απόψεις και τις ανάγκες τους και το βασικότερο απ’ όλα να εκφράζω πραγματικό ενδιαφέρον για εκείνους και τα προβλήματα τους. Σημαντική, επίσης,  ήταν η βοήθεια του προσωπικού, στο να εδραιωθεί η σχέση μας.

Για αρχή, θα αναφερθώ στο ρόλο μου ως εθελόντρια, ο οποίος αφορά αρμοδιότητες όπως τη συνοδεία των ενοίκων σε εξωτερικούς περιπάτους στην περιοχή της Λιβαδειάς, καθώς και τη δημιουργία ομάδων ζωγραφικής ή ανάγνωσης περιοδικού, με στόχο την διαρκή ενασχόληση τους με δραστηριότητες που οξύνουν τη σκέψη και την κρίση τους. Όσον αφορά στους περιπάτους στην περιοχή της Λιβαδειάς, διαπίστωσα ότι ήταν ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική διάθεση των φιλοξενούμενων. Τους ευχαριστεί να βγαίνουν έξω, να συναναστρέφονται με κόσμο, να γνωρίζουν καινούρια άτομα και να μιλούν μαζί τους και γενικότερα να απολαμβάνουν τις “μικροχαρές” της ζωής όπως είναι για παράδειγμα ένας καφές δίπλα στο ποτάμι της πόλης. Ευχάριστη έκπληξη, ωστόσο, μου προκάλεσε και η στάση που διατηρεί η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης απέναντι στους ενοίκους κατά τη διάρκεια των εξωτερικών περιπάτων μας. Οι περισσότεροι είναι αρκετά πρόθυμοι να μιλήσουν μαζί τους, να μάθουν για τυχόν προβλήματά τους και να τους βοηθήσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συμπολίτες που αντιμετωπίζουν τους ενοίκους με επιφυλακτικότητα.

   Οι ομάδες ζωγραφικής ή ανάγνωσης περιοδικού δίνουν τη δυνατότητα στους ενοίκους να βελτιώσουν τη σκέψη τους, εκφράζοντας τη γνώμη τους για τα διάφορα θέματα που διαβάζουν στα περιοδικά, όπως και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους μέσω της ζωγραφικής. Επιπλέον, η ανάγνωση περιοδικού προσφέρει ένα επιπλέον όφελος, αφού οι ένοικοι συνδέονται με την πραγματικότητα ενεργά, τοποθετούμενοι στα προβλήματα της καθημερινότητας. Πέραν των ωρών που αφιερώνονται στην οργάνωση ομάδων και τη  συνοδεία στους εξωτερικούς περιπάτους, οι υπόλοιπες ώρες στη δομή καλύπτονται είτε παίζοντας διάφορα παιχνίδια με τους ενοίκους, όπως τάβλι, η συζητώντας μαζί τους για προβλήματα που πιθανόν τους απασχολούν.

  Συνοψίζοντας, όλη αυτή η εμπειρία μου στην ΕΠΑΨΥ με βοήθησε να εξελίξω τις γνώσεις μου στον τομέα της ψυχολογίας, ενώ παράλληλα συντέλεσε στο να ευαισθητοποιηθώ περισσότερο απέναντι στα προβλήματα των ανθρώπων, που αντιμετωπίζουν ψυχικές νόσους όπως και να κατανοήσω ότι πίσω από τις ταμπέλες που συνηθίζουμε να τους αποδίδονται βρίσκονται άνθρωποι με ανάγκες και συναισθήματα που χρειάζονται το σεβασμό, την αγάπη και την βοήθεια μας.”
Στην συνέχεια, ο κος Λάιος Γιώργος μίλησε για την χρησιμότητα της αφήγησης, ως  θεραπευτική συνομιλία
«σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα με καινούργια ματιά.

… η απλότητα των σχέσεων φαίνεται ό,τι πιο γνήσιο, αφυπνίζεται το ένστικτο. Μέσα από μια ανταλλαγή ενέργειας η αφήγηση επιτρέπει να εμπιστεύεσαι τον άλλο χωρίς φόβο. Το μυαλό και η ψυχή γεμίζουν εικόνες και χρώματα που μας θωρακίζουν συναισθηματικά όλους μας.
Όταν σκέφθηκα να δουλέψουμε επάνω στην ιστορία του «Μικρού Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, δεν μπορούσα να φαντασθώ ότι θα ξεκλείδωναν τόσα συναισθήματα, να σκάψουν βαθιά μέσα τους και να αναζητήσουν βαθύτερες έννοιες και να βρουν αλληγορίες!!!
…το ξάφνιασμα είναι μεγάλο όταν «προβάλλεις» τη σκέψη μιας μαθηματικής πράξης στο κενό – τάχα διερωτώμενος – …ένα λεπτό έχει 60’’, η μέρα 24 ώρες, πόσα…???
…η απάντηση έρχεται από το Ν… αιφνιδιαστική, γρήγορη, απόλυτα σωστή…86.400 δευτερόλεπτα!!!

Όποιος βιώνει μια τέτοια εμπειρία ξεφεύγει από την μονοτονία, νοιώθει μια πραγματική εσωτερική πληρότητα.
… μια εμπειρία που κάνει τα απλά πράγματα να φαίνονται μεγάλα και σημαντικά!!!
Το απόμακρο του βλέμματος γαληνεύει σιγά-σιγά δίνοντας ένα τόνο μαγικό, κάνοντας του χρόνο να σταματάει κι όταν διερωτάσαι πως γίνεται αυτό η Κ….. απαντάει: Χρόνου Φείδου.
Είναι ένα ταξίδι που όταν πλησιάζεις τον κόσμο αυτό με αγάπη και αρχοντιά, ανακαλύπτεις αξίες που με αγάπη κάνουν τον άνθρωπο πιο άνθρωπο!!!

…Κι ενώ αρχικά στην αντίληψη του κόσμου υπήρχε ένα μούδιασμα όλες οι δράσεις και η συνεργασία με άλλες κοινωνικές ομάδες «προκάλεσαν» την κοινή λογική να κάνει απρόβλεπτα άλματα και να στηρίζει όλες τις εκδηλώσεις όπου γεννιούνται νέες εμπειρίες.
Στόχος είναι οι βασικές αξίες να βάλουν τη σκέψη σε μια σειρά και να γίνει μέσο αυτοπροσδιορισμού ενεργώντας αυθόρμητα, αναζητώντας αλήθειες με κομψότητα και καλαισθησία!!!
…η αφήγηση γίνεται μέσα από βιωματική προσέγγιση σε ένα περιβάλλον που οι ιστορίες δημιουργούν πλούσια ερεθίσματα για να είναι το κάθε άτομο καλά με τον εαυτό του!!!
…και σαν νοιώσουν ελεύθεροι αποκαλύπτονται εκφραστικές δυνατότητες για το κάθε άτομο με τη δική του απόλυτη μοναδικότητα!!!»

Η κα Μιχαλοστάμου Άντζελα θέλησε να μοιραστεί την προσωπική της εμπειρία, ως λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τον τρόπο, που αντιμετώπισε την ψυχική νόσο με την βοήθεια συγγενών της καθώς και μελών του προσωπικού της ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς και περιέγραψε την προσωπική της εμπειρία ως σήμερα, που έχει ενταχθεί στην ομάδα εθελοντών του οικοτροφείου, ενώ κλείνοντας επεσήμανε ότι: «Εθελοντισμός είναι να προσφέρει κάποιος με τη θέληση του, να στρατεύεται οικειοθελώς.
Όταν αποφάσισα να γίνω εθελόντρια δεν φανταζόμουν πόσα εγώ θα έπαιρνα από αυτή τη προσφορά μου.  Πόσα υπέροχα συναισθήματα θα ένοιωθα δίνοντας λίγο από το χρόνο μου. Κάνω ανθρώπους ευτυχισμένους και κοντά τους γίνομαι και εγώ.

Ο εθελοντισμός για μένα είναι μεγαλείο ψυχής.
Προτρέπω τους ανθρώπους να γίνουν εθελοντές.»

Η συνάντηση έκλεισε με ιστορίες του Jorge Bucay από τα μέλη της ομάδας αφήγησης, που πραγματοποιείται στον χώρο του οικοτροφείου από το 2013 και συντονίζει ο κος Λάιος Γιώργος, αφηγητής και μέλος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.
Ευχαριστούμε όλους, όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους καθώς και το Art Café Αστραδενή, που φιλοξένησε την εκδήλωση.
 

Θα μιλήσουν:

 

    Στέλιος Στυλιανίδης, Καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Επιστ. Διευθυντής ΕΠΑΨΥ, Επιστ. Υπεύθυνος Προγράμματος
    Αγγελική Μενεδιάτου, Κλ. Ψυχολόγος, Πρόεδρος και Επιστ. Διευθύντρια Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης ΜΑΖΙ
    Κώστας Αρβανίτης, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Ρ.Σ. «Στο Κόκκινο 105.5», Μέλος ΔΣ ΚΕΘΕΑΑ
    Σοφία Κουβελάκη, Διαχειρίστρια Προγραμμάτων, Ίδρυμα Μποδοσσάκη
 
Με την υποστήριξη του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Στο Κόκκινο 105.5»
 
Πληροφορίες: κ. Ε. Καρτερολιώτη, 2108100901
Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. 
 
Η Ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.