09/03/2017 Δελτίο Τύπου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου για θέματα ψυχικής υγείας με συμμετοχή των καθολικών ιερέων στη Σύρο

09/03/2017 Δελτίο Τύπου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου για θέματα ψυχικής υγείας με συμμετοχή των καθολικών ιερέων στη Σύρο

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε, στην Καθολική Αρχιεπισκοπή Σύρου, συνάντηση των μελών του Κλιμακίου της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων στην Σύρο με τους Καθολικούς ιερείς και τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου-Μήλου-Θήρας και Αποστολικό Τοποτηρητή Καθολικής Επισκοπής Κρήτης, Στεφάνου Πέτρο με θέμα «Θρησκευτικότητα και Ψυχική Υγεία: τόπος συνάντησης, η κοινότητα».


 Η παρουσία της Καθολικής κοινότητας αποτελεί μία ιστορική, ζώσα και δραστήρια πραγματικότητα της Σύρου με ποιμαντικό έργο και πολυποίκιλες κοινωνικές δράσεις όπως την εκπαίδευση και την φιλανθρωπία. Η ανάδειξη θεμάτων ψυχικής υγείας υπό το πρίσμα της εκπεφρασμένης θρησκευτικότητας, η προσέγγιση αλλά και η σωστή και επιστημονική αντιμετώπιση φαίνεται ότι αποτελεί μία πρόκληση της καθημερινότητας. Στις προκλήσεις και στις αντιξοότητες των καιρών, η σύμπλευση παραγόντων με κοινό τόπο εργασίας και αναζήτησης μπορεί να συνδράμει στην βελτίωση του επιπέδου της ψυχικής υγείας στην κοινότητα.


 Στο πλαίσιο αυτό, η κοινωνική λειτουργός του Κλιμακίου, κα Διαμάντη Αγγελική, αρχικά παρουσίασε το έργο και τις δράσεις της Μονάδας. Στη συνέχεια μίλησε για τους παράγοντες που επηρεάζουν τις ψυχικές καταστάσεις του ατόμου, την προκατάληψη για την ψυχική ασθένεια-στίγμα, τις επιπτώσεις για τον ψυχικά ασθενή και την οικογένειά του, καθώς και για τον τρόπο που η θρησκευτικότητα και οι δράσεις των ιερέων συμβάλλουν στην ψυχική υγεία του ατόμου και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενδεχόμενου ψυχικού προβλήματος.


 Ακολούθως, η ψυχίατρος του Κλιμακίου, κα Σταχτέα Ξανθή, περιέγραψε θέματα ψυχοπαθολογίας, αδρά χαρακτηριστικά διαταραχών που αφορούν την σκέψη, την αντίληψη και το συναίσθημα και προεξάρχουσες κλινικές εικόνες. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση στην φαινομενολογία ψυχικών καταστάσεων και παθολογιών.


 Τέλος, η παιδοψυχίατρος του Κλιμακίου κα Πλιάκου Μέμα, περιέγραψε τα βασικά στοιχεία ψυχοπαθολογίας σε παιδιά και εφήβους καθώς και τις αδρές ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών και ανέπτυξε θέματα αλληλεπίδρασης της ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξης παιδιού, εφήβου και περιβάλλοντος (γονική σχέση, οριοθέτηση, κοινωνικές δυσκολίες).


 Ακολούθησε συζήτηση, με έκδηλο το ενδιαφέρον των ιερέων για θέματα ψυχικής υγείας, που στάθηκε αφορμή για προβληματισμό αλλά και για ανάδειξη της ανάγκης για περαιτέρω επιστημονική ενημέρωση και συνεργασία.

 Η συνάντηση έκλεισε με την ευγενική προσφορά, εκ μέρους των ιερέων, του βιβλίου αποστολική παραίνεση του Πάπα Φραγκίσκου, «η Χαρά της Αγάπης», στα μέλη του Κλιμακίου και την δεδηλωμένη επιθυμία αλλά και υπόσχεση για ανανέωση της συνάντησης στο προσεχές μέλλον.