Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

Το Οικοτροφείο Χαλκίδας, σε συνεργασία με το Οικοτροφείο Ερέτριας και τον Ξενώνα Χαλκίδας της Ε.Π.Α.Ψ.Υ.,

διοργανώνουν Χριστουγεννιάτικα Bazaar στη Χαλκίδα και Ν. Αρτάκη.

Θα είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να μας επισκεφτείτε.

 

Το πρόγραμμα:

-Παρασκευή 15/12/2017 από τις 09:00 έως 14:00, Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

- Δευτέρα 18/12/2017 από τις 18:30 και μετά στη Γιορτή του Ξενώνας Χαλκίδας, Ηρ. Γαζέπη 99, Χαλκίδα.

- Τρίτη 19/12/2017 από 09:00 έως 15:00, Δημαρχείο Ν. Αρτάκης

- Τρίτη 19/12/2017 από τις 18:30 και μετά στη Γιορτή του Οικοτροφείο Χαλκίδας, Λεωφ. Γ. Παπανδρέου & Αμαράντων, Χαλκίδα.

- Τετάρτη 20/12/2017 από 09:00 έως 15:00, Δημαρχείο Ν. Αρτάκης.

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Ξενώνας Χαλκίδας: 22210 82151,

Οικοτροφείο Χαλκίδας: 22210 22530,

Οικοτροφείο Ερέτριας: 6951 784886

Το Oικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Λυκόβρυσης της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. συμμετέχει στην «Έκθεση και Bazaar δημιουργών τέχνης» που διοργανώνει το ΠΕ.Α.Π. (Περιβάλλον-Αθλητισμός-Πολιτισμός ) του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Σας προσκαλού με να επισκεφτείτε την έκθεση και να δείτε από κοντά τις δημιουργίες του Εργαστηρίου κατασκευών του Οικοτροφείου. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από την Παρασκευή 1/12 έως και την Κυριακή 3/12, 10.00 – 21.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Ηλιακό Χωριό Λυκόβρυσης).

 

 Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ημερίδα στην Πάρο για την Άνοια. Η ημερίδα οργανώθηκε από το  ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας Πρόνοιας & Αλληλεγγύης Δήμου Πάρου σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ και την Εταιρεία Νόσου Alzheimer Αθηνών.

Ομιλητές ήταν η κυρία Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου AlzheimerΑθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, η Ελένη Μαργιώτη, Κλινική Νευροψυχολόγος, Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια στο Μαρούσι της Εταιρείας Νόσου Αlzheimer Αθηνών, ο Δημήτρης Γαλάνης, Κοινωνικός Λειτουργός της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ, η Αθανασία Κυδωνιέως, Κοινωνική Λειτουργός του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του Δήμου Πάρου, καθώς κι ένα μέλος της ομάδας μνήμης του ΚΑΠΗ Παροικιάς. Οι ομιλητές ανέπτυξαν θέματα που αφορούν τις σύγχρονες εξελίξεις για τη Νόσο Αlzheimer, τη λειτουργία της Μνήμης, τις αλλαγές στο οικογενειακό σύστημα που έπονται της διάγνωσης της άνοιας, ενώ παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα του Συμβουλευτικού Σταθμού Μνήμης του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας Πρόνοιας & Αλληλεγγύης.

Την εκδήλωση συντόνισαν η Στέλλα Παντελίδου, Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ και η Αθανασία Κυδωνιέως, Κοινωνική Λειτουργός του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του Δήμου Πάρου. Την επόμενη μέρα έγιναν αξιολογήσεις των νοητικών λειτουργιών με μεγάλη προσέλευση κόσμου.

 

 

Δείτε την παρέμβαση του καθηγητή Στέλιου Στυλιανίδη στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ αναφορικά με τις αιτίες, τρόπους αντιμετώπισης αλλά και το περιεχόμενο των Κρίσεων Πανικού.

Πατήστε στην εικόνα και μετακινήστε τον κέρσορα στο 03:35:30:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας οι δομές της ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς υλοποίησαν δωρεάν μία σειρά από επιτυχημένες δράσεις, που στόχευαν στην υπεύθυνη ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας καθώς και στην ψυχαγωγία.

Συγκεκριμένα:

  • Την Τρίτη 10/10 το πρωί η ΕΠΑΨΥ σε συνεργασία με το Δήμο Λεβαδέων οι έμπειροι νοσηλευτές των δομών μας προσέφεραν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου και πιέσεως σε περισσότερους από 300 συμπολίτες μας στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς, με παράλληλη ενημέρωση για την Ψυχική Υγεία.
  • Την Τετάρτη 11/10 στις 19.00 στο art cafe Αστραδενή το ενδιαφέρον του κοινού προσέλκυσε η προβολή του ντοκυμαντέρ "Εκκρεμές", που αφηγείται την ψυχιατρική εμπειρία του Στάθη, ενοίκου του Προστατευόμενου Διαμερίσματος της ΕΠΑΨΥ Λαμίας.
  • Την Πέμπτη 12/10 διοργανώθηκε γιορτή στον χώρο του οικοτροφείου, με συμμετοχή μελών του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ "Ειδική Παιδεία", μελών του ΣΟΨΥ Βοιωτίας, συγγενών, φίλων και εθελοντών.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Λεβαδέων για την συνεργασία καθώς και όλους όσοι στήριξαν τις δράσεις με την παρουσία και την βοήθειά τους.

 

 

 

 

 

 

Δείτε τις αφίσες του Κέντρου Ημέρας Αγίας Παρασκευής της ΕΠΑΨΥ για τον ερχόμενο μήνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας:

 

 

 

To Σάββατο 21/10/2017 θα πραγματοποιηθεί από την ΕΠΑΨΥ ενημερωτική ομιλία για την Άνοια από την  σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.

 

ΠΟΥ: Παροικιά, Πάρος (αίθουσα Αρχίλοχος)

ΠΟΤΕ: 21/10/017

ΩΡΑ: 18:30

 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την αφίσα της εκδήλωσης:

 

 

 

 

To Οικοτροφείο Λαμίας της ΕΠΑΨΥ διοργανώνει ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: 

 

 

Δελτίο Τύπου: Εκπαιδευτικές Ημέρες για την ψυχική υγεία μετακινούμενων και μη πληθυσμών και για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, 22/7 και 3/7.

 

Συντονισμός: Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές ημέρες για τα παραπάνω θέματα την Πέμπτη 22/6 (10.00 – 17.30) και τη Δευτέρα 3/7 (10.00 – 17.30). Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) συμμετέχει στο πρόγραμμα GEMMA against Violence (Gender based Empowerment of Migrants through a Multiagency Approach) στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. “Rights, Equality and Citizenship/Justice Programme (2014-2020)”.  Σε συνεργασία με εταίρους από την Ευρώπη ο στόχος είναι να αναδειχθεί το ζήτημα της Έμφυλης Βίας στους πληθυσμούς των μεταναστών και προσφύγουν καθώς και της φροντίδας ψυχικής υγείας και να γίνει ουσιαστική δικτύωση στην αντιμετώπιση και διαχείριση των παραπάνω ζητημάτων στην Ελλάδα. Στο παραπάνω πλαίσιο διοργανώθηκαν 2 κλειστές εκπαιδευτικές ημέρες που αφορούν σε  επαγγελματίες ψυχικής υγείας στο δημόσιο πλαίσιο.

 

Η πρώτη εκπαιδευτική ημέρα, αφορούσε στη Φροντίδα Ψυχικής Υγείας μετακινούμενων και μη πληθυσμών και την Ευαισθητοποίηση σε ειδικά θέματα από επαγγελματίες στο πεδίο. Οι επαγγελματίες και φορείς με τους οποίους συνεργάστηκε η ΕΠΑΨΥ στο σχεδιασμό και υλοποίηση της εκπαίδευσης ήταν ο κ. Νίκος Γκιωνάκης, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας ΒΑΒΕΛ, οι κ. Γιάννης Καλλινικάκης, επικεφαλής ψυχοκοινωνικής υπηρεσίας και κ. Γιώργος Κανάρης, συντονιστής διευρυμένης κοινωνικής υπηρεσίας στο Solidarity Now, η κα. Άννα Απέργη από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, υπεύθυνη έργου «Ενδυναμώνοντας την τρανς κοινότητα», η κ. Χρυσούλα Μπότση, Ιατρός – Φυματιολόγος ΚΕΕΛΝΠΟ, Συντονιστική ομάδα προγράμματος PHILOS,  και η Μαρία Μουδάτσου, υπεύθυνη θεσμικών χρηματοδοτήσεων στην Praksis. Στις εργασίες συμμετείχαν οι κ. Κωνσταντίνος Μοσχοβάκης, Προϊστάμενος στο Τμήμα Β΄ της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείο Υγείας, ο κ. Βαγγέλης Τσίλης, Υπεύθυνος Υγείας στην Ύπατη Αρμοστεία του UNHCR GREECE και o κ. Γιώργος Μπραουδάκης Δ/ντής στη CMT Prooptiki ενώ πραγματοποίησε χαιρετισμό και ο πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ κ. Παναγιώτης Χονδρός, Ψυχολόγος και συντόνισε τη συζήτηση ο κ. Μιχάλης Λάβδας, Ψυχολόγος, Γεν. Γραμμ. ΔΣ ΕΠΑΨΥ. Στις εργασίες συμμετείχαν επαγγελματίες ψυχικής υγείας εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία από τους φορείς ΙΑΣΙΣ, ΕΠΑΨΥ (Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου «Franco Basaglia» και Κέντρο Ημέρας Αγ. Παρασκευής), ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΨ & ΨΥ, Κοι.Σ.Π.Ε. «Ηλιοτρόπιο», Κοι.Σ.Π.Ε. «Αρχιπέλαγος», Κέντρο Ημέρας «Ηλιοτρόπιο», Προμηθέας Α.Μ.Κ.Ε. – Κέντρο Ημέρας «Γαλήνη» καθώς και εθελοντές και εκπαιδευόμενοι.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πραγματοποιήθηκε ουσιαστική συζήτηση για το πώς μπορεί να ενσωματωθεί κατάλληλα η φροντίδα ψυχικής υγείας των προσφύγων στις υπηρεσίες του δημοσίου συστήματος ψυχικής υγείας καθώς και οι ανάγκες που οι υπηρεσίες αυτές έχουν σε σχέση με αυτό. Οι ειδικοί ανέπτυξαν θέματα που αφορούσαν στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε διαπολιτισμικό πλαίσιο, τις καινοτόμες δράσεις που αναπτύσσονται, τη διαχείριση της σεξουαλικής κακοποίησης σε προσφυγικό πληθυσμό και άλλα θέματα που αφορούσαν στην αποτελεσματική φροντίδα στο δημόσιο πλαίσιο.

Η εκπαίδευση έγινε στο χώρο Social Dynamo, έναν χώρο για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, με άξονες την μάθηση, την επαγγελματική υποστήριξη και τη δικτύωση. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων και παρέχει ολοκληρωμένη στήριξη σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα και διατέθηκε δωρεάν για τους σκοπούς της εκπαίδευσης και δικτύωσης των φορέων.

 

Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκπαιδευτική ημέρα στο πλαίσιο του προγράμματος GEMMA against violence με θέμα «Εκτίμηση και διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας».

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κέντρου ημέρας της ΕΠΑΨΥ στο Μαρούσι η κλινική Ψυχολόγος Δρ. Ευφροσύνη Σπανέα από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων μίλησε για τα χαρακτηριστικά της βίας στη συντροφική σχέση καθώς και τρόπους αντιμετώπισής τους, ενώ η Κοινωνική Λειτουργός και Προϊσταμένη του Τμήματος Υποδοχής Επιτόπιας Παρέμβασης και Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης Αμπελοκήπων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) κ. Γιαννή Θεοδώρα με την Ψυχολόγο κ. Χαρά Κουμουνδούρου από το ίδιο κέντρο,  για την εμπειρία του οργανισμού σε περιστατικά κακοποίησης και τη διαδικασία ένταξης σε Ξενώνα Κακοποιημένων γυναικών.

Τέλος, η Ψυχολόγος και συντονίστρια του προγράμματος GEMMA κ. Στέλλα Παντελίδου μίλησε για τη διαχείριση περιστατικών βίας με θύματα γυναίκες και παιδιά.

Την ημερίδα παρακολούθησαν 30 επαγγελματίες και εθελοντές ψυχικής υγείας εκπροσωπώντας τους Δήμους Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Λυκόβρυσης-Πεύκης, το Κέντρο Ημέρας ΕΠΑΨΥ Αγ. Παρασκευής και την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ και Δ Κυκλάδων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες , καθώς και την Γενική Γραμματεία Ισότητας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση της ΕΠΑΨΥ και διέθεσαν και σχετικό υλικό για τις υπηρεσίες που παρέχουν στην υποστήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας. To catering και για τις δύο εκπαιδευτικές ημέρες καλύφθηκε με τη συνεργασία του Mentaleaty που λειτουργεί ο Κοι.Σ.Π.Ε. «Αθηνά – Ελπίς».

 


Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook