02/05/2018 “Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να εκφράζει τα συναισθήματα του;” άρθρο της Μαρίας Γοδενοπούλου (ψυχολόγος)

02/05/2018 “Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να εκφράζει τα συναισθήματα του;” άρθρο της Μαρίας Γοδενοπούλου (ψυχολόγος)

Πολύ συχνά οι γονείς αναφέρουν για τα παιδιά τους ότι είναι «κλειστοί χαρακτήρες» ή ότι «δεν μιλούν» ανησυχώντας τις περισσότερες φορές καθώς δεν γνωρίζουν πώς εκείνα νιώθουν ή αν τους έχει συμβεί κάτι. Τα παιδιά βιώνουν πολλά από τα συναισθήματα που βιώνουν και οι ενήλικες.


Θυμώνουν, νευριάζουν, στεναχωριούνται, απογοητεύονται, ματαιώνονται, χαίρονται, ντρέπονται όμως συχνά δεν γνωρίζουν ή δεν βρίσκουν τις κατάλληλες λέξεις για να μιλήσουν γι’ αυτό που νιώθουν. Αντί γι’ αυτό, κάποιες φορές εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους με ακατάλληλους τρόπους. Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί απογοητεύεται κλαίει και μπορεί να πετάξει τα παιχνίδια του κάτω. Για αρχή είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναρωτηθούμε αν εμείς οι γονείς, ως άτομα, έχουμε την τάση να εκφράζουμε και να βάζουμε σε λόγια τα συναισθήματά μας και αν η ατμόσφαιρα και η ποιότητα των σχέσεων που έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας επιτρέπει την ελεύθερη και χωρίς κριτική έκφρασή τους.


Αν κάτι τέτοιο ισχύει, ένα εύκολο και εξαιρετικά σημαντικό βήμα στη συναισθηματική αγωγή των παιδιών είναι η βοήθεια που μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά προκειμένου να προσδιορίσουν και να εκφράσουν με λέξεις τα συναισθήματά τους όπως τα βιώνουν. Για παράδειγμα ο Νίκος ζήλεψε όταν έφεραν στην μικρή του αδερφή ένα δώρο με αποτέλεσμα να της το πάρει και να προσπαθήσει να το σπάσει .


Φανταστείτε λοιπόν τον πατέρα του να του λέει: «Καταλαβαίνω ότι στεναχωρήθηκες. Ζήλευα και εγώ όταν ήμουν μικρός και έβλεπα τη θεία Χριστίνα να παίρνει δώρα. Πιθανότατα η νονά σου θα σου πάρει και εσένα δώρο στα γενέθλια σου». Χρησιμοποιώντας λέξεις που δηλώνουν συναισθήματα βοηθάει τα παιδιά να μετατρέψουν το αφηρημένο και τρομακτικό συναίσθημα σε κάτι πιο συγκεκριμένο που αποτελεί φυσικό στοιχείο του ανθρώπου. Με αυτό τον τρόπο δύσκολα συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, η θλίψη, ο φόβος μετατρέπονται σε εμπειρίες που βιώνονται από όλους μας και τις οποίες ο καθένας μας μπορεί να τις διαχειριστεί.


Ο γονέας που βλέπει το παιδί του να κλαίει και του λέει : «Νιώθεις πολύ λυπημένος, έτσι δεν είναι;», το βοηθάει να καταλάβει ότι βρίσκει κατανόηση και παράλληλα του προσφέρει μια λέξη προς μάθηση για να περιγράψει το έντονο συναίσθημα. Είναι σημαντικό επίσης να έχουμε υπόψη ότι τα συναισθήματά μας είναι συχνά ανάμεικτα και αυτό από μόνο του μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται μπερδεμένα. Ένα παιδί που πηγαίνει για πρώτη φορά κατασκήνωση μπορεί να νιώθει χαρά για την ανεξαρτησία του αλλά την ίδια στιγμή να νιώθει φοβισμένο και αγχωμένο επειδή θα χρειαστεί να αποχωριστεί για πρώτη φορά τους γονείς του και θα πάει σε ένα άγνωστο για εκείνο περιβάλλον. Σε αυτή και σε παρόμοιες περιπτώσεις οι γονείς είναι καλό να βοηθήσουν το παιδί να κατανοήσει όλο το φάσμα των συναισθημάτων του, διαβεβαιώνοντάς το, χωρίς διάθεση κριτικής, ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθει και τα δύο συναισθήματα ταυτόχρονα.


Μελέτες έχουν δείξει ότι η λεκτικοποίηση των συναισθημάτων δρα με «ηρεμιστικό» τρόπο στο νευρικό σύστημα των παιδιών και τα βοηθάει να ξεπεράσουν πιο εύκολα τα περιστατικά που τα αναστατώνουν. Τα παιδιά που μαθαίνουν από μικρή ηλικία να ηρεμούν είναι πιθανότερο να συγκεντρώνονται καλύτερα, να αναπτύσσουν καλύτερη σχέση με τους συνομηλίκους τους, υψηλότερη σχολική επίδοση και καλή υγεία.

Μαρία Γοδενοπούλου


Ψυχολόγος Κλιμακίου Άνδρου Κινητής Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ


Πηγή: John Gottman. Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών. Πώς να μεγαλώσουμε παιδιά με συναισθηματική νοημοσύνη. Εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2000