Οικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Λιβαδειάς

Το Οικοτροφείο ΨΚΑ Λιβαδειάς αποτελεί δομή αποασυλοποίησης των χρόνιων ψυχικά πασχόντων. Πρόκειται για μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης υψηλού βαθμού προστασίας, στην οποία φιλοξενούνται άτομα με ψυχικές διαταραχές για διαβίωση, θεραπεία και υποστήριξη. Ο στόχος είναι η διασφάλιση της παραμονής τους στην κοινότητα και η γεφύρωση των σχέσεων των ατόμων με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας. Ο αριθμός των ατόμων, που φιλοξενούνται δεν ξεπερνά τους 15 και δεν υπάρχει περιορισμός στο χρόνο παραμονής τους.

Στο οικοτροφείο παρέχεται εικοσιτετράωρη φροντίδα από την πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα, την οποία αποτελούν ψυχολόγος, διοικητικός, κοινωνική λειτουργός, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ψυχίατρος και παθολόγος, υλοποιώντας δραστηριότητες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (όπως για παράδειγµα ατοµική και οµαδική ψυχοθεραπεία, οµάδες ενηµέρωσης, µουσικής, φωτογραφίας, κατασκευών, ζωγραφικής, αφήγησης, κηπουρικής, θεάτρου και αφήγησης), υποστήριξη και συµβουλευτική οικογενειών και φίλων, ενηµέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Βοιωτίας σε θέµατα ψυχικής υγείας, κοινοτικές δράσεις ενάντια στο κοινωνικό στίγµα της ψυχικής ασθένειας (όπως για παράδειγµα παρεµβάσεις σε σχολεία), σύσταση και επιστημονική υποστήριξη του Συλλόγου Οικογενειών/Φίλων Ψυχικής Υγείας, θέτοντας ως στόχο τη δηµιουργία σχέσεων και αλληλοϋποστήριξης των µελών του, καθώς και την υποστήριξη και προστασία τους, µέσα από την σύσταση ψυχοθεραπευτικών-συµβουλευτικών οµάδων και την οργάνωση εκπαιδευτικών σεµιναρίων και ηµερίδων.

Την προσπάθεια πλαισιώνει δίκτυο εθελοντών, στηρίζοντας και πραγματοποιώντας ομάδες δραστηριοτήτων και απασχόλησης των φιλοξενουμένων.

Η δομή διατηρεί σταθερή και άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Λεβαδέων, την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Βοιωτίας, το Επιμελητήριο Βοιωτίας, την «Εστία Μητέρας», τον Αθλητικό Κολυμβητικό Όμιλο Λιβαδειάς, την Δημόσια Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, την ΕΣΑμεΑ, την ΠΟΣΟΨΥ και με άλλους φορείς, πραγματοποιώντας φεστιβάλ, ημερίδες, φωτογραφικές εκθέσεις, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, μαθητικούς διαγωνισμούς, νοσηλευτικές παρεμβάσεις, ομιλίες, σεμινάρια, εργαστήρια, εκθέσεις ζωγραφικής και εορταστικές εκδηλώσεις, με κεντρικό άξονα την ενημέρωση για την ψυχική υγεία.

 

Προστατευμένο Διαμέρισμα Οικοτροφείου ΨΚΑ Λιβαδειάς

Η σημαντική ψυχοκοινωνική εξέλιξη τεσσάρων ενοίκων του Οικοτροφείου έδωσε τη δυνατότητα να μεταβούν σε Προστατευμένο Διαμέρισμα στην Λιβαδειά από τον Μάιο του 2013, κατακτώντας με αυτό τον τρόπο την αυτόνομη διαβίωση και επανένταξή στην κοινότητα. Ζώντας πλέον σε ένα ανεξάρτητο διαμέρισμα, οι ένοικοι δεν είναι απλά αποδέκτες υπηρεσιών αλλά μετέχουν οι ίδιοι  δυναμικά και ενεργητικά στην διαδικασία της επανένταξης τους. Το Προστατευμένο Διαμέρισμα είναι, Μονάδα Ψυχο-κοινωνικής Αποκατάστασης που παρέχει στους ενοίκους ψυχοκοινωνική φροντίδα, με άμεσο σκοπό την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ανεξαρτησίας και απώτερο στόχο την πλήρη αυτόνομη διαβίωση τους. Στο Προστατευόμενο Διαμέρισμα παρέχεται εποπτεία περιορισμένης μορφής από το προσωπικό της δομής, καθώς αποτελεί τον τελικό και πιο σημαντικό κρίκο της αλυσίδας της επανένταξης των θεραπευμένων στον κοινωνικό ιστό, ως ισότιμα μέλη μιας κοινότητας που λειτουργούν, διαμένουν και εργάζονται όπως και όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της λειτουργώντας δυο δομές στην Λιβαδειά και στοχεύοντας στην ισότιμη συνύπαρξη των ανθρώπων χωρίς  διάκριση, σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς.

 

 

 

Φωτογραφίες

 • 1
 • 1111
 • 16.02
 • 18.02
 • 2222
 • 2222222222222
 • 24.02
 • 3
 • 3333
 • 4444
 • 55555
 • 666Διεύθυνση

Δηµάρχου Ι. Ανδρεαδάκη (π. Πεσόντων Μαχητών) 42, Λιβαδειά - Τ.Κ. 321 00
Τηλέφωνο επικοινωνίας:
22610 27330

Φαξ: 22610 27330
Url: www.me-psyxi.gr, www.epapsy.gr - e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επ. Υπεύθυνη: Καράλη Ελένη-Κωνσταντίνα

Δ.Υπεύθυνη: Σωτηρίου Δήμητρα

Βρίσκεστε εδώ: Home Οικοτροφείο και προστατευόμενο διαμέρισμα Λιβαδειάς

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook