10/10/2018 Ήμασταν όλοι εκεί! Η γιορτή για τα 30 χρόνια ΕΠΑΨΥ

10/10/2018 Ήμασταν όλοι εκεί! Η γιορτή για τα 30 χρόνια ΕΠΑΨΥ

Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής η μεγάλη γιορτή για τα 30 χρόνια λειτουργίας της ΕΠΑΨΥ.

Η καρδιά της εκδήλωσης ήταν η συναυλία κλασσικής μουσικής. Κάποιοι από τους καλλιτέχνες έχουν λάβει υπηρεσίες ψυχικής υγείας από το Κέντρο Ημέρας “Franco Basaglia” της Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

Η βραδιά περιλάμβανε επίσης δύο ομιλίες. Ο Καθ. Δημήτρης Χριστόπουλος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ομιλία του με τίτλο «Τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών: μεταξύ αυτονομίας και σχέσεων εξουσίας» αναφέρθηκε στον συνεχή αγώνα που απαιτεί η δημοκρατία και την ανάγκη μετασχηματισμού των σχέσεων εξουσίας στην κοινωνία ώστε να μπορέσουν τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας να αποκτήσουν ουσιαστικά την αυτονομία τους.

Ο Καθ. Στέλιος Στυλιανίδης, ιδρυτής της ΕΠΑΨΥ, παρουσίασε το ιδεολογικό και επιστημονικό πλαίσιο των αρχών της δεκαετίας του 1980, τότε που γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία της ΕΠΑΨΥ. Μίλησε για την ιστορική της εξέλιξη και την συνεχή προσπάθεια να συνδεθούν ηθικές αρχές, κοινωνική ιδεολογία και επιστημονική τεχνογνωσία, τα στοιχεία δηλαδή που συνθέτουν την ταυτότητα του οργανισμού.

Τέλος, βραβεύτηκαν για την συνεισφορά τους άτομα που έχουν συμβάλλει στο χώρο της ψυχικής υγείας και έχουν συνεργαστεί με το σωματείο μας.

Ο Καθηγητής Benedetto Saraceno (Διευθυντής (2000 – 2010) του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Ουσιοεξαρτήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Γραμματέας, Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου της Λισσαβόνας για την Παγκόσμια Ψυχική Υγεία) ανέφερε στο μήνυμα του που προβλήθηκε μέσω βίντεο ότι θεωρεί την ΕΠΑΨΥ μία πραγματικά μοναδική περίπτωση οργάνωσης στο χώρο της ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Η ΕΠΑΨΥ πραγματικά έχει μία μοναδικότητα: εξελιγμένη κλινική τεχνογνωσία και εξειδίκευση του προσωπικού της, που συνδυάζεται όμως με μία, έγνοια και συνεχή ενασχόληση με την οπτική της δημόσιας υγείας στις παρεμβάσεις στην ψυχική υγεία».

Η Ομ. Καθηγήτρια Ψυχολογίας κ. Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας και ιδρυτικό μέλος της Ε.Π.Α.Ψ.Υ., στάθηκε στην συγκίνηση της βραδιάς, στο γεγονός ότι η μουσική, η έκφραση του συναισθήματος και όσα διαδραματίστηκαν κατά την εκδήλωση είναι η καλύτερη παρουσίαση του έργου της ΕΠΑΨΥ.

Ο Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος, ευρωβουλευτής, πρώην μέλος Δ.Σ. της Ε.Π.Α.Ψ.Υ., ανέφερε στο μήνυμα του ότι «είναι επίτευγμα μία μη κυβερνητική οργάνωση να φροντίζει αθόρυβα και σεμνά αλλά και τόσο αποτελεσματικά χιλιάδες ανθρώπους που θα είχαν μείνει διαφορετικά στην μοίρα τους, να δώσει δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους… να παραμένει ενεργή τόσα χρόνια, χωρίς να είναι παράρτημα διεθνούς οργανισμού».

Η Πρόεδρος του ΣΟΨΥ Πατρών κ. Χριστίνα Μπίκου, παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του Συλλόγου και δήλωσε ότι οι συγγενείς του ΣΟΨΥ Πάτρας, οι οικογένειες, εργάζονται μεθοδικά και προσπαθούν συνεχώς να μαθαίνουν, ώστε να υποστηρίζουν τα άτομα που πάσχουν στην αυτονομία τους και στο να αναλάβουν να συνεχίσουν το πλούσιο έργο του Συλλόγου.

Τέλος, βραβεύτηκε η Θεατρική Ομάδα Οικοτροφείου Λαμίας Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Σύσσωμη η ομάδα ανέβηκε στην σκηνή για να παραλάβει το βραβείο από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας κ. Δ. Πλουμπίδη.

Το δύσκολο έργο της παρουσίασης της εκδήλωσης, που διήρκησε πάνω από τρεις ώρες, ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι του Αθήνα 9.84 κ. Ελεονώρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου. Ανοίγοντας την βραδιά δήλωσαν πως «η ΕΠΑΨΥ μπορεί πλέον να υποδεικνύει τους δρόμους όπου η φαντασία, η ελπίδα, οι προθέσεις και η πραγματικότητα αλληλοσυμπληρώνονται σε μια συνεχή προσπάθεια υποταγής και μετασχηματισμού της μίας στις άλλες. Είμαστε εδώ απόψε εντός μιας διαδρομής κατά της δυστυχίας, αυτού που η Σιμόν Βέιλ σημειώνει ότι μπορεί να γίνει η αιτία άνθρωποι να πιστέψουν ότι ποτέ ξανά δεν θα είναι κάποιοι».

Παρευρέθηκαν περισσότερα από 450 άτομα. Ωφελούμενοι, εργαζόμενοι, συνεργάτες, αλλά και εκπρόσωποι πολιτειακών, πολιτικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων.

Μεταξύ άλλων, το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καθ. Δ. Χριστόπουλος, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής καθ. Δ. Αναγνωστόπουλος, ο εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας , ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Φυτράκης, η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Ι. Κριάρη, ο πρώην υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας, ο πρώην υπουργοί κ. Αλ. Παπαδόπουλος και Γ. Πανούσης, ο σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής κ. Φ. Χρυσικός, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Τσιάρας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ Δρ. Μ. Θεοδωρουλάκης, η εκπρόσωπος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομποσπονδίας ΚΟΙΣΠΕ κ. Π. Νικολάου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Ομ. Καθ. Δ. Πλουμπίδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας κ. Αθανασίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας κ. Μανωλόπουλος, η πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer στην Ελλάδα Δρ. Π. Σακκά, ο υπεύθυνος πρόνοιας και αναπηρίας του Ποταμιού κ. Β. Χαρόπουλος, πρόεδροι και εκπρόσωποι επιστημονικών εταιρειών, συλλόγων οικογενειών για την ψυχική υγεία, συλλόγων του κοινωνικού και ανθρωπιστικού πεδίου και επιχειρήσεων.

Ευχαριστούμε τον χορηγό της εκδήλωσης ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Ευχαριστούμε για την προβολή της εκδήλωσης: τον ΑΘΗΝΑ 984, το tvxs.gr, το enallaktikos.gr, το Πρώτο Πρόγραμμα, news247 88.6, ΣΚΑΙ ραδιόφωνο

Σύντομα στο www.epapsy.gr θα βρείτε φωτογραφικό υλικό, βίντεο και παρουσιάσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΔΩ