Στην υποκατηγορία αυτή, ο αναγνώστης θα μπορεί να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των κοινωνικών παροχών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και για τις τελευταίες ειδήσεις από το χώρο της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, που μπορεί να αφορούν επαγγελματίες Κοινωνικούς Λειτουργούς ή λήπτες υπηρεσιών.

Τελευταία νέα

 d Με στόχο την πρόληψη της άνοιας, αλλά και την έγκαιρη διάγνωση και υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν και των οικογενειών τους λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2014 ο Συμβουλευτικός Σταθμός Πάρου για την Άνοια με υπεύθυνο τον κοινωνικό λειτουργό Δημήτρη Γαλάνη από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ' Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ.

Αντίστοιχοι Σταθμοί λειτουργούν επίσης σε Άνδρο, Τήνο και Μήλο. Οι υπηρεσίες, που αναλόγως των αιτημάτων παρέχονται είναι προγράμματα πρόληψης, παρέμβασης και ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες δομών και υπηρεσιών ΠΦΥ και ψυχικής υγείας.

Πρόληψη και παρέμβαση

Στα προγράμματα πρόληψης περιλαμβάνονται η αξιολόγηση νοητικών λειτουργιών, ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης σε ηλικιωμένους χωρίς προβλήματα μνήμης και ενημερωτικές ομιλίες στην κοινότητα. Στο πλαίσιο της παρέμβασης, εντάσσονται προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης για άτομα που πάσχουν από άνοια, μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για τους ανθρώπους που πάσχουν αλλά και τους φροντιστές τους, ομάδες έμμισθων φροντιστών, δράσεις ψυχοεκπαίδευσης και υποστήριξης συγγενών και διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών στην κοινότητα της Πάρου αλλά και με πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες στην Αθήνα.

Μπορούν να λάβουν υπηρεσίες ασθενείς που πάσχουν από άνοια, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.

Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο ανεξαρτήτως ασφάλισης. Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος “Είμαστε όλοι Πολίτες”, το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Παρακολούθηση μνήμης

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση θα διαρκέσει 18 μήνες, ενώ στόχος των υπευθύνων είναι η εδραίωση και συνέχιση του προγράμματος και μετά τη λήξη της προθεσμίας. Στο πλαίσιο της δράσης, λειτουργεί στην Πάρο ένα ιατρείο μνήμης με υπεύθυνο τον κ. Γαλάνη, ο οποίος εκπαιδεύτηκε από την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών στη χορήγηση τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 65 ετών. “Μέσα από τα συγκεκριμένα τεστ, παρακολουθούμε σε τι επίπεδα βρίσκεται η μνήμη ενός ανθρώπου. Η διάγνωση δεν μπορεί να γίνει ούτε από ψυχολόγους, ούτε από κοινωνικούς λειτουργούς. Αν δούμε ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ με τη μνήμη του ίσως να χρειαστεί να τον παραπέμψουμε σε έναν νευρολόγο ή στον ψυχίατρο της κινητής μονάδας, ούτως ώστε να ακολουθήσει μια φαρμακευτική αγωγή” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Γαλάνης. x

Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας

Επιπλέον, κατέστησε γνωστό ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τεστ στα ΚΗΦΗ της Νάουσας, στα ΚΑΠΗ της Μάρπησσας και στα γραφεία της Κινητής Μονάδας στην Παροικιά. ¨Στόχος μας είναι να κάνουν το ψυχομετρικό τεστ όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι”, υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι στα άμεσα σχέδια του Συμβουλευτικού Σταθμού Πάρου συμπεριλαμβάνεται η διεξαγωγή σεμιναρίου ενδυνάμωσης και ψυχοεκπαίδευσης για την ομάδα φροντιστών τόσο των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια, όσο και εκείνων που αρχίζουν να δυσκολεύονται με τη μνήμη τους.

Στους τέσσερις μήνες λειτουργίας του, ο Συμβουλευτικός Σταθμός έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 35 περίπου άτομα και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες ευαισθητοποίησης του κοινού με θέματα τη διάγνωση και αντιμετώπιση της Άνοιας, τις δυσκολίες μετάβασης στην Τρίτη ηλικία, καθώς και πρακτικές συμβουλές για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι ο Δήμος Πάρου.

Για ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ στο τηλέφωνο 22840 – 22011 (εργάσιμες ημέρες, 08.30-16.30), αναφέροντας συγκεκριμένα το ενδιαφέρον για το Συμβουλευτικό Σταθμό Άνοιας Πάρου.

a   

 

ΠΗΓΗ: koinignomi.gr

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχει το Κέντρο Ημέρας της ΕΠΑΨΥ λειτουργεί η Κοινωνική Λέσχη, ένας πολυχώρος ομάδων ψυχαγωγικού, κοινωνικού και δημιουργικού χαρακτήρα. Απευθύνεται σε άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα με σκοπό να αναπτύξουν ένα κοινωνικό δίκτυο, να αποκτήσουν ενδιαφέροντα και να εκπαιδευτούν σε κοινωνικές δεξιότητες. Επιπρόσθετος στόχος είναι να μπορούν να οργανώνουν είτε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και εξόδους (πχ θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, σινεμά) είτε δράσεις ευαισθητοποίησης (πχ αποστιγματισμός).

Η βασική αρχή μας είναι η αυτονόμηση και ενδυνάμωση των μελών ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τον ελεύθερό τους χρόνο δημιουργικά, να ενημερώνονται και να συμμετέχουν ενεργά σε ομάδες, συλλόγους και οργανώσεις που σχετίζονται με την αυτοεκπροσώπησή τους και με την καθημερινή τους ζωή. 

Η Κοινωνική Λέσχη λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 16:00-19:30 στο Κέντρο Ημέρας της ΕΠΑΨΥ Σαλαμινομάχων 24Ε , Μαρούσι.  Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στο τηλ: 210 8100901 στην κα  Καρτερολιώτη Ευγενία  τις ώρες και μέρες λειτουργίας της Κοινωνικής Λέσχης.

 

         

Πρόγραμμα για ΜΚΟ - Ελλάδα  Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ  2009-2014

ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη»

Τη Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία της ΕΠΑΨΥ η πρώτη συνάντηση εργασίας του προγράμματος «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη» (Αυτοβοήθεια, Δικτύωση και Θεραπευτική Υποστήριξη στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε αστικές και νησιωτικές περιοχές). Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι του ιδρύματος Μποδοσάκη, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ειδικοί στην εκπαίδευση. Στη συνάντηση εργασίας θα συνεισφέρουν ουσιαστικά εμπειρογνώμονες στην αυτοοργάνωση και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, από το φορέα Salten Psychiatric Centre του Bodo της Νορβηγίας.

Πρώτος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία εγχειριδίων εκπαίδευσης τα οποία στοχεύουν στην υποστήριξη των ατόμων με προβλήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη στην υλοποίηση δράσεων αυτοβοήθειας.

Το 2015 θα εκπαιδευτούν 30 επαγγελματίες και 100 λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας – άτομα που υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης. Το διήμερο θα περιλαμβάνει συναντήσεις εργασίας και συντονισμού, ομάδες εστιασμένης συζήτησης (focus group), επίσκεψη σε δομή ψυχικής υγείας.

Η επένδυση στην ελεύθερη πρόσβαση σε συστηματική και κατάλληλα σχεδιασμένη εκπαίδευση και στην ενδυνάμωση των ληπτών υπηρεσιών υγείας είναι ένας τρόπος ενίσχυσης της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ανθεκτικότητας καθώς παρέχει στους πολίτες εργαλεία να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους σε καλύτερη φροντίδα ψυχικής υγείας, καλύτερη ποιότητα ζωής και κοινωνική ενσωμάτωση.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ στην Ελλάδα για τις ΜΚΟ "Είμαστε όλοι Πολίτες" και ειδικότερα του άξονα που αφορά στην «Αύξηση παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» που υλοποιεί το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Περισσότερες πληροφορίες:

ΕΠΑΨΥ

Δ/νση: Αμαρουσίου – Χαλανδρίου 68, Μαρούσι

Mail : citizensagainstdepression@gmail.com - Τηλ.: 210 80 56 920 – Κιν.:694 83 74 913

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Η δράση στοχεύει  στο να δημιουργήσει ένα μοντέλο υποστήριξης για την κατάθλιψη που να μπορεί να διαδοθεί χωρίς μεγάλο κόστος. Βασικός σκοπός είναι εκπαίδευση ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ατόμων με συμπτωματολογία κατάθλιψης, στην οργάνωση ομάδων αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, μέσω της συνεργασίας της Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας, της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης (ΜΑΖΙ) και του Ψυχιατρικού Κέντρου Salten (Norway) έχουμε στόχο να:

 • Εκπαιδεύσουμε 30 επαγγελματίες σε μεθόδους εκπαίδευσης ενηλίκων ώστε να οργανώνουν ομάδες αυτοβοήθειας
 • Εκπαιδεύσουμε 100 άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη ως συντονιστές ομάδων αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη
 • Παρέχουμε θεραπευτική υποστήριξη σε 120 άτομα με προβλήματα κατάθλιψης
 • Δημιουργήσουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε θέματα υποστήριξης ενάντια στην κατάθλιψη
 • Δημιουργήσουμε σημεία δημόσιας πληροφόρησης και υποστήριξης για τη δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας
 • Ενισχύσουμε την έννοια της ενδυνάμωσης των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και της συμμετοχής τους στην οργάνωση και παροχή βοήθειας

Η δράση αυτή θα διαρκέσει ως τον Απρίλιο 2016.

Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της θα εργαστούν άτομα με προσωπικό βίωμα προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας και των Κυκλάδων. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνέργεια με τοπικά δίκτυα και φορείς (Δίκτυα Αλληλεγγύης, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κινήσεις Πολιτών, Εκκλησία) καθώς και με μεταφορά και εφαρμογή καλών πρακτικών από διεθνείς εμπειρίες. Ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι πιλοτικός και ο στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη εφαρμογή του με όρους κόστους-αποτελεσματικότητας.

Πέρα από τους εταίρους, το πρόγραμμα υποστηρίζουν:

 • Γενικό Φιλόπτωχο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών
 • Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Β. Αττικής
 • European Network for Training and Research in Mental Health ENTER
 • European Alliance Against Depression (EAAD) 
 • Το ερευνητικό τμήμα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Maison Blanche στο Παρίσι στον τομέα της αξιολόγησης του προγράμματος

Χορηγός επικοινωνίας: Στο Κόκκινο 105.5    

 

                                                                           

 

 

Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου για άτομα με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, socialpolicy.gr

Εγκρίθηκε από το υπουργείο υγείας η άδεια λειτουργίας Κέντρου Ημέρας- Εργαστηρίου «Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» για άτομα με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Ένταξη-Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.»

-Το Κέντρο Ημέρας -Εργαστήριο «Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε., απευθύνεται σε άτομα από την κοινότητα, ενήλικου πληθυσμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής νόσου.
-Η Υπηρεσία της υποστηριζόμενης απασχόλησης απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες έως 45 ετών.
-Οι υπηρεσίες στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας απευθύνονται σε όλες τις κοινωνικές επιχειρήσεις και τους ΚοιΣΠΕ.

Σκοπός του Κέντρου Ημέρας- Εργαστήριο «Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» είναι η άρση των ανισοτήτων και η ανάδειξη των ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες σε ενεργούς πολίτες, η διαμόρφωση και υποστήριξη ενός κοινωνικού ιστού με την παροχή ευκαιριών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους με προβλήματα ψυχικής υγείας, για δημιουργική απασχόληση, εξειδίκευση και κοινωνικοποίηση, η διοργάνωση ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς και προγραμμάτων ενημέρωσης και αγωγής κοινότητας, η ευαισθητοποίηση και η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινότητας για την καταπολέμηση του στίγματος και η αξιολόγηση των οργανώσεων εθελοντών για την ψυχική υγεία με την ενεργή συμμετοχή τους.

Το Κέντρο Ημέρας -Εργαστήριο «Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» – βρίσκεται στην οδό Ηπείρου 41 και Αχαρνών, στην Αθήνα.

 

ΠΗΓΗ: socialpolicy.gr

 

Νέοι κύκλοι μαθημάτων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, socialpolicy.gr58  Άτομα με Αναπηρίες, που ανήκουν κυρίως σε οικονομικά αδύνατες οικογένειες και είναι κάτοικοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα έχουν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν σε κατασκήνωση στην περιοχή της Κρυοπηγής στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κατασκηνώσεις ΑμεΑ 2014» που υλοποιεί ο Δήμος.

Ο στόχος του προγράμματος είναι η παροχή, στη συγκεκριμένη ομάδα ατόμων με αναπηρία, δωρεάν καλοκαιρινών διακοπών, από τις 26 Αυγούστου έως και τις 9 Σεπτεμβρίου 2014, στις εγκαταστάσεις της “Κατασκηνωτικής Εκπαιδευτικής Α.Ε.” (“Yuppi Camp”) οι οποίες επιλέχθηκαν κατόπιν διενέργειας σχετικού διαγωνισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής έως και την Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στα γραφεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, Μοναστηρίου 53-55 στον 4ο όροφο.


Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υποβολή αιτήσεων είναι:
• Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
• Πιστοποιητικό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% από αρμόδια αρχή
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
• Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Εφορίας και Ε9 έτους 2014 (εισοδήματα έτους 2013) και
• Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας ή απόδειξη πληρωμής ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, κ.ο.κ.


ΠΗΓΗ: socialpolicy.gr

Περισσότερα Άρθρα...

Βρίσκεστε εδώ: Home Κοινωνική Υπηρεσία Τελευταία νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook