Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

Ζητούνται από το οικοτροφείο Λαμίας της ΕΠΑΨΥ 2 νοσηλευτές για πλήρη απασχόληση ορισμένου χρόνου. Αποστολή βιογραφικών ταχυδρομικά (Λαρίσης 62, Λαμία ή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Εκπαιδευτικές Ημέρες για την ψυχική υγεία μετακινούμενων και μη πληθυσμών και για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

 

Συντονισμός: Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας

 

Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) συμμετέχει στο πρόγραμμα GEMMA against Violence (Gender based Empowerment of Migrants through a Multiagency Approach) στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. “Rights, Equality and Citizenship/Justice Programme (2014-2020)”.  Σε συνεργασία με εταίρους από την Ευρώπη ο στόχος είναι να αναδειχθεί το ζήτημα της Έμφυλης Βίας στους πληθυσμούς των μεταναστών και προσφύγουν καθώς και της φροντίδας ψυχικής υγείας και να γίνει ουσιαστική δικτύωση στην αντιμετώπιση και διαχείριση των παραπάνω ζητημάτων στην Ελλάδα.

 

Στο παραπάνω πλαίσιο θα διοργανωθούν 2 κλειστές εκπαιδευτικές ημέρες που αφορούν επαγγελματίες ψυχικής υγείας στο δημόσιο πλαίσιο.

 

Ενότητα 1: Φροντίδα Ψυχικής Υγείας μετακινούμενων και μη πληθυσμών. Ευαισθητοποίηση σε ειδικά θέματα από επαγγελματίες στο πεδίο.

 

Με τη συνεργασία των οργανισμών: ΒΑΒΕΛ, PRAKSIS, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΣΥΔ, SOLIDARITYNOW, Ίδρυμα Μποδοσάκη

 

 

 

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 - Ώρες 10.00 – 17.30

 

Η φροντίδα ψυχικής υγείας μετακινούμενων πληθυσμών γίνεται ολοένα και πιο σημαντική στην ολοκληρωμένη και αποτελεσματική ανταπόκριση στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας. Με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε πληθυσμό προσφύγων ωστόσο αποτελεί αναγκαιότητα η παροχή πολιτισμικά επαρκούς φροντίδας σε συνεργασία με τις ήδη υπάρχουσες δομές και υπηρεσίες για το συγκεκριμένο πληθυσμό. Μέσα από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό, θα καλυφθούν οι παρακάτω ενότητες:

-          Βασικές οδηγίες στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες

-          Αποτύπωση της κατάστασης και ανάγκες των πληθυσμών

-          Εμπειρίες από την πρώτη γραμμή (hotspot, δομές φιλοξενίας)

-          Εμπορία και Trafficking σε πληθυσμό μεταναστών και προσφύγων

-          Τραύμα και ψυχική υγεία

-          Φροντίδα ψυχικής υγείας προσφύγων με ψυχιατρικό πρόβλημα

-          Πρωτόκολλο στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης σε προσφυγικό πληθυσμό, εφαρμογές στη δημόσια ψυχική υγεία

-          Υποστήριξη ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων και μεταναστών

 

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε εργαζομένους σε δομές ψυχικής υγείας (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Ημέρας, Δομές Φιλοξενίας) στο πλαίσιο του δημοσίου συστήματος ψυχικής υγείας.

 

Πώς μπορώ να συμμετέχω;
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω της δομής που εργάζεται με περιορισμό σε 2 άτομα ανά δομή ψυχικής υγείας. Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Δίνεται βεβαίωση για την παρακολούθηση. Για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα με τα στοιχεία σας και το φορέα που θα εκπροσωπήσετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (υπόψη κ. Μιχάλη Λάβδα) ή καλέστε στο 2108100901 (υπόψη κ. Μπέκυ Πάσιο).

 

Ποιος κάνει την εκπαίδευση;

Η εκπαίδευση γίνεται με τη συνεργασία του ΒΑΒΕΛ, του PRAKSIS, του SOLIDARITYNOW, του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ). Οι επαγγελματίες που εκπροσωπούν τους παραπάνω φορείς έχουν μακρόχρονη εμπειρία στο πεδίο.

 

Πού γίνεται;

Θα πραγματοποιηθεί στο Social Dynamo («Κοινωνικό Δυναμό»), έναν χώρο για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, με άξονες την μάθηση, την επαγγελματική υποστήριξη και τη δικτύωση. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων και παρέχει ολοκληρωμένη στήριξη σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα. Βρίσκεται στην οδό Καρνεάδου 25 (περισσότερες πληροφορίες για το χώρο: http://www.socialdynamo.gr/)

 

 

 

 

 

Πρόγραμμα 22/6

 

10.00 – 11.30 Συζήτηση με τη συμμετοχή της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ μεταξύ των φορέων που παρέχουν φροντίδα ψυχικής υγείας σε δημόσιο πλαίσιο και των φορέων που παρεμβαίνουν άμεσα σε θέματα προσφύγων και μεταναστών.

11.30 – 11.45 Διάλειμμα

11.45 – 13.15 Βασικές κατευθύνσεις στη διαπολιτισμική παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε πρόσφυγες. Δράσεις υποστήριξης, εκπαίδευσης και εποπτείας φορέων του πεδίου. Συντονισμός ΒΑΒΕΛ: Νίκος Γκιωνάκης, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας “Βαβέλ”

13.15 – 13.45 Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα

13.45 – 15.15 Η διαδρομή των προσφύγων. Από τα κέντρα υποδοχής στην ενσωμάτωση. Διαχείριση ειδικών θεμάτων σε θύματα trafficking. Συντονισμός PRAKSIS: Μαρία Μουδάτσου, Δικαστική Ψυχολόγος, Διευθύντρια Θεσμικών Χρηματοδοτήσεων PRAKSIS

15.15 – 15.45 Διάλειμμα

15.45 – 16.15 Πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης. Χρυσούλα Μπότση, Ιατρός – Πνευμονολόγος, ΚΕΕΛΠΝΟ

16.15 – 16.45 Υποστήριξη ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

16.45 – 17.15 Η εμπειρία του Solidarity Now στην υποστήριξη προσφύγων, μεταναστών και ευπαθών ομάδων. Γιάννης Καλλινικάκης, Ψυχολόγος, Team Leader – Γιώργος Κανάρης, Ψυχολόγος, Συντονιστής Κοινωνικής Υπηρεσίας

17.15 – 17.45 Κλείσιμο και Συμπεράσματα

 


 

Ενότητα 2: Eκτίμηση και διαχείριση περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας

 

Με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλου (ΓΓΙΦ)*(tbc) και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)

 

 

 

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Ώρες 10.00 – 18.00

 

Στη συγκεκριμένη ενότητα θα καλυφθούν τα παρακάτω θέματα

 

-          Αξιολόγηση περιστατικών κακοποίησης με θύματα γυναίκες και παιδιά

-          Εκτίμηση παραγόντων κινδύνου

-          Βασικές αρχές διαχείρισης περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας: αρχές συμβουλευτικής, πλάνο προστασίας, δικτύωση με φορείς

-          Μετανάστες και ενδοοικογενειακή βία

-          Οι δράσεις της ΓΓΙΦ για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

-          Η εμπειρία του ΕΚΚΑ στη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης

 

Ποιος κάνει την εκπαίδευση;

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί από τη Στέλλα Παντελίδου, Κλινική Ψυχολόγο, Επ. Υπεύθυνη ΚΜΨΥ ΒΑ και Δ Κυκλάδων, Συντονίστρια Προγραμμάτων για την Αντιμετώπιση Ενδοοικογενειακής Βίας. Επίσης θα συμβάλλουν σε εκπαιδευτικό ρόλο η ΓΓΙΦ και η το ΕΚΚΑ με επαγγελματίες που έχουν ασχοληθεί στο πεδίο και τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας. Επίσης θα συμβάλλουν σε εκπαιδευτικό ρόλο η ΓΓΙΦ και η το ΕΚΚΑ με επαγγελματίες που έχουν ασχοληθεί στο πεδίο και τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας.

 

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε εργαζομένους σε δομές ψυχικής υγείας (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Ημέρας, Δομές Φιλοξενίας) στο πλαίσιο του δημοσίου συστήματος ψυχικής υγείας και σε εργαζόμενους στην Κοινωνική Φροντίδα (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Φορείς Κοιν. Αλληλεγγύης).

 

Πού θα γίνει;

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ημέρας Franco Basaglia της ΕΠΑΨΥ. Το Κέντρο Ημέρας ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων της ΕΠΑΨΥ βρίσκεται στο Μαρούσι , στην οδό Σαλαμινομάχων 24Ε.

Η πρόσβαση γίνεται με προαστιακό (στάση Πεντέλης) , με τοπικό λεωφορείο από τον ηλεκτρικό του Αμαρουσίου (αριθμός 040). 

https://goo.gl/maps/xEBZmgmEHwN2

 

Πώς μπορώ να συμμετέχω;

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω της δομής που εργάζεται με περιορισμό σε 2 άτομα ανά δομή ψυχικής υγείας. Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Δίνεται βεβαίωση για την παρακολούθηση. Για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα με τα στοιχεία σας και το φορέα που θα εκπροσωπήσετε στο (υπόψη κ. Δημήτρη Γαλάνη) ή καλέστε στο 2108100901 (υπόψη κ. Δημήτρη Γαλάνη).

 

Πρόγραμμα 3/7

 

10.00 – 10.30 Προσέλευση

10.30 – 12.00 Οι δράσεις της ΓΓΙΦ για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

12.00 – 12.15 Διάλειμμα

12.15 – 13.45 Η εμπειρία του ΕΚΚΑ στη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης

13.15 – 13.45 Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα

13.45 – 15.15 Αξιολόγηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

15.15 – 15.45 Διάλειμμα

15.45 – 17.15 Διαχείριση περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες και παιδιά

17.15 – 17.45 Κλείσιμο και Συμπεράσματα

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, Η ΕΠΑΨΥ συμμετέχει στην αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου στο Παλαιό Δημαρχείο Λιβαδειάς από τις 9.30 το πρωί ως την 13.00 το μεσημέρι προκειμένου να ενισχυθεί η τράπεζα αίματος της.  

Σας περιμένουμε όλους εκεί!

 

Για καλοκαιρινές διακοπές πριν φύγουμε,

θα το γιορτάσουμε

και θα σας αποχαιρετίσουμε!

Σας περιμένουμε στο κήπο του Σπιτιού μας,

ημέρα Τετάρτη 14/ 06 και ώρα 20:00.

 

Οι ένοικοι, το προσωπικό

& οι εθελοντές του Κοινοτικού Σπιτιού «Η Θέτις»

 

Χαλάνδρι, 30.05.2017

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

ΣΟΧ 1 / 2017

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «∆οµές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου ∆ήµου Χαλανδρίου» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΦΟΡΕΑΣ: Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

κωδικός ΟΠΣ 5003539

 

Η Εταιρεία Περιφερικής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας ανακοινώνει τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τεσσάρων (4) ατόµων για την υλοποίηση του προγράμματος «∆οµές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου ∆ήµου Χαλανδρίου» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» (με κωδικό ΟΠΣ 5003539) και συγκεκριμένα:

 

-          Πίνακας κατάταξης θέσεως Κωδ. 101, ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικοί Λειτουργοί, ένα άτομο

-          Πίνακας κατάταξης θέσεως Κωδ. 102 ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό, ένα άτομο

-          Πίνακας κατάταξης θέσεως Κωδ. 103 ΔΕ Μάγειρας, ένα άτομο

-          Πίνακας κατάταξης θέσεως Κωδ. 104 ΔΕ Βοηθός Μάγειρα, ένα άτομο

 

 Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να καταθέσουν ένσταση μπορούν να το κάνουν εντός 10 μέρων. Κάντε κλικ στους παρακάτω προσωρινούς πίνακες που ακολουθούν για να τους κατεβάσετε σε μορφή .pdf

 

« Τρίποντο στο στίγμα»
 
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, συνεπείς στο ραντεβού μας με την ιστορία, σκοράραμε ενάντια στο στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι μάχες κάτω απο το καλάθι επικές. Οι κερκίδες κατάμεστες , χειροκροτούσαν ασταμάτητα τους πραγματικούς πρωταθλητές. 30 ομάδες ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας αναμετρήθηκαν σύμφωνα με τις αξίες του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας.

Νικήτριες ομάδες αναδείχθηκαν και οι 30. Το πανελλήνιο τουρνουά μπάσκετ για λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας έχει γίνει πια θεσμός. 
Ευχαριστούμε όλους τους παίκτες και τις μονάδες ψυχικής υγείας για την συμμετοχή τους, τον ενθουσιασμό και το αγωνιστικό τους πνεύμα, τον Δήμο Αμαρουσίου συνολικά και ειδικότερα την Δ/νση Αθλητισμού και πολιτισμού για την συνεχιζόμενη υποστήριξη του , τους εθελοντες Σαμαρείτες του Ερυθρου Σταυρου ,καθώς και το μεγάλο χορηγό Argo Travel Group, την εταιρία PRESS METAL , τον ΚοιΣΠΕ Ηλιοτρόπιο , τις εταιρείες Marathon Travel και Matt Holidays , τον φούρνο Ζαχαροπλαστείο Μπαλής , και τα εστιατόρια Forky και Holy Greens Athens.
 
Τέλος, ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές αυτής της εκδήλωσης, και ειδικότερα τον Πάνο Παπαδάκη που ανέλαβε την παρουσίαση, και τον Κωνσταντίνο που ετοίμασε το βίντεο , με την πολυτιμη βοήθεια της Καλλιόπης και της Μαρίας. Ραντεβού τον επόμενο χρόνο. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις καθημερινές μας μάχες ενάντια στο στίγμα της ψυχικής ασθένειας εντός και εκτός γηπέδου.
 

 
 
Το προσωπικό και τα μέλη του Κέντρου ημέρας Franco Basaglia
 
Φωτοφραφίες της εκδήλωσης πατώντας εδώ (δεν χρειάζεται λογαρισμός facebook) : 

Αγαπητοί/ες κύριοι/ες,

 
Παρακαλούμε θα θέλαμε την προσοχή σας καθώς αυτό το Σάββατο 100 άτομα απο όλη την Ελλάδα που ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια με την ψυχική ασθένεια έχουν κάτι πολύ σημαντικό να μας πουν.
 
Σας προωθώ ένα κειμενάκι που ετοίμασαν τα μέλη μας και το προσωπικό ,για το τουρνουά του Σαββάτου. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου.Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ.Πατούλης καθώς και προσωπικότητες απο τον χώρο του Αθλητισμού.
Διαβάστε το και αν είναι κάτι που σας ενδιαφέρει να προβάλλετε είμαστε στην διάθεσή σας για να επικοινωνήσουμε μαζί αυτό το τόσο σημαντικό μήνυμα:
 
"Οπως πολύ επιτυχημένα είπε πρόσφατα κάποιος σχολιαστής, το μπάσκετ  είναι το πιο επιτυχημένο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, τουλάχιστον στην Ευρώπη τα τελευταία περίπου 25 χρόνια. Θέλοντας κι εμείς εδώ στο Κέντρο Ημέρας της ΕΠΑΨΥ να συμβάλουμε στο ισοζύγιο πληρωμών της Ελλάδας, διοργανώνουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά το πιο πετυχημένο πανελλήνιο τουρνουά μπάσκετ.  Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμο Αμαρουσίου, στηριζομενοι σε ευγενείς και γενναιωδορους χορηγούςείμαστε έτοιμοι  και φέτος να βάλουμε περισσότερα και πιό εντυπωσιακά τρίποντα στο στίγμα. Το στίγμα που πονάει πιό πολύ απο οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή.
 
Ελάτε να χειροκροτήσετε τις ομάδες ωφελουμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας  που θα συμμετέχουν στο τουρνουά αντιπροσωπεύοντας μονάδες και οργανώσεις  ψυχικής υγείας απο την Αττική και άλλα μέρη της χώρας. Οι μάχες προβλέπονται επικές. Εξάλλου οι παίκτες ξέρουν καλά τι σημαινει μάχη. Μάχη ενάντια στο στίγμα, ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, ενάντια στα βασανιστικά συμπτώματα της ψυχικής διαταραής. Μάχη για αξιοπρέπεια. Ας ελπίσουμε οτι δεν θα χρειαστεί να δώσουν μάχη και με την διαιτησία. 
 
Ελάτε. Σας περιμένουμε το Σάββατο στο κλειστό γυμναστήριο Σπύρος Λούης στο Μαρούσι (50μ από τον ηλεκτρικό σταθμό)  Το τουρνουά θα αρχίσει στις 17:30 και θα τελειώσει στις 20:30."
 
 
Δείτε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο αλλά και εδώ.
 
 
 

Η ΕΠΑΨΥ διοργανώνει το 2ο Πανελληνιο Τουρνουά Μπασκετ ληπτων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις 27/5/2017 στο Σπυρος Λουης Κλειστο Γυμναστηριο! 32 ομάδες ληπτών από πολλούς φορείς ψυχικής υγείας θα αγωνιστούν σε παιχνίδια 3Χ3 , στέλνοντας μήνυμα κατά της προκατάληψης και του στίγματος , βάζοντας καλάθι στην τρέλα! Ώρα έναρξης 17:00 , ώρα λήξης 20:30 !


Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικά δώρα , οι πρώτες ομάδες θα πάρουν ως έπαθλα ταξίδια , και γεύματα σε εστιατόρια!

Υποστηρικτές: Argo Travel Group Forky Holy Greens Athens Marathon Travel Matt Holidays Balis Bakery

 

 

  Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής συνδιοργανώνουν εκπαιδευτικό που απευθύνεται στο εκπαιδευτικό προσωπικό της Δ. Ε. Δυτικής Αττικής με θέμα «Ψυχική Υγεία παιδιών και εφήβων και διαχείριση σχετικών ειδικών θεμάτων στο σχολικό πλαίσιο». Το εκπαιδευτικό θα πραγματοποιηθεί 18 και 19/5 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Γυμνασίου Ελευσίνας ώρες 17.30 – 20.30. Στο πλαίσιο των εισηγήσεων θα συμμετέχουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα, η ΕΠΑΨΥ εκπροσωπείται από το Γεν. Γραμ. ΔΣ ΕΠΑΨΥ Μιχάλη Λάβδα ο οποίος θα κάνει εισήγηση για τις έμφυλες διακρίσεις στο σχολικό πλαίσιο, ενώ θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις για την εφηβεία από την Κατερίνα Θωμαΐδη, ψυχολόγο MSc. συνεργαζόμενη στις Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας ΒΑ και Δ Κυκλάδων και την Ίλια Χατζή, ψυχολόγο MSc., εργαζόμενη στο Κέντρο Ημέρας ΕΠΑΨΥ Franco Basaglia. Ακόμη, η Πηνελόπη Παπαδοπούλου, ψυχολόγος MSc. με τη Θάλεια Τζίλα, παιδοψυχίατρο, συνεργαζόμενες με την ΚΜΨΥ Δ Κυκλάδων θα πραγματοποιήσουν εργαστήριο με θέμα τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας και τη διαχείρισή της στο σχολικό περιβάλλον.

 

Η ΕΠΑΨΥ θέτει σε προτεραιότητα την ουσιαστική συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς σε δημόσιο πλαίσιο, έχοντας υπόψη ότι η πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας και η κατάλληλη προαγωγή ψυχικής υγείας στο σχολικό περιβάλλον με υποστήριξη του εκπαιδευτικού προσωπικού ή απευθείας παρεμβάσεις σε μαθητές, αποτελούν τη βάση για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων με την υποστήριξη κατάλληλα πληροφορημένων εκπαιδευτικών.

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα:

 

Πρόγραμμα εισηγήσεων διημερίδας “Ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και διαχείριση σχετικών ειδικών θεμάτων στο σχολικό πλαίσιο”

 

18/5

17:30-17:45  Προσέλευση

17:45-18:00  Χαιρετισμοί

Αργυρίου Θ. Αργύριος,  Διευθυντής Δ.Ε. Δυτικής Αττικής.,

Λάβδας Μιχάλης, Γεν. Γραμμ. ΕΠΑΨΥ

18:00-18:15  Η συμβολή των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στη βελτίωση της συναισθηματικής αγωγής των μαθητών/τριών.

Κορακίδη Γεωργία, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Δ.Ε.Δ.Α.

18:15-18:30  Συνεργασία σχολείου και υπηρεσιών ψυχικής υγείας : Μελέτες περίπτωσης. 

Καρακιόζης Κωνσταντίνος, Υπεύθυνος ΣΣΝ Διεύθυνσης Δ.Ε.Δ.Α.

18:30-19:10   Εφηβεία: Περίοδος αλλαγών, συγκρούσεων και ωρίμανσης. 

Θωμαΐδη Κατερίνα, Ψυχολόγος MSc., Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ και Δ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ

19:10-19:40   Διαχείριση προκλητικής συμπεριφοράς στην εφηβεία.

Χατζή Ίλια, Ψυχολόγος MSc., Κέντρο Ημέρας Franco Basaglia, ΕΠΑΨΥ

19:40-20:10   Οι έμφυλες διακρίσεις ως επιβαρυντικός παράγοντας για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Λάβδας Μιχάλης, Ψυχολόγος MSc., Γεν. Γραμμ. ΕΠΑΨΥ

20:10-20:30   Συζήτηση, ερωτήσεις

 

19/5

17:30-17:45  Προσέλευση

17:45-18:00  Περιγραφή Λειτουργίας ΚΕΔΔΥ Δυτικής Αττικής

Τριαντόπουλος Νικόλαος, Προϊστάμενος ΚΕΔΔΥ Δυτικής Αττικής

18:00-18:30  Μελέτη Περίπτωσης περιστατικού.

Εκπρόσωποι από το ΚΕΔΔΥ Δυτικής Αττικής.

Σταυγιαννουδάκης Μανώλης, Εκπ/κός Ε.Α.

Βλάχου Μαριανίκη, Ψυχολόγος

Τερζή Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός

18:30-20:00   Εργαστήριο με θέμα «Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής –Υπερκινητικότητας: Ανίχνευση και διαχείριση στο σχολικό περιβάλλον».

Παπαδοπούλου Πηνελόπη, Ψυχολόγος MSc., Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δ. Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ και 

Τζίλα Ευθαλία, Παιδοψυχίατρος, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δ. Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ

20:00-20:30   Συζήτηση, ερωτήσεις

 

To σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Γυμνασίου Ελευσίνας, Νικολαΐδη & Χατζηδάκη, 210-5540539,  στις 18 & 19/5/2017, 17:30-20:30.

Χαλάνδρι, 12.05.2017

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

ΣΟΧ 1 / 2017

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «∆οµές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου ∆ήµου Χαλανδρίου» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΦΟΡΕΑΣ: Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

κωδικός ΟΠΣ 5003539

 

Η Εταιρεία Περιφερικής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας ανακοινώνει τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τεσσάρων (4) ατόµων για την υλοποίηση του προγράμματος «∆οµές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου ∆ήµου Χαλανδρίου» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» (με κωδικό ΟΠΣ 5003539) και συγκεκριμένα:

 

-          Πίνακας κατάταξης θέσεως Κωδ. 101, ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικοί Λειτουργοί, ένα άτομο

-          Πίνακας κατάταξης θέσεως Κωδ. 102 ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό, ένα άτομο

-          Πίνακας κατάταξης θέσεως Κωδ. 103 ΔΕ Μάγειρας, ένα άτομο

-          Πίνακας κατάταξης θέσεως Κωδ. 104 ΔΕ Βοηθός Μάγειρα, ένα άτομο

 

 Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να καταθέσουν ένσταση μπορούν να το κάνουν εντός 10 μέρων. Κάντε κλικ στους παρακάτω προσωρινούς πίνακες που ακολουθούν για να τους κατεβάσετε σε μορφή .pdf

 

Παρέμβαση στην Ημερίδα «Ενδυνάμωση και Συνηγορία σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα» *

 

Η ταυτότητα ενός ατόμου θεωρήθηκε για πολύ καιρό ως ένα αντικειμενικό δεδομένο από την παιδική ηλικία: γεννιόμαστε άντρας ή γυναίκα, εθνικός (γηγενής) ή ξένος, σε μια οικογένεια αστική η εργατική.

Από την δεκαετία 1970-80, αυτός ο «έμφυτος»  χαρακτήρας τίθεται σε επερώτηση: η ταυτότητα εμφανίζεται σαν ένα φαινόμενο κοινωνικά κατασκευασμένο, ρευστό, δυναμικό, πληθυντικό.

Το ανήκειν σε κοινωνικό, σεξουαλικό, εθνικό, θρησκευτικό ή πολιτικό προσανατολισμό, αναδεικνύει νέα φαινόμενα: ο καθένας είναι πλέον ελεύθερος να συγκροτήσει το κοκτέιλ της επιλογής του, διατρέχοντας τον κίνδυνο ενός κατακερματισμού των διεκδικήσεων και των δεσμεύσεων.

Ίσως δεν πρέπει να συζητάμε τις λέξεις αλλά τα πράγματα. Κατά συνέπεια, η λέξη «ταυτότητα» η «κρίση ταυτότητας» κατά τον Erik Erikson, είναι πηγή πολλών αντιθέσεων και συγκρούσεων, μέσα από έναν  επιθετικό προσδιορισμό: εθνική ταυτότητα, εβραϊκή ταυτότητα, σεξουαλική ταυτότητα, κομμουνιστική/αριστερή ταυτότητα κ.λ.π.

Ωστόσο, πέρα από την ανάγκη ενός συλλογικού προσδιορισμού, δηλ. «Ποιοι είμαστε εμείς; ένα έθνος, ένας λαός, ένα κόμμα, ένα κίνημα κ.λ.π., μας οδηγεί αναπόφευκτα στον προβληματισμό: «Ποιος είμαι εγώ συγκεκριμένα;»

Το πληθυντικό με το ενικό συναντώνται. Αλλά πώς;

Οι  έννοιες  identity policies ή του κοινοτισμού μας δίνουν ένα θεωρητικό πλαίσιο για να κατανοήσουμε την έννοια του ανήκειν στον σύγχρονο κόσμο.

Αυτή η προσέγγιση δίνει το δικαίωμα στον καθένα να εκφράζει την αναγνώριση της ένταξής του στη μία ή στην άλλη κοινότητα στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας κοινωνίας.

Παρά το γεγονός ότι είναι γενικά εύκολη και αποδεκτή η υπεράσπιση της διαφορετικότητας, της ελευθερίας να είναι ο εαυτός του, είναι πιο δύσκολη και συγκρουσιακή η θέση του ποιος είναι ο πραγματικός υπερασπιστής του ανήκειν.

Αυτός που εκτιμά ότι πρέπει να αποδίδει μια συλλογική ταυτότητα σε μια κοινωνική ομάδα ή σε ένα πληθυσμό, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπ’οψη τα άτομα που αποτελούν αυτόν τον πληθυσμό?

Μπορούμε ίσως να αναγνωρίσουμε μια συλλογική ταυτότητα υπό την προϋπόθεση ότι θα προσδιορίζουμε ότι αυτή δεν θα συρρικνώνει ούτε θα συσκοτίζει την ατομικότητα του καθένα μας, την απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα στο «Ποιος είμαι;»

Ενικός και πληθυντικός μαζί λοιπόν! Ο καθένας μας έχει πολλαπλές ταυτότητες. Το πέρασμα του «Εγώ» στο «Εμείς», απαραίτητη πολιτική προϋπόθεση για την ενδυνάμωση των κοινωνικών κινημάτων, όπως αυτό των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων  τίθεται σε συζήτηση.

Γνωρίζουμε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου έχουν υπάρξει αιτία πολλαπλών διακρίσεων και αποκλεισμών και η προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρόσφατη έρευνα στην Ε.Ε. από το FRA (2013)έδειξε πως 47% των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων έχουν βιώσει προσωπικά τη διάκριση και τον αποκλεισμό εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Ακόμη, σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην πανευρωπαϊκή έρευνα ανέφεραν ότι είχαν δεχτεί βία ή είχαν απειληθεί εξαιτίας της ταυτότητας φύλου τους ή/και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Τα υψηλά αυτά ποσοστά, δυστυχώς δε συνοδεύονται από αντίστοιχο αριθμό καταγγελιών ή κινήσεις υπεράσπισής τους σε κοινωνικό, συλλογικό και ατομικό επίπεδο, καθώς αναφέρεται ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τίποτα δε θα γινόταν ή δε θα άλλαζε εάν το ζήτημα έφτανε στις αρχές.

Ο κύκλος του κοινωνικού αποκλεισμού και της ρατσιστικής βίας εκτείνεται στην εργασία, την κοινωνική ζωή, την εκπαίδευση, την πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας ενώ τα αποτελέσματα του αποκλεισμού γίνονται ορατά στη σωματική και ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, στις ευκαιρίες που στερούνται και στα δικαιώματά τους που συχνά υφίστανται παραβιάσεις

Να έχω μια συλλογική ταυτότητα σημαίνει ότι έχω μια ιστορία και προεκτείνομαι, προβάλλομαι  σε ένα μέλλον.

Αν η δημοκρατία είναι η αποδοχή των διαφορών, της διαφορετικότητας, η ελευθερία του καθένα μας περιορίζεται από το αυτό-περιοριστικό «εμείς», του κυρίαρχου πολιτικού λόγου.

Ίσως γι’αυτό υπάρχουν σημαντικές αντιθέσεις στον πληθυντικό και ενικό ορισμό της κάθε κοινωνικής ομάδας που διεκδικεί τα δικαιώματά τη, συμπεριλαμβανομένης και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε εδώ ότι σε όλες τις χώρες υπάρχουν έντονες συζητήσεις για την υπέρ-αντιπροσώπευση των ομοφυλόφιλων ατόμων στο κίνημα, κάτι που συσκοτίζει τον αγώνα που δίνουν οι άλλες ομάδες για την πολιτική, κοινωνική και ατομική χειραφέτησή τους.

Η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το Νομοσχέδιο σχετικά με την  Ταυτότητα φύλου , το οποίο επεξεργάστηκε η Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη , αποτελεί ήδη έναν σημαντικό σταθμό για την αναγνώριση του αυτό-προσδιορισμού των έμφυλων ταυτοτήτων και στη χώρα μας.

Η εναρμόνιση -έστω άτολμα και καθυστερημένα- με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων , αποτελεί μόνο την αρχή μιάς μακρόχρονης διαδικασίας για την ουσιαστική πάλη στην καθημερινή πρακτική μέσα στην κοινωνία ,της υπέρβασης της κουλτούρας της ντροπής και της ενοχής για την διαφορετικότητα του καθένα μας.

 

Έχοντας συνειδητοποιήσει από την εμπειρία συνεργασίας με τους λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αυτό που έλεγε ο Άγγλος φιλόσοφος Marc Owens: The  indignity of speaking for others, είναι σημαντικό να αναστοχαζόμαστε κάθε φορά από ποια θέση «ανα-ξιοπρέπειας» μιλάμε για τους Άλλους. Από μια θέση τεχνικού ψυχικής υγείας ή από μια θέση «οργανικού διανοούμενου» (Α.Γκράμσι), ο οποίος όχι μόνο σκέπτεται αλλά και δρα για να αλλάξει τα πράγματα με την ουσιαστική εμπλοκή του .

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης  και να εκφράσω τη στέρεα, εδώ και δεκαετίες πεποίθησή μου, μέσα από την εμπειρία μου για την αλλαγή  της παραδοσιακής ψυχιατρικής στην Ελλάδα, ότι τέτοιες στιγμές είναι σημαντικές.

Ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου ολόκληροι πληθυσμοί σαγηνεύονται από τον σκοταδισμό, το φόβο, την παράνοια, το νεοναζισμό, συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε ότι η λογική, η επιστήμη, η εκπαίδευση, η γνώση, η ιστορία, η θεωρία της πρακτικής μπορούν νόμιμα να αμφισβητήσουν την επικράτηση της «θυμικής» δημοκρατίας, τη συγκίνηση, τις πεποιθήσεις, την μοιρολατρία, τη βία, τις διακρίσεις, τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η προοπτική μιας ανθρώπινης απελευθέρωσης και κοινωνικής χειραφέτησης δεν αποτελεί μόνο πρόταγμα της κριτικής ψυχιατρικής, αλλά πρόταγμα της βιωσιμότητας και χειραφέτησης (ίσως αποϊδρυματισμού;) της ίδιας της καχεκτικής δημοκρατίας και του πολιτικού πολιτισμού στη χώρα μας.

 

* Συνηγορία και Ενδυνάμωση σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017, Ώρα 18.00 – 21.00

Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τμήμα Ψυχολογίας

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook