12/03/20 Μέχρι πότε μπορούμε να δίνουμε απλόχερα Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων

12/03/20 Μέχρι πότε μπορούμε να δίνουμε απλόχερα Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΠΛΟΧΕΡΑ

Είναι το παιδί “κακομαθημένο”?Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για έναν πολύ ασφαλή όρο, που χωράει πολλές ερμηνείες. Άραγε, είναι αλήθεια ότι ένα παιδί κακομαθαίνει απο τις πολλές αγκαλιές? Ή μήπως είναι “χειριστικό”? Η απάντηση ξεκινάει με τα βασικά: Ένα παιδί χρειάζεται αγάπη, στοργή και προστασία, να νιώθει επιθυμητό, ήρεμο και ασφαλές. Επιπρόσθετα, χρειάζεται όλα τα εφόδια για να αυτονομηθεί, όπως να καλλιεργηθεί η κοινωνικοποίησή του, να του δοθούν πλούσια ερεθίσματα και να ενισχυθούν οι δεξιότητές του.
Πιο συγκεκριμένα, η απλόχερη και άμεση ικανοποίηση των αναγκών του παιδιού απο τους γονείς, γίνεται μόνο κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, τότε δηλαδή που το παιδί είναι εξ’ολοκλήρου εξαρτώμενο απο τους γονείς του.Απο το δεύτερο έτος και μετά πρέπει να ενισχύεται η αυτονομία του.
Η ανάπτυξη της ανεξαρτησίας δεν προχωράει πάντοτε με σταθερότητα.Μπορεί κάποιες φορές να γίνουν βήματα προς τα πίσω.Αυτό συνήθως παρατηρείται σε περιόδους που το παιδί στρεσάρεται ψυχικά, πχ μετά τη γέννηση ενός αδελφού, τη πιεστική εκπαίδευση στη χρήση τουαλέτας, τη λήψη διαζυγίου κ.α. Αν οι γονείς παρατηρήσουν τέτοια σημάδια μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσουν  το παιδί, δίνοντας του χρόνο να συνειδητοποιήσει τις αλλαγές, να του προσφέρουν την αμέριστη προσοχή τους και φυσικά την αδιαπραγμάτευτη αγάπη τους. Σε κάθε περίπτωση δεν επιβραβεύουν την παλινδρόμηση και αν χρειαστεί ζητούν την καθοδήγηση απο επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Ο γονέας καλείται να δείξει υπομονή, να στηρίξει και να ενθαρρύνει το παιδί στο μεγάλωμα του με ότι αυτό σημαίνει. Πολύ απαιτητική “δουλειά” αλλά το αποτέλεσμα πάντα ανταμείβει.

Κλιμάκιο Μυκόνου Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ

Καλλιόπη  Μπακογιάννη, Παιδοψυχίατρος Κλιμακίου Μυκόνου Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ

Πηνελόπη Τριανταφύλλου, Ψυχολόγος Κλιμακίου Μυκόνου Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ

Χαρά Μένου, Ειδική Παιδαγωγός Κλιμακίου Μυκόνου Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ

Ουρανία Παπαγεωργοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός Κλιμακίου Μυκόνου Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ