12/08/2017 Δελτίο Τύπου: Εκπαιδευτικές Ημέρες για την ψυχική υγεία μετακινούμενων και μη πληθυσμών και για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, 22/7 και 3/7

12/08/2017 Δελτίο Τύπου: Εκπαιδευτικές Ημέρες για την ψυχική υγεία μετακινούμενων και μη πληθυσμών και για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, 22/7 και 3/7

Δελτίο Τύπου: Εκπαιδευτικές Ημέρες για την ψυχική υγεία μετακινούμενων και μη πληθυσμών και για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, 22/7 και 3/7.

 

Συντονισμός: Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές ημέρες για τα παραπάνω θέματα την Πέμπτη 22/6 (10.00 – 17.30) και τη Δευτέρα 3/7 (10.00 – 17.30). Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) συμμετέχει στο πρόγραμμα GEMMA against Violence (Gender based Empowerment of Migrants through a Multiagency Approach) στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. “Rights, Equality and Citizenship/Justice Programme (2014-2020)”.  Σε συνεργασία με εταίρους από την Ευρώπη ο στόχος είναι να αναδειχθεί το ζήτημα της Έμφυλης Βίας στους πληθυσμούς των μεταναστών και προσφύγουν καθώς και της φροντίδας ψυχικής υγείας και να γίνει ουσιαστική δικτύωση στην αντιμετώπιση και διαχείριση των παραπάνω ζητημάτων στην Ελλάδα. Στο παραπάνω πλαίσιο διοργανώθηκαν 2 κλειστές εκπαιδευτικές ημέρες που αφορούν σε  επαγγελματίες ψυχικής υγείας στο δημόσιο πλαίσιο.

 

Η πρώτη εκπαιδευτική ημέρα, αφορούσε στη Φροντίδα Ψυχικής Υγείας μετακινούμενων και μη πληθυσμών και την Ευαισθητοποίηση σε ειδικά θέματα από επαγγελματίες στο πεδίο. Οι επαγγελματίες και φορείς με τους οποίους συνεργάστηκε η ΕΠΑΨΥ στο σχεδιασμό και υλοποίηση της εκπαίδευσης ήταν ο κ. Νίκος Γκιωνάκης, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας ΒΑΒΕΛ, οι κ. Γιάννης Καλλινικάκης, επικεφαλής ψυχοκοινωνικής υπηρεσίας και κ. Γιώργος Κανάρης, συντονιστής διευρυμένης κοινωνικής υπηρεσίας στο Solidarity Now, η κα. Άννα Απέργη από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, υπεύθυνη έργου «Ενδυναμώνοντας την τρανς κοινότητα», η κ. Χρυσούλα Μπότση, Ιατρός – Φυματιολόγος ΚΕΕΛΝΠΟ, Συντονιστική ομάδα προγράμματος PHILOS,  και η Μαρία Μουδάτσου, υπεύθυνη θεσμικών χρηματοδοτήσεων στην Praksis. Στις εργασίες συμμετείχαν οι κ. Κωνσταντίνος Μοσχοβάκης, Προϊστάμενος στο Τμήμα Β΄ της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείο Υγείας, ο κ. Βαγγέλης Τσίλης, Υπεύθυνος Υγείας στην Ύπατη Αρμοστεία του UNHCR GREECE και o κ. Γιώργος Μπραουδάκης Δ/ντής στη CMT Prooptiki ενώ πραγματοποίησε χαιρετισμό και ο πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ κ. Παναγιώτης Χονδρός, Ψυχολόγος και συντόνισε τη συζήτηση ο κ. Μιχάλης Λάβδας, Ψυχολόγος, Γεν. Γραμμ. ΔΣ ΕΠΑΨΥ. Στις εργασίες συμμετείχαν επαγγελματίες ψυχικής υγείας εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία από τους φορείς ΙΑΣΙΣ, ΕΠΑΨΥ (Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου «Franco Basaglia» και Κέντρο Ημέρας Αγ. Παρασκευής), ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΨ & ΨΥ, Κοι.Σ.Π.Ε. «Ηλιοτρόπιο», Κοι.Σ.Π.Ε. «Αρχιπέλαγος», Κέντρο Ημέρας «Ηλιοτρόπιο», Προμηθέας Α.Μ.Κ.Ε. – Κέντρο Ημέρας «Γαλήνη» καθώς και εθελοντές και εκπαιδευόμενοι.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πραγματοποιήθηκε ουσιαστική συζήτηση για το πώς μπορεί να ενσωματωθεί κατάλληλα η φροντίδα ψυχικής υγείας των προσφύγων στις υπηρεσίες του δημοσίου συστήματος ψυχικής υγείας καθώς και οι ανάγκες που οι υπηρεσίες αυτές έχουν σε σχέση με αυτό. Οι ειδικοί ανέπτυξαν θέματα που αφορούσαν στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε διαπολιτισμικό πλαίσιο, τις καινοτόμες δράσεις που αναπτύσσονται, τη διαχείριση της σεξουαλικής κακοποίησης σε προσφυγικό πληθυσμό και άλλα θέματα που αφορούσαν στην αποτελεσματική φροντίδα στο δημόσιο πλαίσιο.

Η εκπαίδευση έγινε στο χώρο Social Dynamo, έναν χώρο για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, με άξονες την μάθηση, την επαγγελματική υποστήριξη και τη δικτύωση. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων και παρέχει ολοκληρωμένη στήριξη σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα και διατέθηκε δωρεάν για τους σκοπούς της εκπαίδευσης και δικτύωσης των φορέων.

 

Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκπαιδευτική ημέρα στο πλαίσιο του προγράμματος GEMMA against violence με θέμα «Εκτίμηση και διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας».

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κέντρου ημέρας της ΕΠΑΨΥ στο Μαρούσι η κλινική Ψυχολόγος Δρ. Ευφροσύνη Σπανέα από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων μίλησε για τα χαρακτηριστικά της βίας στη συντροφική σχέση καθώς και τρόπους αντιμετώπισής τους, ενώ η Κοινωνική Λειτουργός και Προϊσταμένη του Τμήματος Υποδοχής Επιτόπιας Παρέμβασης και Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης Αμπελοκήπων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) κ. Γιαννή Θεοδώρα με την Ψυχολόγο κ. Χαρά Κουμουνδούρου από το ίδιο κέντρο,  για την εμπειρία του οργανισμού σε περιστατικά κακοποίησης και τη διαδικασία ένταξης σε Ξενώνα Κακοποιημένων γυναικών.

Τέλος, η Ψυχολόγος και συντονίστρια του προγράμματος GEMMA κ. Στέλλα Παντελίδου μίλησε για τη διαχείριση περιστατικών βίας με θύματα γυναίκες και παιδιά.

Την ημερίδα παρακολούθησαν 30 επαγγελματίες και εθελοντές ψυχικής υγείας εκπροσωπώντας τους Δήμους Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Λυκόβρυσης-Πεύκης, το Κέντρο Ημέρας ΕΠΑΨΥ Αγ. Παρασκευής και την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ και Δ Κυκλάδων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες , καθώς και την Γενική Γραμματεία Ισότητας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση της ΕΠΑΨΥ και διέθεσαν και σχετικό υλικό για τις υπηρεσίες που παρέχουν στην υποστήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας. To catering και για τις δύο εκπαιδευτικές ημέρες καλύφθηκε με τη συνεργασία του Mentaleaty που λειτουργεί ο Κοι.Σ.Π.Ε. «Αθηνά – Ελπίς».