08/01/2016 Δελτίο Τύπου Δ.Σ ΕΠΑΨΥ

08/01/2016 Δελτίο Τύπου Δ.Σ ΕΠΑΨΥ

Ο εκδότης και διευθυντή της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» Γιάννης Κουρτάκης και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Δημήτρης Γιαννακόπουλος καταδικάστηκαν σήμερα από το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά σε ποινή φυλάκισης οκτώ (8) μηνών έκαστος με αναστολή για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του τύπου,
που τέλεσαν κατά του Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ιδρυτή και Επιστημονικού Διευθυντή του Σωματείου Ε.Π.Α.Ψ.Υ., Στυλιανού Στυλιανίδη, Το αδίκημα αφορούσε δημοσίευμα της  εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στο φύλλο με αριθμό 39 το οποίο κυκλοφόρησε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 με τίτλο:«Πράσινο πάρτι με τα κονδύλια της ψυχικής υγείας».

Για την υπόθεση αυτή, έχει ήδη εκδοθεί από τον Νοέμβριο 2015 η με αριθμό 4009/2015 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, που έκανε δεκτή και την αγωγή που άσκησε ο Καθηγητής Στυλιανός Στυλιανίδης κατά της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», του εκδότη και διευθυντή της Γιάννη Κουρτάκη και του συντάκτη του επίμαχου δημοσιεύματος, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από το συκοφαντικό αυτό δημοσίευμα, η οποία έκρινε ότι όσα διαλαμβάνονται στο επίδικο άρθρο αναφορικά με τον Καθηγητή Στυλιανό Στυλιανίδη ΔΕΝ ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα και είναι απολύτως και προδήλως αναληθή και ότι η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. ΔΕΝ ανήκει στην κατηγορία των ΜΚΟ που δρούν ανεξέλεγκτα ως προς τα οικονομικά τους δεδομένα.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το επίμαχο δημοσίευμα συντάχθηκε για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη ως προς τα αληθινά γεγονότα και να δυσφημίσει τον Καθηγητή Στυλιανό Στυλιανίδη και σε αυτό γίνεται προσπάθεια σπίλωσης τόσο εκείνων των φορέων του κλάδου ψυχικής υγείας οι οποίες συνεργάζονται με πανεπιστημιακούς, όσο και του Καθηγητή Στυλιανού Στυλιανίδη, με σαφή πρόθεση να τον πλήξει, υπονομεύοντας την ηθική του αξία και επαγγελματική φήμη και υπόσταση. Η απόφαση επιδίκασε ως εύλογη χρηματική ικανοποίηση στον Καθηγητή Στυλιανό Στυλιανίδη το ποσό των 15.000 ευρώ και διέταξε να γίνει καταχώρηση περίληψης της απόφασης στην εφημερίδα εντός 15 ημερών από την επίδοση της τελεσίδικης απόφασης επ’ απειλή χρηματικής ποινής.
 
Το ΔΣ της ΕΠΑΨΥ εκφράζει την ικανοποίηση του για την ηθική αυτή δικαίωση. Προωθούμε ενεργά και τεκμηριώνουμε το επιστημονικό και κοινωνικό έργο μας στο πλαίσιο της χρηστής διακυβέρνησης. Η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το Σωματείο μας στον χώρο της ψυχικής υγείας, έχει αναγνωριστεί και πιστοποιηθεί από πολλούς έγκυρους φορείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τις δομές μας και τις δράσεις μας προβάλλονται συστηματικά και πλήρως. Συνεργάτες και υποστηρικτές μας είναι πολυάριθμοι επιστημονικοί, θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να προβάλλεται το έργο μας και ο κοινωνικός αντίκτυπος του και όχι να σπιλώνεται η φήμη της ΕΠΑΨΥ μέσα από ψευδείς αναφορές ή συσχετίσεις.  
 
Ευχαριστούμε όλους όσους εργάζονται στην ΕΠΑΨΥ για το σκοπό αυτό και θα συνεχίσουμε το έργο μας για την φροντίδα των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές και την προστασία των δικαιωμάτων τους.
 
Εκ μέρους του ΔΣ
    
Η Νομική Σύμβουλος
 Αγάθη Μεταξά
 
 
Παναγιώτης Χ. Χονδρός
Πρόεδρος
 
   

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.)

Αμαρουσίου Χαλανδρίου 68, 151 25 Μαρούσι

Τηλ.: 2108056920, Fax: 2108056921

grammateia@epapsy.gr

ΑΦΜ: 090068642, Δ.Ο.Υ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ