Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

Το προσωπικό και οι ένοικοι του Οικοτροφείου ΕΠΑΨΥ Λαμίας

σας προσκαλούμε στο πασχαλινό μπαζάρ χειροποίητων ειδών,

κατασκευών και διακοσμητικών στοιχείων

του ‘Εικαστικού Εργαστηρίου’ του οικοτροφείου μας.

Το μπαζάρ θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του οικοτροφείου μας,

στην οδό Λαρίσης 62 ( στην κοινή είσοδο με τον «Αγρό- Γεωργικά Προϊόντα»),

την Τετάρτη 21 Μαρτίου από τις 10:00- 20:00.

Ελάτε να σας κεράσουμε καφέ, τσάι και σπιτικά εδέσματα,

να ανταλλάξουμε ευχές για τις ημέρες του Πάσχα

και να σας ‘μαγέψουμε’ με τις χειροτεχνίες και τις κατασκευές

του ‘Εικαστικού Εργαστηρίου’ της δομής μας.

 

Σας περιμένουμε με χαρά,

Η καλλιτεχνική ομάδα του ‘Εικαστικού Εργαστηρίου’

ΕΠΑΨΥ Λαμίας

 

Ζητείται νοσηλευτής/τρια Τ.Ε. για εργασία σε κυλιόμενο ωράριο, σε Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, στη Λυκόβρυση Αττικής.

Επιθυμητή ανάλογη προϋπηρεσία.

 

Αποστολή βιογραφικών στο  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

H Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας (ΚΜΨΥ) Δυτικών Κυκλάδων της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Κέας πραγματοποίησαν το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου την Ημερίδα με θέμα: «Ψυχική Υγεία και Τρίτη Ηλικία» στην Ιουλίδα.

Η Ψυχίατρος της ΚΜΨΥ Δ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ, Παναγιώτα Πινιώτη, παρουσίασε βασικές αρχές διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας των ανοϊκών συνδρόμων, η ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας, Μιχαέλα Παπαγεωργίου, ανέπτυξε το θέμα της μοναξιάς στην τρίτη ηλικία, ενώ η κοινωνιολόγος του «Βοήθεια στο Σπίτι» , Άννα Ποδογύρου, επισήμανε τις ανάγκες και την υποστήριξη της υπηρεσίας  της στα άτομα τρίτης ηλικίας του νησιού. Ο κλινικός ψυχολόγος της ΚΜΨΥ Δ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ, Τάσος Νταλαχάνης, παρουσίασε το έργο της ΕΠΑΨΥ στις Δυτικές Κυκλάδες δίνοντας έμφαση στην νήσο Κέα. Τέλος, την οργάνωση σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς του νησιού και το συντονισμό της Ημερίδας είχε η ψυχολόγος της ΚΜΨΥ Δ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ, Ανθή Κουρτζή.

Στη συζήτηση συμμετείχαν μέσω εκπροσώπων τους η Εκκλησία και ο Δήμος Κέας δηλώνοντας αρωγοί στο σημαντικό αυτό έργο. Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε από την κα. Πινιώτη αξιολόγηση των γνωστικών λειτουργιών όσων ατόμων το επιθυμούσαν.

Το Σάββατο 03 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αντίπαρο σεμινάριο ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της αυτοκτονίας, με συμμετοχή επαγγελματιών κι εθελοντών από τοπικούς φορείς και συλλόγους. Το σεμινάριο οργανώθηκε από τους ειδικούς ψυχικής υγείας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιούν στα νησιά, με στόχο την πρόληψη των αυτοκτονιών.

Τα ερευνητικά στοιχεία στην Ελλάδα δείχνουν ότι τα τελευταία έτη υπάρχει αύξηση στον αριθμό των αποπειρών αυτοκτονίας που πραγματοποιούνται, παρότι η χώρα μας εξακολουθεί ευτυχώς να βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις σε ποσοστά αυτοκτονιών παγκοσμίως. Η αυτοκτονία αποτελεί μια τραγωδία κυρίως για το ίδιο το άτομο που προβαίνει σε μια τέτοια πράξη, αλλά και για τους οικείους τους.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που προβαίνουν σε απόπειρα αυτοκτονίας, το έχουν εκμυστηρευτεί σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο ή στον γενικό ιατρό/παθολόγο τους μέσα στον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο που δείχνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατή η πρόληψη μιας απόπειρας αυτοκτονίας.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να διερευνήσουμε την πιθανότητα κάποιος οικείος μας να έχει  αυτοκτονικές σκέψεις;

 • Σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά: ατημέλητη εμφάνιση, αϋπνία ή πολλές ώρες ύπνου, μειωμένη όρεξη ή υπερφαγία, συνεχή παράπονα για σωματικές ενοχλήσεις
 • Αισθήματα έντονης θλίψης, απόγνωσης, απελπισίας, ενοχής, έντονου άγχους
 • Κοινωνική απομόνωση/απόσυρση
 • Κατάχρηση αλκοόλ/ναρκωτικών ουσιών
 • Πρόσφατη διακοπή παρακολούθησης από ειδικό ψυχικής υγείας / πρόσφατη διακοπή φαρμακευτικής αγωγής για προβλήματα ψυχικής υγείας / πρόσφατη νοσηλεία σε ψυχιατρικό τμήμα
 • Ιστορικό αυτοκτονίας στην οικογένεια
 • Προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας/αυτοτραυματισμοί
 • Σοβαρές σωματικές παθήσεις
 • Πρόσφατη απώλεια εργασίας (ανεργία) ή/και οικονομική δυσχέρεια
 • Εκπαιδευτική αποτυχία για τους εφήβους
 • Ενδοοικογενειακή βία

Πώς μπορούμε να ρωτήσουμε κάποιον αν σκέφτεται την αυτοκτονία;

 • Συζητάμε μαζί του σε ένα χώρο όπου υπάρχει ησυχία, χωρίς να παρευρίσκονται στο χώρο ή να ακούν άλλα άτομα.
 • Ξεκινάμε τη συζήτηση λέγοντας ότι νοιαζόμαστε για εκείνον, αλλά μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν συγκεκριμένες συμπεριφορές τους τελευταία.
 • Ρωτάμε ανοικτά αν έχει ποτέ σκεφτεί να κάνει κακό στον εαυτό του/ να βάλει τέλος στη ζωή του. Το να ρωτήσουμε ανοικτά κάτι τέτοιο δεν προκαλεί σκέψεις για αυτοκτονία, αντίθετα ανακουφίζει τον άνθρωπο που το σκέφτεται.
 • Δεν κάνουμε επικριτικά σχόλια, αλλά τονίζουμε ότι είμαστε εκεί για να προσπαθήσουμε να τον βοηθήσουμε στη δύσκολη φάση που περνάει.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε αν κάποιος οικείος μας, μας εκμυστηρευτεί ότι σκέφτεται την αυτοκτονία;

 Σε περιπτώσεις υψηλής επικινδυνότητας (έντονος αυτοκτονικός ιδεασμός, σαφές σχέδιο στο άμεσο μέλλον) μπορεί να χρειαστεί να δράσουμε άμεσα ενημερώνοντας την οικογένεια του, την Αστυνομία, το Κέντρο Υγείας, τον ψυχίατρο της Κινητής Μονάδας για παροχή άμεσης βοήθειας, απομακρύνουμε μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτοκτονία, ενεργοποιούμε 24ωρη επίβλεψη (οικογένεια, φίλοι, υπηρεσίες) μέχρι να γίνει εκτίμηση από ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Σε περιπτώσεις που ο κίνδυνος δεν είναι τόσο άμεσος, αλλά υπάρχουν αυτοκτονικές σκέψεις:

 Υποστηρίζουμε στην αναζήτηση βοήθειας από ειδικό ψυχικής υγείας (κανονίζουμε μαζί το ραντεβού, συνοδεύουμε στην υπηρεσία) κι ενθαρρύνουμε να ακολουθηθεί η προτεινόμενη θεραπεία.

 • Ενθαρρύνουμε για θετικές αλλαγές στην καθημερινότητα (διατροφή, άσκηση, κοινωνικές επαφές κλπ)
 • Φτιάχνουμε μαζί ένα πλάνο ασφάλειας (τι μπορώ να κάνω όταν έχω έντονες σκέψεις, ποιος μπορεί να με βοηθήσει κλπ).
 • Συνεχίζουμε την υποστήριξη ακόμα κι αν φαίνεται ότι ο κίνδυνος έχει ξεπεραστεί.

 

Μπορούμε επίσης να απευθυνθούμε για συμβουλές σε ένα πρώτο επίπεδο σε γραμμές βοήθειας, όπως η Γραμμή Παρέμβασης για τις Αυτοκτονίες 1018, Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη 1034, Γραμμή για το Παιδί 11525,Γραμμή SOS για το Παιδί 1056 (Χαμόγελο του Παιδιού).

 

Στέλλα Παντελίδου

Κλινική Ψυχολόγος MSc, PhD (cand.)

Επιστημονική Υπεύθυνη Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας ΒΑ και Δυτικών Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ

 

 

Οι ένοικοι, οι εθελοντές και το προσωπικό των δομών της ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί τις Αποκριές. 

 • Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου από τις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία σε συνεργασία με το Δήμο Λεβαδέων μοιράζουμε ΔΩΡΕΑΝ μάσκες και αποκριάτικα καπέλα, που έχουν δημιουργήσει μέλη των δομών .
 • Την Πέμπτη από τις 11.00 σας περιμένουμε στον χώρο του οικοτροφείου να φάμε, να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε αυστηρά και μόνο με τις αποκριάτικες στολές μας.

 

 

 

 

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δυτικών Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ σε συνεργασία με το Δήμο Κέας οργανώνει ημερίδα με θέμα"Ψυχική Υγεία & Τρίτη Ηλικία ". Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 στο δημοτικό σχολείο Ιουλίδας Κέας, 18.00.

 

 

 

 

Το Οικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στη Λυκόβρυση ζητά να προσλάβει άνδρα, προκειμένου να εργαστεί ως φροντιστής-γενικών καθηκόντων. Απαραίτητες τεχνικές γνώσης συντήρησης κτηρίου και επιθυμητή προϋπηρεσία σε αντίστοιχο χώρο.

 

Αποστολή βιογραφικών email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , fax: 210 2841079

Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2018

Αίθουσα 'Καλουδά' Δημοτικού Σχολείου Αντιπάρου

17.30-20.00

 

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ σε συνεργασία με το Δήμο Αντιπάρου οργανώνει σεμινάριο με θέμα "Ευαισθητοποίηση για την πρόληψη της αυτοκτονίας". Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 03 Φεβρουαρίου 2018 στην αίθουσα "Καλουδά" του Δημοτικού Σχολείου Αντιπάρου, 17.30-20.00.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες κι εθελοντές που έρχονται σε επαφή με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, καθώς και σε όποιον άλλο από την κοινότητα ενδιαφέρεται να συμμετέχει.

 

Ομιλητές

Στέλλα Παντελίδου, Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ

Ευαγγελία Λουκίδου, Κλινική Ψυχολόγος Κλιμακίου Πάρου Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ

Αναστάσιος Νταλαχάνης, Κλινικός Ψυχολόγος Κλιμακίου Πάρου Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ

Με αφορμή τη διοργάνωση δύο ημερίδων (στις 20 και 27 Ιανουαρίου, στις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ) με θέμα «Ο Ελληνικός εμφύλιος, μια ψυχαναλυτική προσέγγιση» θα ήθελα να παραθέσω ορισμένες σκέψεις σχετικά με την πολυπλοκότητα και τις δυσκολίες που υπάρχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα, ακόμη και σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου.  

Μπορούμε να διακρίνουμε δύο μύθους που λειτουργούν συμπληρωματικά ή και αντιθετικά στις εκδοχές αντίληψης και κατανόησης του ελληνικού εμφυλίου: «τη μεταπολεμική προσέγγιση ή την εκδοχή των νικητών» και «τη μεταπολιτευτική προσέγγιση ή εκδοχή των ηττημένων» (Καλύβας Σ, Μαραντζίδης Ν, 2015). Οι εκδοχές αυτές, σύμφωνα με την μαρτυρία του Άγγελου Ελεφάντη (2002), είναι υποταγμένες σε πολιτικές αναγκαιότητες, είναι στρατευμένες. Η αναζήτηση ενός μύθου δικαίωσης και από την μία και από την άλλη πλευρά δημιουργούν μια διαρκή αναπαραγωγή της πόλωσης, μια ατμόσφαιρα ήττας της σκέψης μέσα σε ένα περιβάλλον φανατισμού που σε διαφορετικούς βαθμούς ιδεολογικοποιεί την ιστορία  εις βάρος της επιστημονικής γνώσης και της προσπάθειας μιας «εκ των υστέρων» (Φρόυντ) κατανόησης αυτών που διαδραματίστηκαν.

Έχω την εντύπωση ότι και οι επόμενες γενιές, που δεν είχαν  άμεση ανάμειξη ή εμπλοκή στα γεγονότα της κατοχής και του εμφυλίου, αντικαθιστούν τη  νηφάλια προσπάθεια κατανόησης της ιστορικής αυτής πραγματικότητας με έντονο συναισθηματισμό, με εξάρσεις αφανισμού του αντιπάλου, με πολεμική, με αυτοαναφερόμενο ρομαντισμό, με πρωτόγονη εξιδανίκευση της μιας ή της άλλης πλευράς. Μια τέτοια ψυχική εγγραφή της ιστορίας δεν αφήνει γκρίζες ζώνες ούτε ρωγμές, αλλά την αναπαραγωγή διπόλων θυτών-θυμάτων. Έτσι, διαγενεακά, φαίνεται να αναπαράγεται όχι μόνο από τη δράση μικρών ομάδων στα άκρα του πολιτικού φάσματος, αλλά και σε  ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, φαντασιακά, μια διχαστική και πολωτική ανάγνωση της ιστορικής αυτής περιόδου.

Αλλά ποια είναι η λειτουργία της μνήμης και του τραύματος σήμερα; Σύμφωνα με το «ελληνικό πολιτισμικό πρότυπο» που καθορίζεται από πόλωση, φανατισμό και έλλειμμα διαλόγου, η ιστορική μνήμη, η ανίχνευση του παρελθόντος, ενώ θα έπρεπε να στηρίζεται περισσότερο στη λογική επεξεργασία, δηλαδή στην ιστορικοποίηση, διολισθαίνει εύκολα σε όρους τραυματικής μνήμης. Όπως ορθά υποστηρίζει ο Αντώνης Λιάκος (2007), «θυμόμαστε πράγματα που δεν τα βιώσαμε εμείς οι ίδιοι αλλά τα μάθαμε από τους γονείς μας, επομένως έχουμε μια συναισθηματική σχέση με αυτά, σαν να τα έχουμε ζήσει οι ίδιοι».

Η τραυματική μνήμη είναι εκείνη που δεν μπορεί να ταξινομηθεί, δεν μπορεί να ρηματοποιηθεί, να νοηματοδοτηθεί, επομένως να γίνει πραγματικό αντικείμενο ατομικής και συλλογικής ψυχικής επεξεργασίας. Αυτή η μνήμη δεν είναι νοσταλγία, δεν είναι προσπάθεια κατανόησης των ιστορικών γεγονότων αλλά προσφέρει όλο το ψυχικό υλικό για να λειτουργήσει η επανάληψη του τραύματος.

Και εδώ εξηγούμαι: Πώς τα τραυματικά ίχνη αναβιώνουν στις μέρες μας διαγενεακά τόσο σαν κλινικό υλικό μέσα από αφηγήσεις ασθενών μας όσο και σαν εγγραφή πόλωσης, μίσους και διχασμού στον ευρύτερο δημόσιο διάλογο; Η τραυματική αυτή επανάληψη έχει τρεις στόχους: Α) Τη διατήρηση των κομματιών που είναι μη αναπαραστάσιμα ψυχικά, μη ανεκτά, ανείπωτα, τα οποία τροφοδοτούν μία τυφλή, θυμική εκφόρτιση. Β) Την αναζήτηση ενός νοήματος: Η επανάληψη οδεύει ενάντια στο νόημα αυτού που δεν θέλουμε να γνωρίζουμε, αυτού που θεωρούμε κομμάτι της ταυτότητάς μας αλλά ταυτόχρονα και αντικείμενο της άρνησής μας, της αποσιώπησης, της απώθησης. Γ) Μια άλλη λειτουργία της επανάληψης, που τη βλέπουμε στις ψυχοθεραπείες, είναι ότι μέσα από την αναβίωση των ακατέργαστων τραυματικών ιχνών προσπαθούμε να φθείρουμε την ίδια την επώδυνη επίδραση του παλαιού τραύματος, δηλαδή να σταματήσουμε την αιμορραγία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την κατανόηση του σήμερα μια και «το παρελθόν είναι στο παρόν» (Α. Λιάκος); Σε ξένες εμπειρίες χωρών που έχουν ζήσει βαθύτατα εμφυλιοπολεμικά τραύματα ακολουθήθηκαν διαφορετικές διαδικασίες για την επούλωσή τους μέσα από θεσμοποιημένες πρακτικές συμφιλίωσης και συγχώρεσης. Τα παραδείγματα της Ρουάντας, της νότιας Αφρικής, της Αργεντινής, της Ισπανίας, της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι διαφορετικά μεταξύ τους αλλά πρέπει να μελετηθούν σε βάθος προκειμένου να καταλάβουμε γιατί μια τέτοια διαδικασία (όπως στην Ρουάντα και στη νότια Αφρική) δεν στάθηκε δυνατή στη χώρα μας. Πέρα από τις θεσμικές και ιστορικές πρωτοβουλίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και του Ανδρέα Παπανδρέου με την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, το κοινωνικό σώμα μέχρι σήμερα δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί σε βάθος μια πραγματική διαδικασία πένθους τόσο ατομικού, όσο και συλλογικού γι’ αυτό που πραγματικά συνέβη.

Συνήθως, η αμνηστία παρέχεται από τις δομές εξουσίας που είναι κυρίαρχες προκειμένου να υπάρξει λήθη. Ωστόσο, αν πάρουμε το παράδειγμα της Αργεντινής, με την αμνηστία που επέβαλε ο Αλφονσίν και την επαναφορά επτά χρόνια μετά της ανάγκης για απονομή δικαιοσύνης απέναντι στα εγκλήματα της χούντας μετά από λαϊκή πίεση ή την ενεργοποίηση των αντιφασιστικών αντανακλαστικών μέρους του καταλανικού λαού (εγκλήματα φρανκικού καθεστώτος) με αφορμή το θέμα της αυτονομίας, όλα αυτά στοιχειοθετούν ότι όταν δεν υπάρχει ένα άλλο πλαίσιο, ένας τρίτος, ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη και όταν αυτό το πλαίσιο δεν παράγει και δεν συμβάλει στην επεξεργασία των ανείπωτων γεγονότων, τότε μοιραία θα οδηγούμαστε ως κοινωνία σε μια συλλογική επανάληψη του τραύματος.

Η ανάγκη σύνθεσης και συναίνεσης παραμένει δραματικά επίκαιρη στις μέρες μας αρκεί να καταφέρουμε να ανοίξουμε ισχυρές ρωγμές στα αντιμαχόμενα μέρη, τα οποία διατηρούν επίκαιρη μια ασυνείδητη ιδεολογική πεποίθηση ότι τελικά θα δικαιωθούν ολοκληρωτικά. Η ασυνείδητη αυτή ιδεολογική πεποίθηση συνδέει με αιτιολογική συνάφεια τα ιστορικά γεγονότα  με την πίστη στο δόγμα.                                                    

Η εργασία της δημοκρατίας, όπως και η ψυχική εργασία, απαιτεί όχι μόνο την άρση της αποσιώπησης και της επιλεκτικής λήθης, αλλά και το θάρρος της νοηματοδότησης των εκατέρωθεν λαθών προκειμένου να υπάρξει ένα έδαφος πραγματικής συμφιλίωσης.

 

ΠΗΓΗ: athensvoice.gr

O κ. Στυλιανίδης μιλάει για το προσφυγικό στην ραδιοφωνική εκπομπή "Ντάμες Σπαθί". Στο παρακάτω link μπορείτε να τον ακούσετε στο 1.29.00.

ΠΗΓΗ: athina984.gr

 

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook