22/06/2017 Εκπαιδευτικές Ημέρες για την ψυχική υγεία μετακινούμενων και μη πληθυσμών και για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

22/06/2017 Εκπαιδευτικές Ημέρες για την ψυχική υγεία μετακινούμενων και μη πληθυσμών και για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Εκπαιδευτικές Ημέρες για την ψυχική υγεία μετακινούμενων και μη πληθυσμών και για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

 

Συντονισμός: Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας

 

Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) συμμετέχει στο πρόγραμμα GEMMA against Violence (Gender based Empowerment of Migrants through a Multiagency Approach) στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. “Rights, Equality and Citizenship/Justice Programme (2014-2020)”.  Σε συνεργασία με εταίρους από την Ευρώπη ο στόχος είναι να αναδειχθεί το ζήτημα της Έμφυλης Βίας στους πληθυσμούς των μεταναστών και προσφύγουν καθώς και της φροντίδας ψυχικής υγείας και να γίνει ουσιαστική δικτύωση στην αντιμετώπιση και διαχείριση των παραπάνω ζητημάτων στην Ελλάδα.

 

Στο παραπάνω πλαίσιο θα διοργανωθούν 2 κλειστές εκπαιδευτικές ημέρες που αφορούν επαγγελματίες ψυχικής υγείας στο δημόσιο πλαίσιο.

 

Ενότητα 1: Φροντίδα Ψυχικής Υγείας μετακινούμενων και μη πληθυσμών. Ευαισθητοποίηση σε ειδικά θέματα από επαγγελματίες στο πεδίο.

 

Με τη συνεργασία των οργανισμών: ΒΑΒΕΛ, PRAKSIS, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΣΥΔ, SOLIDARITYNOW, Ίδρυμα Μποδοσάκη

 

 

 

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 – Ώρες 10.00 – 17.30

 

Η φροντίδα ψυχικής υγείας μετακινούμενων πληθυσμών γίνεται ολοένα και πιο σημαντική στην ολοκληρωμένη και αποτελεσματική ανταπόκριση στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας. Με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε πληθυσμό προσφύγων ωστόσο αποτελεί αναγκαιότητα η παροχή πολιτισμικά επαρκούς φροντίδας σε συνεργασία με τις ήδη υπάρχουσες δομές και υπηρεσίες για το συγκεκριμένο πληθυσμό. Μέσα από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό, θα καλυφθούν οι παρακάτω ενότητες:

–          Βασικές οδηγίες στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες

–          Αποτύπωση της κατάστασης και ανάγκες των πληθυσμών

–          Εμπειρίες από την πρώτη γραμμή (hotspot, δομές φιλοξενίας)

–          Εμπορία και Trafficking σε πληθυσμό μεταναστών και προσφύγων

–          Τραύμα και ψυχική υγεία

–          Φροντίδα ψυχικής υγείας προσφύγων με ψυχιατρικό πρόβλημα

–          Πρωτόκολλο στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης σε προσφυγικό πληθυσμό, εφαρμογές στη δημόσια ψυχική υγεία

–          Υποστήριξη ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων και μεταναστών

 

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε εργαζομένους σε δομές ψυχικής υγείας (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Ημέρας, Δομές Φιλοξενίας) στο πλαίσιο του δημοσίου συστήματος ψυχικής υγείας.

 

Πώς μπορώ να συμμετέχω;
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω της δομής που εργάζεται με περιορισμό σε 2 άτομα ανά δομή ψυχικής υγείας. Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Δίνεται βεβαίωση για την παρακολούθηση. Για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα με τα στοιχεία σας και το φορέα που θα εκπροσωπήσετε στο ml@epapsy.gr (υπόψη κ. Μιχάλη Λάβδα) ή καλέστε στο 2108100901 (υπόψη κ. Μπέκυ Πάσιο).

 

Ποιος κάνει την εκπαίδευση;

Η εκπαίδευση γίνεται με τη συνεργασία του ΒΑΒΕΛ, του PRAKSIS, του SOLIDARITYNOW, του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ). Οι επαγγελματίες που εκπροσωπούν τους παραπάνω φορείς έχουν μακρόχρονη εμπειρία στο πεδίο.

 

Πού γίνεται;

Θα πραγματοποιηθεί στο Social Dynamo («Κοινωνικό Δυναμό»), έναν χώρο για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, με άξονες την μάθηση, την επαγγελματική υποστήριξη και τη δικτύωση. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων και παρέχει ολοκληρωμένη στήριξη σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα. Βρίσκεται στην οδό Καρνεάδου 25 (περισσότερες πληροφορίες για το χώρο: http://www.socialdynamo.gr/)

 

 

 

 

 

Πρόγραμμα 22/6

 

10.00 – 11.30 Συζήτηση με τη συμμετοχή της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ μεταξύ των φορέων που παρέχουν φροντίδα ψυχικής υγείας σε δημόσιο πλαίσιο και των φορέων που παρεμβαίνουν άμεσα σε θέματα προσφύγων και μεταναστών.

11.30 – 11.45 Διάλειμμα

11.45 – 13.15 Βασικές κατευθύνσεις στη διαπολιτισμική παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε πρόσφυγες. Δράσεις υποστήριξης, εκπαίδευσης και εποπτείας φορέων του πεδίου. Συντονισμός ΒΑΒΕΛ: Νίκος Γκιωνάκης, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας “Βαβέλ”

13.15 – 13.45 Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα

13.45 – 15.15 Η διαδρομή των προσφύγων. Από τα κέντρα υποδοχής στην ενσωμάτωση. Διαχείριση ειδικών θεμάτων σε θύματα trafficking. Συντονισμός PRAKSIS: Μαρία Μουδάτσου, Δικαστική Ψυχολόγος, Διευθύντρια Θεσμικών Χρηματοδοτήσεων PRAKSIS

15.15 – 15.45 Διάλειμμα

15.45 – 16.15 Πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης. Χρυσούλα Μπότση, Ιατρός – Πνευμονολόγος, ΚΕΕΛΠΝΟ

16.15 – 16.45 Υποστήριξη ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

16.45 – 17.15 Η εμπειρία του Solidarity Now στην υποστήριξη προσφύγων, μεταναστών και ευπαθών ομάδων. Γιάννης Καλλινικάκης, Ψυχολόγος, Team Leader – Γιώργος Κανάρης, Ψυχολόγος, Συντονιστής Κοινωνικής Υπηρεσίας

17.15 – 17.45 Κλείσιμο και Συμπεράσματα

 

 

Ενότητα 2: Eκτίμηση και διαχείριση περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας

 

Με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλου (ΓΓΙΦ)*(tbc) και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)

 

 

 

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Ώρες 10.00 – 18.00

 

Στη συγκεκριμένη ενότητα θα καλυφθούν τα παρακάτω θέματα

 

–          Αξιολόγηση περιστατικών κακοποίησης με θύματα γυναίκες και παιδιά

–          Εκτίμηση παραγόντων κινδύνου

–          Βασικές αρχές διαχείρισης περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας: αρχές συμβουλευτικής, πλάνο προστασίας, δικτύωση με φορείς

–          Μετανάστες και ενδοοικογενειακή βία

–          Οι δράσεις της ΓΓΙΦ για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

–          Η εμπειρία του ΕΚΚΑ στη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης

 

Ποιος κάνει την εκπαίδευση;

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί από τη Στέλλα Παντελίδου, Κλινική Ψυχολόγο, Επ. Υπεύθυνη ΚΜΨΥ ΒΑ και Δ Κυκλάδων, Συντονίστρια Προγραμμάτων για την Αντιμετώπιση Ενδοοικογενειακής Βίας. Επίσης θα συμβάλλουν σε εκπαιδευτικό ρόλο η ΓΓΙΦ και η το ΕΚΚΑ με επαγγελματίες που έχουν ασχοληθεί στο πεδίο και τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας. Επίσης θα συμβάλλουν σε εκπαιδευτικό ρόλο η ΓΓΙΦ και η το ΕΚΚΑ με επαγγελματίες που έχουν ασχοληθεί στο πεδίο και τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας.

 

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε εργαζομένους σε δομές ψυχικής υγείας (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Ημέρας, Δομές Φιλοξενίας) στο πλαίσιο του δημοσίου συστήματος ψυχικής υγείας και σε εργαζόμενους στην Κοινωνική Φροντίδα (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Φορείς Κοιν. Αλληλεγγύης).

 

Πού θα γίνει;

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ημέρας Franco Basaglia της ΕΠΑΨΥ. Το Κέντρο Ημέρας ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων της ΕΠΑΨΥ βρίσκεται στο Μαρούσι , στην οδό Σαλαμινομάχων 24Ε.

Η πρόσβαση γίνεται με προαστιακό (στάση Πεντέλης) , με τοπικό λεωφορείο από τον ηλεκτρικό του Αμαρουσίου (αριθμός 040). 

https://goo.gl/maps/xEBZmgmEHwN2

 

Πώς μπορώ να συμμετέχω;

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω της δομής που εργάζεται με περιορισμό σε 2 άτομα ανά δομή ψυχικής υγείας. Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Δίνεται βεβαίωση για την παρακολούθηση. Για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα με τα στοιχεία σας και το φορέα που θα εκπροσωπήσετε στο (υπόψη κ. Δημήτρη Γαλάνη) ή καλέστε στο 2108100901 (υπόψη κ. Δημήτρη Γαλάνη).

 

Πρόγραμμα 3/7

 

10.00 – 10.30 Προσέλευση

10.30 – 12.00 Οι δράσεις της ΓΓΙΦ για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

12.00 – 12.15 Διάλειμμα

12.15 – 13.45 Η εμπειρία του ΕΚΚΑ στη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης

13.15 – 13.45 Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα

13.45 – 15.15 Αξιολόγηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

15.15 – 15.45 Διάλειμμα

15.45 – 17.15 Διαχείριση περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες και παιδιά

17.15 – 17.45 Κλείσιμο και Συμπεράσματα