08/12/2018 Ομιλία στην Σίφνο με Θέμα : «Η Κατάθλιψη στην Τρίτη Ηλικία»

08/12/2018 Ομιλία στην Σίφνο με Θέμα : «Η Κατάθλιψη στην Τρίτη Ηλικία»

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας (ΚΜΨΥ) Δυτικών Κυκλάδων της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Σίφνου πραγματοποίησαν το Σάββατο 17 Νοεμβρίου ομιλία με θέμα: «Η Κατάθλιψη στην Τρίτη Ηλικία» στην Σίφνο.

Ο Ψυχίατρος της ΚΜΨΥ Δυτικών Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ, κ. Παναγιώτης  Γιαννόπουλος, παρουσίασε το Θέμα της Κατάθλιψης στην τρίτη Ηλικία, η οποία αποτελεί μια από τις συχνότερες και σοβαρότερες ψυχιατρικές διαταραχές. Αναλύοντας τις πιθανές αιτίες της κατάθλιψης που μπορεί να εντοπίζονται σε γενετικούς, σε βιοχημικούς-ενδοκρινικούς, σε ψυχολογικούς ή/και σε κοινωνικούς παράγοντες. Δυσάρεστα γεγονότα ζωής και δομικές ανωμαλίες του εγκεφάλου μπορούν να παίξουν ρόλο στην εκδήλωσή της. Ειδικά για τους ηλικιωμένους πρέπει να τονιστεί ότι η κατάθλιψη δεν αποτελεί  ένα φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης, αλλά μια ψυχική νόσο που πρέπει να αντιμετωπίζεται. Τέλος συζητήθηκαν ως προληπτικά μέτρα η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή-φυσική ζωή, η ενίσχυση της κοινωνικότητας-δραστηριότητας, η πολυαισθητηριακή διέγερση και η έγκαιρη αντιμετώπιση των σωματικών νοσημάτων.

Η Ψυχολόγος της ΚΜΨΥ Δυτικών Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ, κα. Πηνελόπη Παπαδοπούλου, ανέπτυξε το θέμα «Μετάβαση στην τρίτη ηλικία: αξιοποιώντας τα θετικά». Παρουσιάστηκαν τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους ηλικιωμένους, τί σηματοδοτεί αυτή η μετάβαση από τη μέση στην τρίτη ηλικία και πώς μπορεί να διευκολυνθεί η προσαρμογή στις αλλαγές που ακολουθούν. Εστιάζοντας στα καλά ή επιτυχημένα γηρατειά, δόθηκε έμφαση στους τρόπους, με τους οποίους το άτομο μπορεί να βοηθήσει μόνο του τον εαυτό του μέσω της καλλιέργειας υποστηρικτικού κοινωνικού δικτύου, της κινητοποίησης, της υιοθέτησης υγιεινού τρόπου ζωής βασισμένου στη σωματική άσκηση, τη μεσογειακή διατροφή και την καλή ποιότητα ύπνου, αλλά και της διαμόρφωσης της πεποίθησης «γηράσκω εν δράσει».

Στη ομιλία παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Σίφνου και στελέχη τοπικών φορέων.