24/10/2018 Δελτίο Τύπου ημερίδας με θέμα «Ψυχική Υγεία και Τρίτη Ηλικία» στη Νέα Μάκρη

24/10/2018 Δελτίο Τύπου ημερίδας με θέμα «Ψυχική Υγεία και Τρίτη Ηλικία» στη Νέα Μάκρη

Την Τετάρτη 17/10 πραγματοποιήθηκε στον Κινηματογράφο Αλίκη, στο πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο Νέας Μάκρης, ημερίδα με θέμα «Ψυχική Υγεία και Τρίτη Ηλικία». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και η Κοινωφελής  Επιχείρηση Δήμου Μαραθώνα. Αφορμή για την εκδήλωση αποτέλεσαν  τόσο η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου), όσο και η λειτουργία του σταθμού ψυχοκοινωνικής στήριξης που λειτουργεί η ΕΠΑΨΥ σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης από την πρώτη ημέρα των καταστροφικών πυρκαγιών, και που έχει εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που ανήκει στην Τρίτη Ηλικία. Την ημερίδα χαιρέτησαν η κα Ρίζου – Ευαγγελίου Αναστασία – Χάιδω, Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Μαραθώνα και ο κ. Αγοράνος Νικόλαος, Συντονιστής Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης. 
 
 
Τις ομιλίες άνοιξε η κα Ελένη Μαργιώτη, Κλινική Νευροψυχολόγος στην Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, η οποία μίλησε για τη λειτουργία της μνήμης και τα χαρακτηριστικά της. Η κα Μαργιώτη στην ομιλία της επισήμανε τρόπους και τεχνικές υποβοήθησης της μνήμης αλλά και τη σημασία της πρόληψης  προκειμένου να μείνουμε υγιείς και ενεργοί μεγαλώνοντας. Εν συνεχεία, πήρε το λόγο η κα Π. Σακκά – Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια.
Η κα Σακκά στην ομιλία της αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της άνοιας αλλά και στις κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις της νόσου. Επίσης, η κα Σακκά υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης αναφέροντας  πρακτικούς τρόπους όπως η μεσογειακή διατροφή, η σωματική άσκηση κ.α. Η Τρίτη ομιλήτρια, η κα Μπέκυ Πάσιο Ψυχολόγος, MSc στο Κέντρο Ημέρας ΕΠΑΨΥ, στην στην ομιλία της αναφέρθηκε στο φορτίο των φροντιστών. Η κα Πάσιο έθιξε την  επιβάρυνση των φροντιστών σε συναισθηματικό, σωματικό και οικονομικό επίπεδο αναφέροντας και πρακτικά ζητήματα στην φροντίδα των ανοϊκών ασθενών.
 
Την ημερίδα έκλεισε με παρέμβαση του ο κ. Φώτης Βασιλόπουλος, Κλινικός Ψυχολόγος MSc – Ψυχοθεραπευτής στο Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου της  ΕΠΑΨΥ. Ο κ. Βασιλόπουλος στην παρέμβαση του περιέγραψε την πορεία λειτουργίας του σταθμού ψυχοκοινωνικής στήριξης της ΕΠΑΨΥ που λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης από την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα. Ο κ. Βασιλόπουλος μέσα από την ομιλία του τόνισε τη σημασία του υποστηρικτικού δικτύου που έχει στηθεί από κατοίκους της περιοχής. Μέσω τέτοιων δικτύων καταφέραμε να βγούμε από τη ρουτίνα μας και να βρούμε χρόνο και χώρο για τον συνάνθρωπο. Τέτοια δίκτυα , καθώς και η αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών, ίσως είναι και η λύση στη μοναξιά πολλών συνανθρώπων μας που μας εκμυστηρεύτηκαν ότι τη βίωναν πολύ πριν τις πυρκαγιές. Κλείνοντας, τέτοιες ημερίδες αποτελούν πολύ καλή ευκαιρία για δικτύωση και συνεργασίες μεταξύ φορέων στην τοπική κοινότητα. Ήδη η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σχεδιάζει συνέργειες με τους Δήμους της περιοχής  για τη δημιουργία κοινοτήτων φιλικότερων προς την άνοια.